Simu Pe­rä­lä, Hei­di Puo­mis­to / STT

Lop­pu­vii­kos­ta Suo­meen saa­pu­nut ta­ka­tal­vi nä­kyy myös ren­gas­liik­kei­den ajan­va­raus­ka­len­te­reis­sa. Vii­kon­lop­pu­na lu­mi­sa­teet ker­ryt­ti­vät maa­han lu­mi­ker­rok­sen ai­na pää­kau­pun­ki­seu­tua myö­ten.

Vi­a­no­rin toi­mi­tus­joh­ta­ja Tee­mu Tuu­ri sa­noo, et­tä pe­ruu­tuk­sia ja ren­kai­den vaih­to­ai­ko­jen siir­to­ja on vii­me päi­vi­nä tul­lut poik­keuk­sel­li­sen pal­jon.

– Kaik­ki­al­la, mis­sä lumi on tul­lut maa­han, on ai­ko­ja siir­ret­ty. En muis­ta, mil­loin vii­mek­si oli­si ol­lut täl­lais­ta, hän sa­noo STT:lle.

– Ti­lan­ne yli­pää­tään on sii­nä mie­les­sä poik­keuk­sel­li­nen, et­tä se (ta­ka­tal­vi) on mas­sii­vi­nen, kun se kos­kee koko Suo­mea ja osa ker­ke­si jo Ete­lä-Suo­mea myö­ten vaih­ta­maan ren­kai­ta, hän sa­noo.

Ren­gas­liik­keis­tä ker­ro­taan, et­tä ren­kai­den­vaih­to­kau­si on ta­val­li­ses­ti kii­rei­sim­mil­lään pää­si­äi­sen jäl­kei­sel­lä ja heti sitä seu­raa­val­la vii­kol­la. Tä­nä­kin vuon­na näyt­ti sil­tä, et­tä kii­vain kau­si ajoit­tui­si niil­le vii­koil­le, Vi­a­no­rin Tuu­ri sa­noo. Lu­mi­sa­teet ovat kui­ten­kin sel­ke­äs­ti ve­nyt­tä­neet kaut­ta pi­dem­mäk­si.

– Ai­ko­ja on siir­rel­ty vap­pu­vii­kol­le­kin, Tuu­ri sa­noo.

La­pin Ku­min toi­mi­tus­joh­ta­ja Vil­le Ruo­ka­nen muis­tut­taa, et­tä pää­si­äi­nen oli tänä vuon­na ai­kai­sin. Au­toi­li­jat ovat­kin seu­ran­neet juh­lan si­jaan sää­tä. Ni­mes­tään huo­li­mat­ta La­pin Ku­mil­la on myy­mä­löi­tä So­dan­ky­läs­tä Van­taal­le as­ti.

Myös Ruo­ka­sen mu­kaan vaih­to­kau­si on hiu­kan myö­häs­sä.

– Pu­hu­taan eh­kä vii­kon siir­ty­mäs­tä täl­lä het­kel­lä, hän sa­noo.

Ren­kai­den­vaih­to ruuh­kau­tuu en­si vii­kol­la ja ve­ny­nee va­pun jäl­kei­seen ai­kaan, Ruo­ka­nen us­koo.

– Ai­ka mo­nes­ti ih­mi­set ajat­te­le­vat, et­tä vap­puun men­nes­sä pi­täi­si ren­kaat saa­da vaih­det­tua. Ja jo­kai­sen pi­täi­si ym­mär­tää se, et­tä ei vii­kos­sa Suo­men kaik­kia ren­kai­ta vaih­de­ta, se on mah­dot­to­muus.

Nuo­ra en­na­koi sa­man­suun­tai­ses­ti.

– Var­mas­ti kun lu­met al­ka­vat su­laa, niin ren­gas­liik­kei­den ka­len­te­rit täyt­ty­vät tosi no­pe­as­ti. Jos ai­ko­ja mei­naa va­ra­ta, niin va­rai­sin sit­ten vaik­ka vä­hän pi­dem­mäl­le, mut­ta kui­ten­kin ajois­sa, Nuo­ra to­te­aa.

Tal­vi­ren­kai­ta on käy­tet­tä­vä 1. mar­ras­kuu­ta ja 31. maa­lis­kuu­ta vä­li­se­nä ai­ka­na, jos sää tai keli sitä edel­lyt­tä­vät, ker­too lii­ken­ne- ja vies­tin­tä­vi­ras­to Tra­fi­com. Tal­vi­ren­kais­ta nas­ta­ren­kai­ta saa läh­tö­koh­tai­ses­ti käyt­tää sa­mal­la ai­ka­vä­lil­lä, mut­ta myös muul­loin sään tai ke­lin niin vaa­ties­sa. Ke­sä­ren­kai­ta saa käyt­tää sil­loin, kun sää tai keli ei­vät edel­ly­tä tal­vi­ren­kai­den käyt­töä.