Kesäoppisopimus on väylä kohti työllistymistä
Työelämätaidot ovat ratkaisevassa asemassa, kun puhutaan nuorten työllistymisestä ammattiopintojen jälkeen. Siksi niitä harjoitellaan eri tavoin opintojen aikana.
Nykyisin ammattiin opiskelevilla on runsaammin vaihtoehtoja kesälle. Kesäoppisopimuksesta eli lyhyestä oppisopimuksesta on tullut käytäntö, jossa kaikki osapuolet voittavat. Työnantaja saa nuoria työntekijöitä, joilla on halu oppia ja työllistyä alalle. Tavoitteellinen työelämässä oppiminen kesäkuukausien aikana edistää opintoja ja parhaimmillaan nopeuttaa valmistumista. Eniten kuitenkin hyötyy nuori, joka saa kokemusta oman alan työtehtävistä ja kesältä myös palkkaa.
WinNovan Rauman yksikössä kone- ja tuotantotekniikkaa opiskeleva Niko Puputti hankki itselleen oppisopimuspaikan Raumasterilta. Ensimmäisen vuoden opintojen jälkeen hän pääsee tutustumaan levyseppähitsaajan töihin.
– On todella hienoa päästä tekemään töitä. Koulussa on opeteltu teoriaa ja perusasioita, mutta työelämässä vasta pääsee viemään oppeja käytäntöön ja oppimaan lisää. Raumasteriin suuntasin isän jalanjäljissä, hän on siellä töissä. Olin itsekin siellä töissä jo lyhyet pätkät joululomalla ja hiihtolomalla.
Nikon kesäoppisopimus alkoi toukokuun loppupuolella ja jatkuu heinäkuun loppuun asti.
– Haaveena on, että saisin yrityksestä myös jatkossa töitä, hän miettii.
Lehtori ja palveluasiantuntija Ilkka Kallion mielestä kesäoppisopimuksessa opiskelijat pääsevät syventämään oppimaansa. Ensimmäisen vuoden aikana koulussa opiskellaan ammatillisia perusopintoja ja pääpaino opinnoissa on työturvallisuudessa.
– On kyseessä ala kuin ala, työturvallisuus on ensiarvoisen tärkeää. Mikään ei ole tärkeämpää kuin se, että opiskelija tai työntekijä palaa ehjänä työpäivän jälkeen kotiin.
Perustaitojen ja opetuksen lisäksi oppilaitos auttaa opiskelijoita hankkimaan oppisopimus- ja kesätyöpaikkoja. Tavoitteena on, että jokaisella opiskelijalla olisi työpaikka kesällä.
– Nykyelämässä työelämätaidot ovat ratkaisevassa asemassa. Kesätyöt ja oppisopimus ovat loistava väylä työllistyä yrityksessä myös jatkossa.
Kallion mukaan esimerkiksi kone- ja tuotantotekniikan alalla on huutava työvoimapula.
– Yritykset ottavat ilolla nuoria töihin ja oppisopimuskoulutukseen, koska yrityksissä ymmärretään, että heidän pitää kasvattaa alalle uudet tekijät.
WinNovan Rauman toimipiste on luonut yhdessä Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa teollisuusväyläopinnot, jotka tarjoavat uusia mahdollisuuksia WinNovan perustutkinnon opiskelijoille. Kun opiskelija suorittaa väyläopinnoissa 15 opintopistettä, pääsee hän suoraan Raumalle SAMK:iin lukemaan tuotantotekniikkaa tai logistiikkaa. Väyläopintojen aikana suoritetut opintopisteet sujahtavat suoraan sellaisenaan hyväksiluetuksi tulevissa opinnoissa Satakunnan Ammattikorkeakoulussa.
– Jos insinöörin tutkinto ja työ kiinnostavat, kannattaa väyläopintojen mahdollisuus huomioida jo peruskoulun jälkeistä opiskelupaikkaa miettiessä. Jo nyt meille on suunnannut opiskelijoita pelkästään väyläopintojen takia. Kun tulevalla insinöörillä on myös ammatillinen tutkinto taskussaan, tulee hän esimerkiksi työnjohtajana ymmärtämään hyvin työn vaatimukset, Ilkka Kallio sanoo.
Väyläopintoja on WinNovassa tarjolla myös monille muille aloille.
– Raumalla WinNova ja SAMK ovat tehneet läheistä yhteistyötä jo jonkin aikaa. Raumalla on luotu Seaside Campus -konsepti, jossa rakennetaan yhteistyössä meriklusterin yritysten, oppilaitosten ja kauppakamarin kanssa uusia polkuja ja mahdollisuuksia opiskelijoille ja alan vaihtajille. Konseptin rakentamisen mahdollistaa ESR-rahoitteinen Meriteollisuuspuisto oppimisympäristönä -hanke.
Niko Puputti aikoo hänkin suorittaa väyläopinnot WinNovassa.
– Ajatuksena on työskennellä ensin käytännön työtehtävissä vaikka jo opintojen aikana ja siirtyä niistä jossain vaiheessa konttorille.