SDP - sinun puolellasi
Duunarin kyykytys (osuu omaan nilkkaan)
Mistä kahdesta asiasta lähes tulkoon jokainen työnantaja valittaa? Ja siis kaikki työnantajat, alasta riippumatta?
No ensimmäinen aihehan on tietysti työvoimapula. Työntekijöitä ei saada mistään. Työpaikkahakuihin ei tule vastauksia tai jos tulee, niin hakija ei ole sopiva tehtävän suorittamiseen. Nykyään on normaalia, että yritykset maksavat bonuksia, jos joku löytää työntekijän.
Mikä on sitten toinen asia, josta moni työnantaja valittaa? No sairaslomat. Työntekijät ovat jatkuvasti sairaslomilla.
Mää nosta käde täs kohtaa pystyy sanois yks Porilaine liikunnaopettaja, mutta niin nostan minäkin, Porilainen pääluottamusmies. Tunnistan nämä kaksi työnantajan huolenaihetta. Luottamusmiehenä nämä aiheet ovat todellakin tulleet tutuksi.
Jos kuitenkin aidosti haluttaisiin, että työntekijöitä saadaan rekryttyä ja heidät pidettyä töissä ja vielä niin, että työntekijät pysyvät terveinä ja jaksavat tulla joka aamu töihin, niin keinot ovat loppujen lopuksi todella yksinkertaisia eikä siihen vaadita mitään poppaskonsteja.
Ensiksi aloitetaan siitä, että tarjotaan sellaista työtä, että sillä tulee toimeen. Toisin sanoen tarjotaan täysiä tunteja ja riittävän hyvää palkkaa.
Toiseksi pidetään huoli siitä, ettei työ riko tekijäänsä. Katsotaan siis työkuorma sopivaksi yhdelle ihmiselle ja niin, että työ ja vapaa-aika tukevat toisiaan ja että työntekijän tarpeet huomioidaan yksilönä.
Kun työntekijä kokee työnsä mielekkääksi ja että sillä tulee toimeen ja että voimat riittävät iltaisin lasten kanssa leikkimiseen ja parisuhteen hoitamiseen, niin tällainen työntekijä tulee joka aamu töihin. Ja tulee sinne hymy huulilla. Sellainen työntekijä sitoutuu työhönsä ja on takuulla kaiken palkkansa arvoinen työnantajalle.
Kun taas työntekijälle tarjotaan osa-aikainen työ ilman perustetta, mutta silti odotetaan ja jopa vaaditaan työntekijää tekemään tupla määrä töitä ja maksetaan työstä alan minimipalkkoja, niin onko tuo ihme, ettei mistään löydy työntekijöitä ja että he ovat uupumuksesta sairaana?
Ja en halua nyt yleistää, että kaikki työnantajat toimivat näin. Tiedän työni puolesta myös lukuisia todella mallikkaasti hoidettuja isojakin yrityksiä, joissa työntekijää arvostetaan ja ymmärretään hänen roolinsa yrityksen menestyksessä. Sanotaan, että yritys pärjää juuri niin hyvin, kuin sen työntekijät voivat. Tämän sanonnan voin työntekijöiden edustajana allekirjoittaa.
Sami Viitasaari, pääluottamusmies, Pori.
Eduskuntavaaliehdokas, äänestysnumero 66
Satakunnan elinvoimaisuus ja ihminen kaiken tekemisen takana
Satakunta on Suomen ykkönen viennin osalta. Tästä voimme olla aidosti ylpeitä. Huolestuttavaa kuitenkin on Satakunnan väkiluvun lasku ja ennusteet tulevaisuudesta ovat edelleen laskusuuntaisia. Vaarana on myös oman vaalipiirin menettäminen ja sulautuminen toisiin vaalipiireihin. Kuka tämän jälkeen ajaa Satakuntalaisten etuja? Väkiluku pitäisi saada Satakunnassa kasvuun. Aikanaan oman yliopiston saaminen Satakuntaan olisi voinut muuttaa hyvin merkittävästi nyt vallitsevaa suuntaa väkiluvun osalta. Ainakin se olisi lisännyt todennäköisesti korkeakoulutettujen määrää Satakunnassa, mikä on tällä hetkellä muuta maata vähemmän. SDP:n tavoitteena on lisätä tulevaisuudessa koulutus- ja osaamistasoa ja varmistaa siten kilpailukykyä. Mielestäni omaa yliopistoa pitäisi vieläkin tavoitella tai ainakin varmistaa nykyisen Porin yliopistokeskuksen toimintaedellytykset. Meidän tulee toki varmistaa myös ammatillisen työvoiman saanti, sillä tarvetta myös tälle on runsaasti.
Haasteeksi voi muodostua myös huoltosuhteemme. Väestön ikääntyessä ja syntyvyyden vähentyessä koulutettavien henkilöiden lukumäärä tulee vähenemään. Tämän vuoksi tarvitsemme ulkomaalaista työvoimaa entistä enemmän tulevaisuudessa. Haasteena tulee olemaan tämän työvoiman houkutteleminen Suomeen ja vielä sen jälkeen sitoutumaan paikkakunnalle asumiseen. Tästä työvoimasta käydään jo nyt kovaa kilpailua muiden maiden kanssa ja Suomi ei ole ainakaan toistaiseksi vielä ollut kovin aktiivinen tällä rintamalla, vaikka joitakin avauksia on saatu tehtyä. Työvoimapula on kuitenkin jo arkipäivää useilla aloilla, vaikka eletäänkin taantuman aikoja. Nyt viimeistään tulisi myös tukea niitä työnantajia, jotka rekrytoivat henkilöitä, joilla on jokin rajoite työntekoon. Tällöin mahdollistuu työvoiman lisääntyminen mutta myös se, että ihminen voi kokea olevansa osa yhteisöä ja merkityksellinen osa yhteiskuntaa. Mielestäni maakuntajohtajana toiminut Asko Aro-Heinilä totesi hyvin helmikuussa Porissa järjestetyssä Ay-seminaarissa sen, että: ”Ihmistä ei saa unohtaa. Se on kaiken tekemisen takana”. Tarkoituksena on rakentaa nimenomaan hyvinvointia ihmistä varten.
Jotta maakuntamme menestyy tulevaisuuden kovassa kilpailussa, tulee Satakunnan puhaltaa entistä enemmän yhteen hiileen. Synergiaetuja kannattaa hyödyntää ja muistaa, että yhteistyöllä olemme entistä vahvempia.
Yhteistyöllä alueemme parhaaksi!
Jouni Uusitalo, komisario, HTM, Pori
Eduskuntavaaliehdokas, äänestysnumero 64
Vastuunkantajat – Satakunnan sosialidemokraattien vaalijulistuksesta kolme nostoa
Turvallisuus on yhteinen asiamme
Satakunnassa sijaitseva Turvallisuuskeskus on toimiva ja kehittyvä ympäristö tarvittavan pelastajakoulutuksen määrälliseksi ja alueellisesti kattavaksi kehittämiseksi. Sitä tulee laajentaa myös yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden osalta merkittäväksi koulutuspaikaksi viranomaisille, yrityksille ja yhteisöille. Satakunnassa olevia varuskuntia Kankaanpäässä ja Säkylässä tulee kehittää maan kokonaisturvallisuuden parantamiseksi. Tulevan NATO -jäsenyyden mahdollisuudet maakunnan yritystoiminnassa ja siihen liittyvien toimintojen mahdollinen sijoittuminen Satakuntaan on hyödynnettävä.
Oma yliopisto – osaajia korkeakouluista ja ammatillisesta koulutuksesta
Satakunnassa perus- ja ammatilliselle opetukselle tulee taata riittävät resurssit. Näin tarjoamme nuorille ja myös aikuisväestölle hyvät ja monipuoliset jatkuvan oppimisen mahdollisuudet. Samalla yrityselämämme ja julkinen sektori saavat tarvittavia osaajia myös jatkossa sekä korkeakoulutuksen että ammatillisen koulutuksen kautta. Porin Yliopistokeskuksen rahoitusta on lisättävä merkittävästi ja hallinnollista asemaa vahvistettava. Turun yliopiston opettajainkoulutuslaitoksen toimintaa tulee kehittää Raumalla. Tulevaisuudessa Satakunta tarvitsee oman yliopiston. On kokeiltava uusia toimintamalleja koulutuksen kehittämisessä. Varmistettaan maakunnan laadukas ammattikorkeakoulutoiminta mm. SAMK:n ja DIAK:n toimintoja kehittämällä.
Panostuksia vihreään siirtymään
Luonto ja hyvä elinympäristö ovat arvokkaita asioita. Satakunnassa on lisättävä panostuksia vihreän siirtymän toimialoille, muiden muassa elintarviketuotantoon ja -teollisuuteen, biotalouteen, energia- ja akkutuotantoon sekä kierrätysliiketoimintaan. Satakunnassa on suuret satamat, laajasti meriteollisuutta, metallien jalostamiseen ja käsittelyyn liittyvää teollisuutta sekä laivanrakennusta. Niihin liittyvää koulutusta ja tutkimus- ja kehittämistoimintaa on lisättävä. Avointa vuorovaikutusta alueen asukkaiden, lupaviranomaisten ja elinkeinoelämän edustajien välillä on aktivoitava.
Lue lisää: www.satakunta.sdp.fi