Ei jätettä, vaan raaka-aineita
Lajittelu on yksi helpoimmista tavoista kantaa vastuuta ympäristöstä. Asuinkiinteistöiden jätehuoltoon tulossa muutoksia ensi vuonna.
Jos miettii omalta osaltaan tapoja kantaa vastuuta ympäristöstä, yksi yksinkertaisimmista teoista löytyy jokaisen keittiöstä – kierrätys.
-Sekajätteeseen päätyessään se on materiaalin tarinan loppu, siitä ei synny enää mitään uutta, vaan se poltetaan pois. Tärkeää olisi saada arvokkaat materiaalit uusiokäyttöön. Se säästää suoraan luonnonvaroja, muistuttaa Keräämön kiertotaloussuunnittelija Maija Nuotio.
On järkevämpää tehdä uutta paperia vanhasta paperista kuin kaataa uusia puita. Sen sijaan, että avataan uusia kaivoksia ja louhitaan neitseellistä materiaalia luonnosta, valmistetaankin metalliastioita ja muita metallituotteita kierrätetystä metallista.
-Vaikein osuus ketjussa lienee se, että ihminen vie jätteet kierrätykseen, helpoin osuus on materiaalin valmistus, Maija Nuotio kertoo.
Kierrätys kunniaan
Jätelain muutoksen taustalla on EU:n jätesäädöspaketti, jonka tavoite on vähentää jätteen määrää, lisätä uudelleenkäyttöä ja kierrätystä. Lakimuutoksen tavoitteena on nostaa Suomen kierrätysaste vuoteen 2035 mennessä 65 prosenttiin.
Näin jätteiden sisältämät arvokkaat raaka-aineet saadaan uudelleenkäyttöön, eikä meidän tarvitse käyttää enää yhtä paljon neitseellisiä luonnonvaroja.
Taloyhtiöissä seitsemän eri jäteastiaa
Vuodesta 2024 alkaen yhä useampi löytää lajittelumahdollisuuden omasta kotipihastaan, kun uusi laki edellyttää vähintään viiden huoneiston kiinteistöt keräämään erilleen kaikki seitsemän jätelajia. Vähintään viiden asunnon taloyhtiöissä tulee löytyä keräysastiat paperille, bio- ja sekajätteelle, sekä kartonki-, muovi-, lasi- ja metallipakkauksille.
Toisin kuin muualla Suomessa, Porin seudulla asuvat ovat tähän saakka lajitelleet kartongin ja paperin samaan astiaan, mutta yhteiskeräysastioiden käyttäminen päättyy tämän vuoden lopussa. Ensi vuoden alusta kaikilla taloyhtiöillä tulee olla erillinen keräysastia sekä kartongille että paperille.
Tämä siitä syystä, että molemmat menevät eri käsittelylaitoksille.
Keräämö järjestää taloyhtiöille keräysastian kartonkipakkauksille. Taloyhtiöt sopivat itse paperinkeräyksestä jätteenkuljetusyrityksen kanssa.
Pakkausjätteiden kuljetukset siirtyvät Keräämölle vuonna 2024 ja se saattaa näkyä asukkaille niin, että astioita tyhjentää eri yhtiö kuin aiemmin. Puuttuvia astioita toimitetaan taloyhtiöille joulu-maaliskuun aikana.
Joulun lahjapaperit ja -narut sekajätteeseen
Sekajäteastia tursuaa helposti varsinkin joulun aikaan, joten kierrätyksen kanssa on hyvä olla tarkkana. Esimerkiksi lahjapaperit- ja kassit kuuluvat sekajätteeseen niiden sisältämien värien, pinnoitteiden ja teippien vuoksi. Myös paketointinarut ja sellofaani ovat sekajätettä.
Samoin kynttilänjämät kuuluvat sekajätteeseen, kun taas tuikkujen alumiinikipot metallijätteeseen. Paistorasvan paikka on kovetettuna biojätteessä tai Kinkkutemppu-kampanjan toimituspisteellä. Tyhjä konvehtirasia sopii kartonkipakkauskeräykseen, sisällä oleva muovikenno muovipakkauskeräykseen.
Keräämöstä vinkataan konkreettinen lahja jäteauton kuljettajalle.
-Tärkeää on, ettei materiaalia jätettäisi maahan ja ne litistetään mahdollisimman pieneen tilaan. Jos jäteastiat ovat ääriään myöten täynnä, olisi joulun hyvä teko säilyttää pakkauspapereita ja pahveja varastossa muutaman päivän jos siihen on mahdollisuus ja viedä ne vasta sen jälkeen astioihin.
Ennen osattiin hyödyntää raaka-aineita eikä mitään haaskattu pois. Olisi tarpeen, että ottaisimme takaisin tämän vanhan tavan arvostaa asioita ja näkisimme jätteetkin materiaalina. Esimerkiksi joulukoristeita saa askarreltua konvehtipapereista, Keräämön kiertotaloussuunnittelija Maija Nuotio kertoo.
Mikä Keräämö?
Kunnallinen jätehuoltoyhtiö Keräämö on Porin, Ulvilan, Kokemäen, Harjavallan, Nakkilan, Merikarvian, Pomarkun ja Siikaisten yhdessä omistama kiertotaloutta edistävä yhtiö. Lue lisää www.keraamo.fi