Sääntely ja energiapolitiikka yrittäjien EU-listalla
Satakunnan Yrittäjät valmistautuu kesäkuun eurovaaleihin lobbaamalla ehdokkaita erityisesti sääntelyyn ja energiapolitiikkaan liittyvissä asioissa.
Jukka Vilponiemi
Satakunnan Yrittäjien puheenjohtaja Jukka Hurrila pitää tulevia Euroopan parlamentin vaaleja tärkeinä myös yrittäjien kannalta.
– Erityisesti EU:n asettamaan sääntelyyn vaikuttaminen on yritysten toiminnalle tärkeää. Sääntelyn pitää olla selkeää ja ennakoitavaa, eikä sen pidä synnyttää turhaa byrokratiaa. Sääntely ei myöskään saa heikentää suomalaisten yritysten kilpailukykyä, hän sanoo.
Hurrila kertoo itsekin vierailleensa Brysselissä viime vuonna ja havainneensa kuinka pitkiä prosesseja EU:n päätöksenteot ovat. Asioihin pitää pystyä vaikuttamaan etupainotteisesti.
Satakunnan Yrittäjien tarkoituksena on nostaa vaaleissa esiin yrittäjätaustaisia ehdokkaita.
– Jos me saisimme alueellisesti tuttuja tai yrittäjätaustaisia ehdokkaita parlamenttiin, olisi meillä suora väylä vaikuttaa asioihin. Suomen Yrittäjillä on myös toimisto Brysselissä, mikä helpottaa asioiden edistämistä.
Tässä vaiheessa Satakunnasta on asetettu kaksi yrittäjätaustaista ehdokasta eurovaaleihin, Maria Rautanen kokoomuksesta ja Christa Lahto Liike Nytistä.
Diplomi-insinööri Maria Rautanen sanoo lähtevänsä vaaleihin hyvillä mielin. Hän työskentelee energia-asioiden parissa asiantuntijatehtävissä Olkiluodon ydinvoimalassa, mutta hänellä on myös mobiilisovelluksiin keskittynyt yritys Porissa.
Porin kunnallispolitiikassa hän on muun muassa Pori Energia Sähköverkot Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja ja Porin Veden hallituksen jäsen.
Rautanen haluaisi edustaa Brysselissä suomalaisia pienyrittäjiä ja maaseudun yrittäjiä. Hän kokee läheiseksi alkutuotannon ja Suomen huoltovarmuuden, kuten ruoan ja energian tukemisen.
Suomen Yrittäjillä on EU-vaaleihin 50-kohtainen ohjelma, jonka pääosissa ovat juuri sääntely, osaavan työvoiman liikkuvuus ja saatavuus myös EU:n ulkopuolelta, pk-sektorin toimintaedellytysten turvaaminen sekä myös energiapolitiikka.
Maria Rautasella on energiapolitiikasta selkeät näkemykset. Hänen mielestään uusiutuvien energiamuotojen kuten tuuli- ja aurinkovoiman myötä energiamarkkinat on ajettu epävakaaseen tilaan ja hinnan vaihtelu on suurta, kun perussäätövoima eli ydinenergia on unohdettu.
Myös Jukka Hurrila on vakuuttunut siitä, että uutta ydinvoimaa tarvitaan jatkossakin. Sillä saadaan kuitenkin järkevästi tuotettua energiaa, vaikka se jotakin ehkä pelottaakin. Sähköä tarvitaan koko ajan enemmän.
Rautanen ei kuitenkaan halua unohtaa myöskään polttopuolta.
– Meillä on kuitenkin kehitetty savunpoisto- ja rikkipesureita, joilla voidaan merkittävästi vähentää poltosta aiheutuvia ympäristövaikutuksia. Esimerkiksi Porin energialaitos on modernisoitu niin, että se on hyvin ympäristöystävällinen. Lisäksi ollaan kehittämässä hiilidioksidin talteenottoa, joka puhdistaa polttolaitoksia entisestään, hän sanoo.
– Kyse on huoltovarmuudesta. Jos kriisitilanteessa emme saa ydinpolttoainetta, niin energia on tuotettava jollakin muulla polttoaineella, kuten puulla ja turpeella. En olisi myöskään luopumassa yhteisvoimalaitoksista, joissa tuotetaan sekä sähköä että lämpöä, sanoo Maria Rautanen.