Nuohoojalla on mustat sormet: Porilainen Niko Viinamäki kertoo, että viime talvi sähkökriiseineen oli monelle herättävä kokemus
Tulisija on huoltovarma, siihen eivät sähkökatkot vaikuta, toteaa porilainen Niko Viinamäki.
Pauliina Vilpakka
Niko Viinamäen kotona ei ole valkoisia sohvia. Mustat sormet kuuluvat nuohoojan elämään. Noki ei lähde aivan helposti saippuapesullakaan.
– Jos näillä käsillä tekee pullataikinaa, ei tarvitse laittaa erikseen kardemummaa, Viinamäki hekottelee.
Porin ja Ulvilan alueella työskentelevä Viinamäki on nuohonnut satakuntalaisten takkoja, helloja ja leivinuuneja jo 19 vuoden ajan. Eivätkä työt ole ainakaan vähenemään päin. Viinamäki muistaa, kuinka viime talvena ennen sähkön kahden euron hintahuippua monelle tuli kiire laittaa takka käyttökuntoon. Silloin nuohoojaa olisi tarvittu moneen paikkaan päivän varoajalla.
Viinamäki vinkkaa, että nuohouksen voi tehdä keväälläkin lämmityskauden päätyttyä. Silloin takka on käyttövalmiina syksyn kylmien ilmojen alkaessa, eikä asiakkaan tarvitse odotella jonossa nuohoojan saapumista.
Viime talvi sähkökriiseineen oli monelle herättävä kokemus, Viinamäki pohtii.
– Tulisija on huoltovarma, sillä siihen ei sähkökatko vaikuta. Niin kauan kuin kämpässä on yksikin toimiva tulisija, ihminen pärjää: saa lämpöä ja pystyy laittamaan ruokaa.
Viinamäki käyttää nuohoojan silinterihattuaan erikoistilaisuuksissa, kuten taannoin Noormarkun markkinoilla.
Haastattelupäivänä Viinamäki kiipeää tutun asiakkaan Vesa Kukkosen talon katolle. Vesi-ilmalämpöpumpulla lämpiävässä talossa on kolme kaakeliuunia: yksi alakerrassa ja kaksi yläkerrassa. Kukkonen pitää kaakeliuunissa tulta noin joka toinen päivä. Se tuo taloon omanlaisensa, kodikkaan lämmön ja tuoksun. Hyvät hiillosmakkaratkin tulee kaakeliuunissa silloin tällöin grillailtua.
Miehet arvelevat talon kaakeliuunien olevan peräisin 50-60 lukujen tienoilta. Korkean talon pitkä piippu alkaa yleensä vetää hyvin kertalaakista.
Nuohooja Niko Viinamäki vinkkaa, että nuohouksen voi tehdä keväälläkin lämmityskauden päätyttyä, jos haluaa välttyä jonottamiselta.
Niko Viinamäki neuvoo yleisesti, että lämmityskausi on aloitettava kärsivällisesti. Savupellit on syytä avata vähintään pari päivää ennen tulen sytyttämistä, että hormi pääsee kuivamaan. Polttopuutkin kannattaa tuoda paria päivää ennen sisätiloihin kuivamaan.
Tärkeää on myös kokeilla vedon suuntaa ennen tulen sytyttämistä. Sen voi tehdä esimerkiksi laittamalla tulitikun tai sytkärin raollaan olevalle takan luukulle. Jos liekki pyrkii takkapesää kohden, vedon suunta on oikea. Jos liekki lepattaa edelleen omaa nenää kohti, takka ei vielä vedä. Silloin kannattaa laittaa ikkunaa tai ovea raolleen, ja kokeilla uudestaan.
Vedon suuntaa voi kokeilla laittamalla tulitikun tai sytkärin raollaan olevalle takan luukulle.
Viinamäki muistuttaa, että takan lämmittäminen on syytä aloittaa ensin pienellä pesällisellä. Jos takkaa lähtee kylmiltään lämmittämään liian kuumaksi, voivat rakenteet olla vaarassa haljeta. Seuraavana päivänä voi laittaa vähän isomman pesällisen.
Alan ammattilaiselta on kysyttävä myös klassikkokysymys: milloin pellit voi laittaa kiinni? Vastaus on yksinkertainen:
– Sitten kun pesä on kunnolla möyhitty ja aivan musta. Se on halpa henkivakuutus.