Pau­lii­na Vil­pak­ka

Niko Vii­na­mä­en ko­to­na ei ole val­koi­sia soh­via. Mus­tat sor­met kuu­lu­vat nuo­hoo­jan elä­mään. Noki ei läh­de ai­van hel­pos­ti saip­pu­a­pe­sul­la­kaan.

– Jos näil­lä kä­sil­lä te­kee pul­la­tai­ki­naa, ei tar­vit­se lait­taa erik­seen kar­de­mum­maa, Vii­na­mä­ki he­kot­te­lee.

Po­rin ja Ul­vi­lan alu­eel­la työs­ken­te­le­vä Vii­na­mä­ki on nuo­hon­nut sa­ta­kun­ta­lais­ten tak­ko­ja, hel­lo­ja ja lei­vi­nuu­ne­ja jo 19 vuo­den ajan. Ei­vät­kä työt ole ai­na­kaan vä­he­ne­mään päin. Vii­na­mä­ki muis­taa, kuin­ka vii­me tal­ve­na en­nen säh­kön kah­den eu­ron hin­ta­huip­pua mo­nel­le tuli kii­re lait­taa tak­ka käyt­tö­kun­toon. Sil­loin nuo­hoo­jaa oli­si tar­vit­tu mo­neen paik­kaan päi­vän va­ro­a­jal­la.

Vii­na­mä­ki vink­kaa, et­tä nuo­houk­sen voi teh­dä ke­vääl­lä­kin läm­mi­tys­kau­den pää­tyt­tyä. Sil­loin tak­ka on käyt­tö­val­mii­na syk­syn kyl­mien il­mo­jen al­ka­es­sa, ei­kä asi­ak­kaan tar­vit­se odo­tel­la jo­nos­sa nuo­hoo­jan saa­pu­mis­ta.

Vii­me tal­vi säh­kök­rii­sei­neen oli mo­nel­le he­rät­tä­vä ko­ke­mus, Vii­na­mä­ki poh­tii.

– Tu­li­si­ja on huol­to­var­ma, sil­lä sii­hen ei säh­kö­kat­ko vai­ku­ta. Niin kau­an kuin käm­päs­sä on yk­si­kin toi­mi­va tu­li­si­ja, ih­mi­nen pär­jää: saa läm­pöä ja pys­tyy lait­ta­maan ruo­kaa.

Viinamäki käyttää nuohoojan silinterihattuaan erikoistilaisuuksissa, kuten taannoin Noormarkun markkinoilla.

Viinamäki käyttää nuohoojan silinterihattuaan erikoistilaisuuksissa, kuten taannoin Noormarkun markkinoilla.

Haas­tat­te­lu­päi­vä­nä Vii­na­mä­ki kii­pe­ää tu­tun asi­ak­kaan Vesa Kuk­ko­sen ta­lon ka­tol­le. Vesi-il­ma­läm­pö­pum­pul­la läm­pi­ä­väs­sä ta­los­sa on kol­me kaa­ke­liu­u­nia: yk­si ala­ker­ras­sa ja kak­si ylä­ker­ras­sa. Kuk­ko­nen pi­tää kaa­ke­liu­u­nis­sa tul­ta noin joka toi­nen päi­vä. Se tuo ta­loon oman­lai­sen­sa, ko­dik­kaan läm­mön ja tuok­sun. Hy­vät hiil­los­mak­ka­rat­kin tu­lee kaa­ke­liu­u­nis­sa sil­loin täl­löin gril­lail­tua.

Mie­het ar­ve­le­vat ta­lon kaa­ke­liu­u­nien ole­van pe­räi­sin 50-60 lu­ku­jen tie­noil­ta. Kor­ke­an ta­lon pit­kä piip­pu al­kaa yleen­sä ve­tää hy­vin ker­ta­laa­kis­ta.

Nuohooja Niko Viinamäki vinkkaa, että nuohouksen voi tehdä keväälläkin lämmityskauden päätyttyä, jos haluaa välttyä jonottamiselta.

Nuohooja Niko Viinamäki vinkkaa, että nuohouksen voi tehdä keväälläkin lämmityskauden päätyttyä, jos haluaa välttyä jonottamiselta.

Niko Vii­na­mä­ki neu­voo ylei­ses­ti, et­tä läm­mi­tys­kau­si on aloi­tet­ta­va kär­si­väl­li­ses­ti. Sa­vu­pel­lit on syy­tä ava­ta vä­hin­tään pari päi­vää en­nen tu­len sy­tyt­tä­mis­tä, et­tä hor­mi pää­see kui­va­maan. Polt­to­puut­kin kan­nat­taa tuo­da pa­ria päi­vää en­nen si­sä­ti­loi­hin kui­va­maan.

Tär­ke­ää on myös ko­keil­la ve­don suun­taa en­nen tu­len sy­tyt­tä­mis­tä. Sen voi teh­dä esi­mer­kik­si lait­ta­mal­la tu­li­ti­kun tai syt­kä­rin ra­ol­laan ole­val­le ta­kan luu­kul­le. Jos liek­ki pyr­kii tak­ka­pe­sää koh­den, ve­don suun­ta on oi­kea. Jos liek­ki le­pat­taa edel­leen omaa ne­nää koh­ti, tak­ka ei vie­lä vedä. Sil­loin kan­nat­taa lait­taa ik­ku­naa tai ovea ra­ol­leen, ja ko­keil­la uu­des­taan.

Vedon suuntaa voi kokeilla laittamalla tulitikun tai sytkärin raollaan olevalle takan luukulle.

Vedon suuntaa voi kokeilla laittamalla tulitikun tai sytkärin raollaan olevalle takan luukulle.

Vii­na­mä­ki muis­tut­taa, et­tä ta­kan läm­mit­tä­mi­nen on syy­tä aloit­taa en­sin pie­nel­lä pe­säl­li­sel­lä. Jos tak­kaa läh­tee kyl­mil­tään läm­mit­tä­mään lii­an kuu­mak­si, voi­vat ra­ken­teet ol­la vaa­ras­sa hal­je­ta. Seu­raa­va­na päi­vä­nä voi lait­taa vä­hän isom­man pe­säl­li­sen.

Alan am­mat­ti­lai­sel­ta on ky­syt­tä­vä myös klas­sik­ko­ky­sy­mys: mil­loin pel­lit voi lait­taa kiin­ni? Vas­taus on yk­sin­ker­tai­nen:

– Sit­ten kun pesä on kun­nol­la möy­hit­ty ja ai­van mus­ta. Se on hal­pa hen­ki­va­kuu­tus.