Vaatii vastauksen: Pitäisikö legionellasta olla huolissaan?
Maarit Kautto
Melko lyhyen ajan sisällä legionellabakteeria on löydetty useammasta paikasta Porin terveysvalvonnan alueella, kuten Meri-Porin uimahallista, palvelutalo Jokihelmestä ja Ulvilan Kaskelotin uimahallista. Pitäisikö legionellatilanteesta olla huolissaan? Porin kaupungin terveydensuojeluasiantuntija Tuukka Sillanpää vastaa.
Miksi legionellaa on viime aikoina löydetty useammasta paikasta Porin terveysvalvonnan alueella?
– Alkuvuodesta 2023 terveydensuojelulakiin (763/1994) tuli 19 b §, mikä velvoittaa ensisijaisia tiloja hallitsemaan riskejä vesilaitteistossa. Uimahallit, kuuluvat näihin ensisijaisiin tiloihin, joihin myös terveysvalvonta tekee säännöllisesti valvontasuunnitelman mukaisia tarkastuksia. Lakiuudistusten myötä legionellaa on alettu koko Suomessa tutkimaan aiempaa enemmän riskiperusteisesti, tällöin myös löydöksiä tulee enemmän.
– Ensisijaisia tiloja ovat uimahallien lisäksi esimerkiksi yleisölle avoimet kylpylät, maauimalat ja saunat, tehostettua palveluasumista tai laitoshoitoa antavat sosiaalihuollon yksiköt sekä sairaaloiden ja terveyskeskusten vuodeosastot.
Johtuuko legionellan lisääntyminen putkistojen tilasta vai siitä, että vettä ei juoksuteta riittävästi?
– Legionellabakteeri viihtyy putkistojen sisäpintoihin muodostuvien biofilmien suojissa. Biofilmiä muodostuu kaikkiin veden kanssa kosketuksissa oleviin pintoihin kuten vesiputkiin. Biofilmiä pääsee muodostumaan aina paremmin, jos vesi seisoo putkistossa tai virtaus on muutenkin vähäistä. Tilanteeseen vaikuttaa myös putkiston ikä ja kunto. Putken korroosio, putkessa oleva sakka ja rosoiset pinnat, edesauttavat biofilmin muodostumista.
Pitäisikö tilanteesta olla huolissaan?
– Ei tilanteesta tarvitse olla huolissaan, mutta on hyvä kiinnittää huomiota käyttöveden lämpötiloihin ja siihen, että vettä käytetään säännöllisesti jokaisesta vesipisteestä.
Onko edelleen turvallista juoda vesijohtovettä suoraan hanasta?
– Kyllä veden juominen on edelleen turvallista, kaupungin talousvedessä ei ole ollut löydöksiä legionellasta. Jos käytettävän kiinteistön talousvesijärjestelmässä on havaittu legionellabakteereja, niin silloin ei suositella suoraan hanasta juomaan. Kaikki legionellabakteereille altistuneet eivät sairastu, eikä legionellainfektio tartu ihmisestä toiseen.
Mitä legionellan ehkäisemiseksi voidaan tehdä kotioloissa sekä yleisissä tiloissa?
– Yleisohjeena on, että pitää lämpimän käyttöveden lämpötilan riittävän korkealla (+55 °C ja enintään +65 °C) ja kylmän veden lämpötilan alle 20-asteessa sekä varmistaa, että kaikkia vesipisteitä tulee käytettyä säännöllisesti, niin kylmän kuin kuuman veden puolella.