Lyly-myrskyn seuraukset voivat pian yllättää metsänomistajan – Tuulenkaadoissa muhii tuholaispommi
Vuoden 2024 marraskuun Lyly-myrsky aiheutti muiden tuhojen lisäksi merkittävää vahinkoa Länsi-Suomen metsissä. Metsäkeskuksen arvion mukaan pelkästään Porissa, Eurajoella, Raumalla, Pyhärannassa ja Uudessakaupungissa kaatui noin 100 000 kuutiometriä puuta. Metsäkeskuksen tilastojen mukaan Satakunnassa ilmoitettujen metsätuhohakkuiden pinta-ala oli vuoden 2024 marraskuun alusta joulukuun loppuun Suomen suurin, yhteensä lähes 3 500 hehtaaria.
Myrskyn välittömästi aiheuttamat vahingot ovat jo itsessään ikäviä uutisia metsänomistajalle. Tilanne saattaa äityä entistä pahemmaksi, jos tuulenkaatoja ei korjata metsästä riittävän nopeasti.
– Myrskyssä kaatunut metsä ja tänä vuonna aikaisessa saapuva kevät tarjoavat erinomaiset olosuhteet erilaisten tuhohyönteisten lisääntymiselle. Jos tuulenkaadot jätetään korjaamatta nyt, voi kesän mittaan olla käsillä vakavakin tuholaisongelma ja metsänomistajalle isot taloudelliset vahingot, povaa LähiTapiola Länsi-Suomen maatila-asiakkaista vastaava liiketoimintajohtaja Elina Väinölä-Mäki.
Kuusia tuhoavan kirjanpainajan lisäksi metsänomistajien riesana ovat jo pitkään olleet mäntyä tuhoavat pysty- ja vaakanävertäjät. Satakunnassa niistä on tehty viime vuosina havaintoja muun muassa Eurajoella ja Rauman Lapissa.
Väinölä-Mäki muistuttaa, että riskien lisääntyessä metsänomistajan omalla toiminnalla on yhä merkittävämpi rooli tuhojen ennaltaehkäisyssä.
– Kun olosuhteet ilmastonmuutoksen myötä muuttuvat entistä suosiollisemmiksi tuholaisille, korostuu aktiivisen metsänhoidon merkitys entisestään. Jos metsää hoidetaan ja se voi hyvin, metsä kestää myös myrskyjä ja tuholaisia paremmin.
Ilmastonmuutoksen vaikutukset luontoon ovat laajat, ja ne heijastuvat myös metsänomistajien arkeen. Metsän asiantuntijayritys Tapio Oy:ssä Senior advisorina työskentelevän Päivi Lyytikäinen-Saarenmaan mukaan vaikutukset ovat nähtävillä jo nyt.
– Ilmastonmuutoksen riski ja sen merkitys metsätaloudelle muodostuu kolmesta osatekijästä: uhan todennäköisyydestä, metsien tuhoalttiudesta ja tuhon haittavaikutuksesta. Ilmastonmuutos vaikuttaa uhkien voimakkuuteen, kuten roudattoman jakson pituuteen ja tuhohyönteisten lisääntymiseen. Kuivuuden myötä metsien tuhoalttius kasvaa ja puiden vastustuskyky esimerkiksi kaarnakuoriaisille heikentyy.
Ongelmallisin tilanne metsänomistajalle syntyy eri ilmiöiden yhteisvaikutuksesta.
– Jos metsää koettelee samanaikaisesti kaarnakuoriaistuho, kuivuus ja tuulituho, voivat tuholaisten kannat moninkertaistua. Tällöin voi syntyä tuholaisepidemia, joka kestää jopa vuosikymmenen ennen palautumista matalalle tasolle, Lyytikäinen-Saarenmaa kertoo.
Metsätuhoriskejä voi kuitenkin hallita. Avainasemassa ovat Lyytikäinen-Saarenmaan mukaan hajauttaminen, ehkäiseminen ja torjunta.
– Riskiä voi hajauttaa esimerkiksi kasvattamalla eri puulajeja ja vakuuttamalla metsää oman riskinsietokyvyn mukaan. Ehkäisemisessä ensiarvoisen tärkeää on huolehtia metsän terveydestä ja elinvoimaisuudesta sekä tunnistaa tuhoille alttiit kohteet. Jo syntyneisiin tuhoihin reagointi ja hoito puolestaan ehkäisevät tuhojen laajenemista ja kertautumista.
Tuholaisten aiheuttamien vahinkojen määrän kehitystä ja ilmiön suhdetta vakuuttamiseen on jouduttu pohtimaan myös vakuutusyhtiössä.
– Vielä tuholaisiin liittyvät vahinko- tai korvausmäärät eivät meillä ole hallitsemattomia, mutta ennakoimme riskien kasvavan merkittävästi lähitulevaisuudessa. Siksi joudumme puntaroimaan tarkkaan, mitä pystymme vakuuttamaan ja millä perustein, liiketoimintajohtaja Väinölä-Mäki sanoo.
Ennakoi isot vahingot – viisi vinkkiä metsänomistajalle
1. Seuraa aktiivisesti metsäsi tilaa, jotta mahdolliset vahingot eivät ehdi levitä. Suomen metsäkeskus
lähettää myös riskivyöhykkeellä olevien metsien omistajille erityisiä varoituskirjeitä.
2. Reagoi nopeasti, jos havaitset tuhoja. Selvitä tuhon laajuus tarvittaessa metsäammattilaisen
avustuksella. Ilmoita metsätuhohavainnoistasi Luken kautta.
3. Tee metsän hoitotoimenpiteet ajallaan. Kun hoidat metsääsi hyvin, puut kestävät tuulen ja myrskyjen
rasituksia paremmin ja ovat vastustuskykyisempiä sieni- ja hyönteistuhoja vastaan.
4. Seuraa Luken karttoja lajien kehittymisestä. Seuraa myös ympärillä käytävää keskustelua ja
uutisointia.
5. Poista vahingoittuneet puut mahdollisimman nopeasti, vähintään metsätuholain mukaisessa
määräajassa. Pyydä matalalla kynnyksellä apua ja neuvoja metsäammattilaisilta.