Yhteisöllisesti yhteen hiileen – Pomarkkua kehitetään yhteispelillä
Pomarkun yrittäjät rakentavat yhteispelillä kunnan ja yhdistysten kanssa paikkakunnalle vireyttä ja vetovoimaa. Tervetulleita Pomarkkuun ovat niin uudet yritykset, asukkaat kuin paluumuuttajat.
Vesa-Pekka Järvelä
Aktiivista elinkeinopolitiikkaa harjoittavaa Pomarkkua on syksystä 2022 johtanut Ulvilan kaupungin talousjohtajana aiemmin työskennellyt Mikko Airaksinen. Savolaissyntyinen Airaksinen on 15 vuodessa tottunut satakuntalaiseen mentaliteettiin ja yrityselämään. Puolentoista vuoden ajan hän on opiskellut Pomarkun tapoja. – Jokaisella paikkakunnalla on omat kuvionsa, mutta Pomarkun hallinnossa pätevät pitkälti samat peruslainalaisuudet kuin muissakin kunnissa. Tulin länsirannikolle talousasioiden ja yritystoiminnan kehittämisen kulmalla, ja niiden parissa tulee edelleen painittua päivittäin. Yhteistyö paikallisten yrittäjien kanssa on tiivistä ja hedelmällistä, korostaa Airaksinen.
Säännöllistä vuoropuhelua kunnan kehittämistoimista Airaksinen käy Pomarkun Yrittäjät ry:n puheenjohtajan Jouni Päiviälän kanssa. Pohdinnoissa on usein mukana muun muassa pitkään yrittäjänä toiminut Mari Mäensivu.
– Ajat ovat olleet ja ovat jatkossakin haastavat koko maalle, kunnille ja yrityksille. Vaikka taloudelliset resurssit ovat Pomarkussakin rajalliset, meillä yrittäjillä on vahva usko tulevaisuuteen. Yhteisöllisyys on vahva valttimme. Ilmassa on positiivista pöhinää ja useimmissa yrityksissä jatketaan positiivisesti vuoteen 2024. Luottamusta ja uskoa lisää kunnan vireä elinkeinopolitiikkaa. Sitä on kuitenkin mahdollista entisestään terävöittää, painottavat Päiviälä ja Mäensivu.
Kunnan asukasluvussa on ollut viime vuodet laskua. Tällä hetkellä pomarkkulaisia on noin 1 940.
– Luonnollisen poistuman myötä väki on vähentynyt, mutta havaittavissa on myös myönteisiä merkkejä. Kuntaan on saatu kesäasujien suuren joukon lisäksi paluumuuttajia, joten Pomarkussa on vetovoimaa. Toivottavaa kuitenkin on, että tänne saadaan lisää verotuloja tuovia vakituisia asukkaita. Erityisesti lapsiperheet ovat tervetulleita. Onhan Pomarkku kauniine luontoineen ja liikuntamahdollisuuksineen oiva paikka kasvattaa jälkipolvia.
Harrastemahdollisuuksia on lisännyt muutama vuosi sitten valmistunut monitoimihalli. Sen käyttöaste on Airaksisen mukaan kehittymässä hyvään suuntaan. Käyttäjiä on tullut kauempaakin ja halli ympäristöineen taipuu hyvin myös erilaisten tapahtumien järjestämiseen.
– Houkuttelevuutta lisää, että Pomarkun seudulta löytyy myös luonnonläheistä ja edullista tonttimaata.
Vahvat teolliset perinteet omaavassa Pomarkussa on tänä päivänä noin 130 yritystä. Elebet Oy:n, Suomen Imurikeskuksen ja Käyttömuovi Oy:n sekä muiden isompien firmojen lisäksi metalliteollisuudestaan tunnetussa kunnassa on paljon pienyrittäjiä.
Noin 50 jäsenen yrittäjäjärjestöä johtava Päiviälä vakuuttaa, että Pomarkku on haasteellisista ajoista yhä voimissaan.
– Meillä on monta näkyvää ja menestyvää brändiä. Ne ovat kunnan tärkeitä tukipilareita, mutta myös yksinyrittäjien osuus on Pomarkussa merkittävä.
Sijainti Porin ja Kankaanpään puolivälissä on kolmikon mielestä iso mahdollisuus – myös yrityksille.
– Ajomatkahan on lyhyt, ja paljonhan täältä käydään töissä myös naapurikunnissa, mutta työmaaliikennettä on myös toiseen suuntaan. Naapurikuntien tilanne heijastuu meillekin. Hieman huolestunut olen Porin laimeasta vetovoimasta. Pikaista piristysruisketta tarvittaisiin Poriinkin, miettii Päiviälä.
Valtatie 23:n varrella sijaitsevalla teollisuusalueella riittää tilaa isommillekin yrityksille. Ne tuovat kuntaan työpaikkoja ja niiden imussa uusia asukkaita.
– Kunnan elinvoiman kasvun vuoksi on luonnollisesti tärkeää, että Pomarkkuun syntyy uusia yrityksiä, mutta tärkeää on myös pidemmän elinkaaren saavuttaneiden yritysten toimintaedellytykset taataan, sanoo Mäensivu.
Kesään ja luontoon liittyvä matkailu on yksi Pomarkun valteista, Siinä on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia.
– Kesäsesonkia ovat elävöittäneet viihtyisät kahvilat. Siltä palvelusektorilta löytyisi varmasti yrittäjille uusia mahdollisuuksia. Laajemmin Pohjois-Satakunnan alueelle suunnattu, 2,5 vuotta kestävä matkailuun ja kuntamarkkinointiin painottuva Leader-hanke tuo toivottavasti positiivista tuulta myös Pomarkkuun, toivoo Airaksinen.
Myös muita palvelumuotoja kuten ravintolatarjontaa pitäisi kehittää. Vanhan rautatieaseman ympäristössä on jo pitkään järjestetty resiina-ajeluja.
– Aivan uutta potkua kuntaan toisi junaradan palauttaminen tavaraliikenteen käyttöön. Nyt, kun Suomesta tuli Nato-maa, raideyhteyttä voitaisiin hyödyntää elinkeinoelämän ohella myös armeijan kuljetuksiin, pohtii kunnanjohtaja.
Kuntalaiset ovat Pomarkussa aloitteellisia ja aktiivisia. Samoja ominaisuuksia löytyy myös paikkakunnan yrittäjistä.
– Pomarkussa puhalletaan yhteen hiileen. Yhteisöllisyys on meille yrittäjille hieno ominaispiirre. Vahvaa tukea tulevaisuuteen tuo kunnan vankka tuki, sanovat Päiviälä ja Mäensivu.
Ketteräksi mainittu kunta tekee yhteistyötä myös naapuripitäjä Siikaisten kanssa.
– Meillä on paljon yhteisiä intressejä, joista etsitään synergiaa. Yhteydenpito Siikaisten kollegan kanssa on vähintään viikoittaista.