Muovipakkausten lajittelu helpottui, kun turha tiskaaminen jäi pois
Muovipakkausten lajittelu säästää ympäristöä ja rahaa.
Tuija Saarinen
Onko se pakkaus? Onko se muovia? Silloin sen voi lajitella muovipakkausten keräykseen! Muovipakkausten lajittelua on helpotettu uusilla valtakunnallisilla ohjeilla. Siinä missä ennen muovipakkausten tuli olla keräysastiaan laitettaessa ”tyhjiä, kuivia ja puhtaita”, puhutaan nyt enää vain tyhjistä muovipakkauksista.
– Enää ei ole tarpeen pestä tai huuhdella ja kuivata esimerkiksi jugurttipurkkeja. Riittää, että ne ovat tyhjiä. Toki jos pakkausta joutuu säilyttämään kotona pidempään, voi olla miellyttävämpää pyyhkäistä ruoanjämät pois vaikkapa käytetyllä servetillä. Missään nimessä ei kannata huuhdella pakkausta kalliilla kuumalla vedellä, opastaa jätehuoltoneuvoja Kaisa Tarujoki Rauman seudun jätehuoltolaitokselta.
Mikä sitten katsotaan muovipakkaukseksi?
– Muovipakkaus on tuotteen pakkaamiseen käytetty muovinen rasia, kääre, pussi tai pullo. Tyypillisiä muovipakkausten keräykseen laitettavia pakkauksia ovat elintarvikkeiden tyhjät ja muoviset pakkaukset, kuten jugurttipurkit, voirasiat, leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset, pesuaine- ja shampoopakkaukset, muovipullot, kanisterit ja purkit sekä muovikassit, -pussit ja -kääreet. Helposti irrotettavat korkit, kannet, pumppuosat ja vastaavat laitetaan keräysastiaan mielellään erikseen.
Huomionarvoista on, että muovipakkausten keräysastiaan eivät kuulu itse muovituotteet, jollaisia ovat esimerkiksi pulkat, lelut tai tiskiharjat. Niiden osoite on sekajätteessä.
Tyypillisiä muovipakkausten keräykseen laitettavia pakkauksia ovat esimerkiksi jugurttipurkit, muovikääreet, kahvipaketit ja valmisruokapakkaukset.
Tarujoen puhelin soi tasaiseen tahtiin. Jätehuoltoneuvojalta kysellään paljon neuvoja siitä, mihin keräysastiaan mikäkin jäte kuuluu.
– Työpaikalla saattaa olla esimerkiksi pieni kahvitaukokina siitä, mihin tyhjä kahvipaketti lajitellaan. Ja sehän kuuluu muovipakkauskeräykseen. Myös pakkausstyroksi ja lääkkeiden läpipainopakkaukset lajitellaan muovipakkauskeräykseen, antaa Tarujoki muutaman esimerkin.
Muovipakkausjätettä saa viedä maksutta kauppojen yhteydessä sijaitseviin Rinki-kierrätyspisteisiin. Viiden tai sitä useamman huoneiston kiinteistöissä on lain mukaan oltava muovipakkausten keräysastia.
– Muovipakkausastioita hankitaan yhä enemmän Raumalla myös omakotitalojen pihoille. Suosittelen lämpimästi kimppa-astioita. Kun useampi talo käyttää samaa astiaa, saadaan kustannukset jaettua.
Muovipakkausastian tyhjennys maksaa huomattavasti vähemmän kuin sekajäteastian tyhjennys, joten muovipakkausten lajittelu säästää paitsi ympäristöä myös rahaa.
– Kun jätteet lajitellaan, jää sekajäteastia hyvin äkkiä vajaaksi. Moni yllättyy siitä, miten paljon muovipakkausjätettä lopulta tulee.
Muovipakkausten kierrättämiseen liittyy yhä epätietoisuutta. Osa etsii vielä pakkauksista eri muovilaaduista kertovia koodeja. Koodien tarkistaminen liittyi kuitenkin energiajätekeräykseen, jota ei pitkään aikaan ole enää ollut. Monen mieleen on myös syöpynyt, ettei mustaa muovia saa laittaa muovipakkausastiaan. Uudet ohjeet sallivat senkin.
Rauman seudun jätehuoltolaitoksen alueella eli Raumalla ja Eurajoella kerättiin viime vuonna yhteensä lähes 331 tonnia muovipakkausjätettä. Kotitalouksien lisäksi luvussa ovat mukana Rinki-kierrätyspisteisiin tuodut muovipakkaukset. EU:n tavoitteena on nostaa muovipakkausten kierrätysaste 50 prosenttiin. Suomessa kierrätysaste on tällä hetkellä 30 prosentin luokkaa.