Po­ri­lais­ta pro­to­qu­eer-elä­mää so­dan var­jos­sa: Nike San­de­lin -näyt­te­ly on esil­lä Sa­ta­kun­nan Mu­se­on Par­vi -näyt­te­ly­ti­las­sa on päät­ty­mäs­sä.

Näyt­te­lyn pää­hen­ki­lö Nike San­de­lin (1903–1940) oli Po­rin Ly­se­on reh­to­rin ty­tär, joka eli rak­kaus­suh­tees­sa nai­seen. Ni­ken ta­ri­na ker­too nuo­ruu­des­ta, “ou­dois­ta” ha­luis­ta, si­vis­tys­per­heen elä­mäs­tä ja si­säl­lis­so­das­ta 1900-lu­vun alun suo­men­kie­lis­ty­väs­sä Po­ris­sa.

Näyt­te­lyn pää­tös­päi­vä­nä 26. tam­mi­kuu­ta jär­jes­te­tään kel­lo 14–15.30 kes­kus­te­lu­ti­lai­suus, jos­sa UNES­CO-pro­fes­so­ri Ar­to Kal­li­o­nie­mi (Hel­sin­gin yli­o­pis­to) pu­huu kau­pun­ki­his­to­ri­an mo­ni­nai­suu­den mer­ki­tyk­ses­tä. Fe­lix So­rai­nen (Si­be­lius-Aka­te­mi­an nuo­ri­so-osas­to) esit­tää Palmg­re­nin ja Si­be­liuk­sen mu­siik­kia. Do­sent­ti Sal­la Ald­rin Sals­kov (Åbo Aka­de­mi) pu­huu kak­si­kie­li­syy­den qu­eer-tut­ki­muk­sen mer­ki­tyk­ses­tä ja tut­ki­ja Kari Sil­vo­la (Jy­väs­ky­län yli­o­pis­to) sii­tä, mik­si ta­ri­nat qu­eer-ih­mi­sis­tä ovat tär­kei­tä. Ylei­sö voi esit­tää ky­sy­myk­siä. Ti­lai­suu­teen on va­paa pää­sy.

Ti­lai­suu­den juon­taa näyt­te­lyn si­säl­lös­tä vas­taa­va do­sent­ti An­tu So­rai­nen (Hel­sin­gin yli­o­pis­to). Pai­kal­la on myös näyt­te­lyn vi­su­aa­li­nen to­teut­ta­ja, graa­fik­ko Lena Malm.