Ennakkoäänestäminen onnistuu uimahallissa, laskettelurinteessä ja ulkomailla
Heli Laakkonen / STT
Alue- ja kuntavaaleissa on mahdollista äänestää ennakkoon muun muassa uimahallissa, museossa, teatterissa ja laskettelurinteessä, Kuntaliitto kertoo.
Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 2. huhtikuuta ja päättyy tiistaina 8. huhtikuuta. Kuntaliiton mukaan ennakkoäänestyspaikkoja on tänä vuonna lähes tuhat.
Paraisilla ja Kemiönsaaressa äänestäminen on mahdollista yhteysaluksilla. Lisäksi äänestäminen onnistuu kuntakeskusten ulkopuolella liikkuvissa äänestysbusseissa, joita on noin 80.
Eniten ennakkoäänestyspaikkoja on tänä vuonna perinteisesti kirjastoissa ja kauppakeskuksissa.
Alue- ja kuntavaalit järjestetään tänä keväänä ensimmäistä kertaa yhdessä. Aluevaaleissa valitaan valtuutetut aluevaltuustoihin, jotka vastaavat hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä.
Kuntavaaleissa valitaan valtuutetut kuntien valtuustoihin, jotka päättävät kunnan toiminnasta ja taloudesta.
Ennakkoäänestäminen on mahdollista missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa. Vaalipäivänä sunnuntaina 13. huhtikuuta äänestää voi kuitenkin vain omassa äänestyspaikassa, joka ilmoitetaan postitse tai Suomi.fi-palvelun kautta lähetetyssä äänioikeusilmoituksessa.
Mukaan äänestyspaikalle tarvitsee henkilöllisyystodistuksen.
Kuntaliitto kertoo, että sekä alue- että kuntavaaleissa voi äänestää samalla kertaa. Halutessaan voi myös ennakkoäänestää yksissä vaaleissa ja äänestää toisissa vasta varsinaisena äänestyspäivänä.
Suomessa ennakkoäänestämisestä vastaavat kunnat, ulkomailla oikeusministeriö. Ulkomailla ennakkoäänestys päättyy jo 5. huhtikuuta.
Kuntaliiton mukaan ennakkoäänestäminen kasvattaa suosiotaan jatkuvasti. Edellisissä vuoden 2021 kuntavaaleissa äänesti ennakkoon yli 30 prosenttia kaikista äänioikeutetuista ja 60 prosenttia vaaleihin osallistuneista.
Ennakkoäänestys on ollut käytössä yli 50 vuotta eli vuodesta 1972 lähtien.
Kuntien ennakkoäänestysaktiivisuus vaihtelee. Edellisissä kuntavaaleissa ennakkoon äänestäneiden osuus vaihteli Korsnäsin kunnan reilusta 14 prosentista Lestijärven kunnan reiluun 58 prosenttiin.