Annin koruissa perinteinen pitsi saa modernin muodon, nyt hänen korusarjansa Lace collection on mukana Vuoden Koru 2023 -kilpailussa
Maarit Kautto
Anni Kaita-Aho on syntynyt ja käynyt koulut Ulvilassa. Hänellä on ollut pienestä pitäen vilkas mielikuvitus ja mielenkiintoa taiteeseen.
– Vanhemmat ovat kertoneet, että monta kertaa, kun he yrittivät puhua minulle, en kuunnellut, enkä vastannut, koska leijuin jossain omissa haavemaailmoissani, Anni nauraa.
Yläasteella Anni oli kädentaitopainotteisella luokalla ja lukiossa hän kävi kaikki mahdolliset kuvataidekurssit.
– Sellainen projektiluonteinen ongelman ratkaiseminen, suunnittelu ja valmiiksi toteuttaminen ovat olleet aina minun juttuni.
Lukion jälkeen Anni haki opiskelemaan muotoilua, mutta vasta kolmas hakukerta sanoi toden.
– Tein välivuoden töitä Porissa ja hain uudelleen opiskelupaikkaa muotoilun parista. Kun en päässyt, muutin Tampereelle suorittamaan ammattikorkeakoulussa tradenomin opintoja. Neljä vuotta oli kulunut ja edelleen mieleni paloi opiskeluun ja ammattiin muotoilun parissa. Niinpä päätin vielä hakea Kuopion Savonia ammattikorkeakoulun koru- ja jalometallien muotoilulinjalle ja sinne lopulta pääsin.
– Kuopiossa vierähti jälleen neljä vuotta ja valmistuttuani palasin Tampereelle. Parin Tampereen vuoden jälkeen mieheni työt toivat meidät takaisin Satakuntaan ja Raumalle, jonne olemme nyt asettuneet, Anni kertoo.
Annin perheeseen kuuluu aviomies ja 2-vuotias tytär. Raumalla Anni perusti suomalaisten brändien tuotteita myyvän Design Shop Piilon, jonka yhteydessä hänellä on myös koruverstas. Koruja Anni työstää pääasiassa hopeasta.
– Omia korujani olen suunnitellut ja valmistanut jo kuusi vuotta Karina-brändin alla. Karina tulee toisesta nimestäni, joka on Kaarina. Karina on henkilökohtainen, mutta ei kuitenkaan ihan suoraan minun nimeni, Anni juttelee.
Anni Kaita-Ahon Vuoden koru 2023 -finaalissa olevaan Lace-mallistoon kuuluu sormus, riipus ja useampi korvakorumalli.
Koruissa Annia kiehtoo, kuinka pieneen muotoon tulee saada mahdutettua toimivuus ja kauneus. Korut ovat myös näkyviä ja merkitsevät paljon kantajalleen. Vuoden koru -kilpailussa mukana olevan Lace-malliston suunnitteluun Anni sai Taiteen edistämiskeskuksen apurahan. Anni lähti miettimään, miten saisi perinteisen pitsin tuotua esiin modernimmassa muodossa.
– Vaikka ihailen pitsin kauneutta ja arvostan pitsintekemisen taitoa, en voinut kuvitella itse käyttäväni pitsituotteita. Tästä muodostui kaunis ristiriita.
– Lähdin pohtimaan pystyisikö pitsiä viemään modernimpaan muotoon niin, että sille ominainen kauneus kuitenkin säilyisi. Halusin tuoda jotain uutta romanttisena ja perinteisenä pidetyn pitsiaiheen ympärille.
Anni on ylpeä ja iloinen päästyään mukaan Vuoden koru -kilpailuun. Kilpailu huipentuu Tampereen Häämessuille 5. helmikuuta, jolloin voittaja julkistetaan. Mieleistään korumallistoa voi käydä äänestämässä www.julesandberyl.fi-sivuston kautta. Kilpailussa on mukana myös porilainen Mari Syrén Kukkii-koruillaan.
– Kisassa on upeita korumallistoja ja ammattitaitoisia muotoilijoita. Pelkästään mukaan pääsy on jo mahtavaa. Seuraava unelmani on löytää uudelleen balanssi ja into haastavien koronavuosien laimentamaan tekemiseen. Armollisuuden ja kärsivällisyyden kautta olen oppinut, että voin löytää myös uudenlaisen reitin, eikä työn tarvitse olla samanlaista kuin ennen. Suunnitelmissa on muun muassa jotain uutta pienten korvakorujen mallistooni, Anni miettii.