Halla-aho jatkaa eduskunnan puhemiehenä – sai enemmän ääniä kuin vuosi sitten
Terhi Riolo Uusivaara / STT
Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) on valittu jatkamaan eduskunnan puhemiehenä. Hän sai tiistaina täysistunnossa lipuin toteutetussa vaalissa 105 ääntä.
Vaalissa 24 ääntä sai Juho Eerola (ps.) ja kaksi ääntä Sakari Puisto (ps.). Yksi ääni annettiin Timo Heinoselle (kok.), Arja Juvoselle (ps.), Anna Kontulalle (vas.), Sheikki Laaksolle (ps.), Antti Lindtmanille (sd.), Anne Rintamäelle (ps.) ja Ville Vähämäelle (ps.).
Tyhjää äänesti 31 edustajaa.
Vakiintuneen käytännön mukaan puhemiehen paikka kuuluu yleensä toiseksi suurimman hallituspuolueen eli tällä hetkellä perussuomalaisten edustajalle. Puolueen eduskuntaryhmä valitsee puhemiesehdokkaansa, joita muiden puolueiden kansanedustajat ovat yleensä äänestäneet puhemiesvaalissa ilman laajamittaista protestointia.
Eduskunnan ensimmäisenä varapuhemiehenä jatkaa kokoomuksen Paula Risikko, joka sai 161 ääntä ja toisena varapuhemiehenä SDP:n Tarja Filatov, joka sai 124 ääntä.
Halla-aho sai nyt enemmän ääniä kuin vuosi sitten, jolloin häntä äänesti 91 edustajaa. Halla-aho sanoi tuolloin yllättyneensä häneen kohdistuneesta protestoinnista ja pitävänsä sitä keskisormen näyttämisenä häntä aiemmin presidentinvaaleissa äänestäneille. Koska Halla-aho sai enemmän kuin puolet annetuista äänistä, hänet valittiin eduskunnan puhemieheksi.
Kesällä 2023 Halla-aho oli saanut vastaavassa vaalissa 134 ääntä.
Halla-ahon toiminta puhemiehenä on arvostellut muun muassa viime vaalikaudella puhemiehenä toiminut, entinen pääministeri Matti Vanhanen. Hän sanoi MTV:n haastattelussa, että Halla-aho toimii kyselytunneilla puolueellisesti.
Vanhanen sanoi, että Halla-aholta näyttää unohtuvan se, että hänen tehtävänään on toimia koko eduskunnan puhemiehenä puoluekannasta riippumatta. Vanhasen mukaan Halla-aholla on vähän "hallituksen silmälasit päässä" ja hän katkaisee usein opposition ryöpytyksen hallituksen kohteliailla kysymyksillä.
Vanhanen huomautti, ettei hallitusta tarvitse sääliä kyselytunneilla, vaan sitä pitää pystyä prässäämään.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra sanoi viestipalvelu X:ssä pitävänsä Vanhasen väitteitä puolueellisuudesta kyselytunneilla uskomattomina.
– Onko tämä laajemminkin keskustan jakama ajatus vai yksittäistä höperehtimistä? Eduskunnan vakiintuneet, hienot toimintatavat lentävät romukoppaan yksi kerrallaan. Eikä suinkaan perussuomalaisten takia, Purra kirjoitti.
Protestiäänestyksiä on nähty puhemiesvaalissa ennenkin, kuten esimerkiksi vuonna 2010, jolloin Sauli Niinistö sai puhemiesvaalissa vain 89 kansanedustajan tuen.
Tuolloin protestoinnin taustalla oli etenkin eduskunnan tiukka taloudenpito.