Porin retkeilyreittien ylläpitoon suunnitellaan muutoksia – taukopaikat vähenevät
TE24-uudistuksen ja lakimuutosten myötä päättynyt kuntien työllistämistoiminta tuo muutoksia Porin Karhureittinä tunnetun Ahlaisten, Noormarkun ja Joutsijärven alueen retkeilyreittien hoitoon. Taukopaikkojen määrä vähenee, mutta jäljelle jäävien laatuun panostetaan aiempaa enemmän. Asukkaat, yhdistykset ja seurat kutsutaan syksyllä mukaan suunnittelemaan retkeilyreittien tulevien vuosien ylläpitoa.
Aikaisemmin retkeilyreittien kunnossapitoa tehtiin työllisyysvaroilla osana kaupungin työpajatoimintaa. Työllistämistoiminnan päätyttyä vastuu retkeilyreitistön ja sen varrella sijaitsevien reilun 30 taukopaikan ylläpidosta ja kustannuksista siirtyi vuoden 2025 alusta alkaen tekniselle toimialalle. Ahlaisten, Noormarkun ja Joutsijärven retkeilyreittien kunnossapidon järjestämistä, tasoa ja laajuutta tullaan tulevina vuosina tarkastelemaan uudelleen.
Tänä vuonna kunnossapidetään käytetyimpiä ja hyväkuntoisimpia kohteita
– Vuosi 2025 on niin sanottu siirtymävuosi, jonka aikana keskitytään huolehtimaan 18:sta suosituimmasta pääreittien varrella sijaitsevasta taukopaikasta ja turvaamaan niiden nykyinen kunto. Taukopaikkojen ylläpidosta tulee vastaamaan yksityinen urakoitsija, joka valitaan huhtikuun aikana toteutettavalla avoimella kilpailutuksella, kertoo metsäpäällikkö Kari Torniainen Porin kaupungilta.
Kunnossapidettävien taukopaikkojen valinnassa on arvioitu käyttöasteen, sijainnin ja rakenteiden kunnon ohella niiden maisema-arvoa, huolto-olosuhteita sekä sijoittumista muihin taukopaikkoihin nähden. Kunnossapidon ulkopuolelle jää tänä vuonna muun muassa vähänkäytettyjä ja vaikeasti huollettavia taukopaikkoja sekä taukopaikkoja, joiden läheisyydessä on toinen tulipaikka tai laavu.
Nyt käynnissä olevan siirtymävuoden aikana kerätään kokemuksia Ahlaisten, Noormarkun ja Joutsijärven retkeilyreittien ja taukopaikkojen kunnossapidosta. Samalla suunnitellaan toiminnan tulevaisuutta. Asukkaiden ja yhdistysten mielipiteitä kunnossapitoa koskevista muutoksista tullaan keräämään loppukesän ja alkusyksyn 2025 aikana. Myös seurojen ja yhdistysten halukkuutta ottaa käytöstä poistuvia taukopaikkoja omaan hoitoonsa tullaan kartoittamaan.
– Haluamme kuulla myös reiteillä liikkuvien näkemyksiä siitä, mitä asioita tulevia vuosia silmällä pitäen olisi syytä ottaa huomioon. Kevään ja kesän aikana reiteillä ulkoillessa onkin hyvä pohtia, ovatko täksi vuodeksi kunnossapidon piiriin otetut taukopaikat niitä, joita myös tulevaisuudessa halutaan hoitaa, kannustaa ympäristöasiantuntija Mikko Kataja Porin kaupungilta.
Retkeilyreittien käytöstä ja kunnossapidosta saatavia kokemuksia ja mielipiteitä tullaan huomioimaan tulevien vuosien talousarviosuunnittelussa. Kaupungin taloudelliset edellytykset määrittelevät, millaisessa laajuudessa kunnossapitoa tulevaisuudessa tehdään.
– Porin alueen retkeilyreittiverkosto pysyy edelleen hyvänä ja monipuolisena. Taukopaikat vähenevät määrällisesti, mutta säilytettävien kohteiden kunnossapitoon ja laatuun pystytään panostamaan aiempaa enemmän. Hyväkuntoisimmat ja käytetyimmät taukopaikat palvelevat ulkoilijoita jatkossakin, ja ne sijoittuvat tasaisesti reittien varsille, jatkaa Kataja.
Vuonna 2025 kunnossapidettävät taukopaikat on merkitty oheisiin karttoihin vihreällä värillä. Keltaisella ympyrällä merkityt ylläpidon ulkopuolelle jäävät taukopaikat ovat käytettävissä, mutta niitä ei huolleta. Taukopaikoille ei tuoda polttopuita, eivätkä niiden yhteydessä olevat wc:t ole käytössä. Keltaisella neliöllä merkittyjä taukopaikkoja kunnossapidetään muilta osin, mutta niissä ei ole puuhuoltoa.