Lisää monimuotoisuutta ja elinvoimaa metsiin
Metsä Groupin ekologisen kestävyyden ohjelmaan kuuluu useita käytännön toimenpiteitä, jotka ovat osa yhtiön jokapäiväistä työtä suomalaismetsissä.
Laura Lenkkeri
Metsä Groupin ekologisen kestävyyden ohjelman toimenpiteet paitsi lisäävät metsäluonnon monimuotoisuutta, ovat myös taloudellisesti järkeviä metsänomistajalle.
– Monimuotoinen metsä on elinvoimaisempi ja useimmat metsäluonnon monimuotoisuutta lisäävät keinot edistävät metsien terveyttä ja parantavat niiden ilmastokestävyyttä, sillä monimuotoinen metsä kestää paremmin erilaisia tuhoja, kertoo Metsä Groupin Rauman hankintapiirin piiripäällikkö Pertti Myllymäki.
Ekologisen kestävyyden ohjelmalla Metsä Group toteuttaa uudistavan metsätalouden periaatteita, joihin se on sitoutunut. Uudistavassa metsätaloudessa metsäluonnon tila ei heikkene, vaan vahvistuu.
– Tavoitteena on, että suomalainen metsäomaisuus siirtyy seuraavalle sukupolvelle elinvoimaisempana, monimuotoisempana ja ilmastokestävämpänä kuin se on aikanaan nykyisille omistajille tullut, Myllymäki sanoo.
Ekologisen kestävyyden ohjelma näkyy metsissä esimerkiksi suojatiheikköinä, tekopökkelöinä ja runsaampana lehtipuuna. Suojatiheikköjä tehdään jättämällä raivaamatta pensaikkoa ja pieniä puita. Näin syntyy suojapaikka linnuille ja nisäkkäille. Tekopökkelöitä tehdään katkaisemalla puunrunko muutaman metrin korkeudelta. Niistä saadaan metsiin lisää pystylahopuuta, josta hyötyvät monet lajit. Tekopökkelöitä tehdään Metsä Groupin hakkuissa neljä kappaletta hehtaarille.
– Myös uusien PEFC-metsäsertifiointikriteerien mukaan tekopökkelöitä tulee tehdä, jos kuollutta puuta ei kohteella entuudestaan ole riittävästi. Me jätämme niitä kuitenkin aina, mikäli maanomistaja tähän suostuu, Myllymäki sanoo.
Metsä Groupin hakkuissa metsään jää nykyisin myös aiempaa enemmän lehtipuita, sillä Metsä Group ostaa vain kuusta, mäntyä, koivua ja läpimitaltaan alle 40 cm haapaa. Harvoin metsissä esiintyvät lehtipuulajit, kuten raita, tuomi, pihlaja ja lepät, jätetään metsiin.
Metsä Groupin ekologisen kestävyyden ohjelma uudistuu jatkuvasti ja siihen lisätään uusia toimenpiteitä. Yksi esimerkki uusista avauksista on viime kesäkuussa lanseerattu Metsä Group Plus -hoitomalli. Siinä metsien monimuotoisuus ja metsäluonto otetaan aiempaakin tarkemmin huomioon metsätöitä toteutettaessa.
– Hoitomallin mukaan hakkuissa jätetään enemmän säästöpuita ja tehdään enemmän tekopökkelöitä per hehtaari. Palvelu on tarjolla omistajajäsenille, ja sen käytöstä sovitaan jokaisen puukaupan tai taimikonhoitotilauksen yhteydessä erikseen, Myllymäki kertoo
Hän lisää, että uudistushakkuilla Metsä Group maksaa palvelun käytöstä myös lisäbonuksen, jolla korvataan omistajajäsenelle puukauppatulojen menetyksiä, joita palvelu hänelle aiheuttaa.
Osa ekologisen kestävyyden ohjelmaa on myös Uudista Metsää -ideakilpailu, jossa Metsä Group hakee konkreettisia uusia ajatuksia siihen, miten parannetaan talousmetsien monipuolista käyttöä, monimuotoisuutta, ilmastokestävyyttä, elinvoimaisuutta ja vesiensuojelua niin, että myös taloudelliset näkökulmat otetaan huomioon. Kilpailu päättyy marraskuun lopussa.
– Voittajat selviävät tammikuussa 2024. Odotan mielenkiinnolla, minkälaisia uusia avauksia kilpailussa on ehdotettu, Myllymäki toteaa.
Myllymäki kertoo, että metsäluonnon monimuotoisuudesta ja muista metsänhoitoon ja puukauppaan liittyvistä asioista pääsee keskustelemaan paikallisten metsäasiantuntijoiden kanssa lisää.
– Haluan kiittää asiakkaitamme kuluneesta vuodesta ja toivottaa rauhallista joulunaikaa.