Turvallisuuskoulutusta Ulvilassa: Pienestäkin laitteesta voi aiheutua isoja seurauksia
Vaikka sähköautojen ja kuluttajaelektroniikan akkupaloista puhutaan, ne ovat silti erittäin harvinaisia.
Tiia Jokisalo
Paloesimies Iiro Wennberg vieraili Ulvilan Kaasmarkun paloasemalla luennoimassa akkujen ja korkeajänniteajoneuvojen turvallisuudesta Kullaan ja Kaasmarkun VPK:laisille.
Ehkä eniten mielenkiintoa ja huolta yleisessä keskustelussa Wennbergin mukaan herättää mahdollinen sähköauton tulipalotilanne.
– Sähkökäyttöisten ajoneuvojen akkupaloista puhutaan paljon, mutta ne ovat yleisesti ottaen erittäin harvinaisia, mutta toki mahdollisia.
Uusi tekniikka vaatii myös ammattilaisilta oman ammattitaidon päivitystä.
– Harvalla pelastuslaitoksella riittää omat kokemukset ja rutiini aiheen suhteen, joten kokemuksia pyritään aktiivisesti jakamaan ja etsimään. Tänä päivänä verkostoituminen ja omaehtoinen kehittäminen ovat ehdottomia edellytyksiä, että pelastajat voivat päivittää peruskoulutuksen päälle omaa osaamistaan.
Pääsääntöisesti ajoneuvon käyttövoima ei kuitenkaan vaikuta onnettomuustilanteissa sen käsittelyyn. Olennaista on varmistaa, että ajoneuvon virrat on kytketty pois, mikä melko usein tapahtuu varsinkin sähkökäyttöisten ajoneuvojen kanssa automatisoidusti.
Hänen mukaansa sähkökäyttöisten ajoneuvojen akkupaketit on rakennettu kestämään kolareita ja poikkeustilanteita.
– Akkukäyttöisissä ajoneuvoissa pelastajien suurin ongelma on saada vesi menemään sinne minne sen kuuluukin, eli akkukotelon sisään. Akkukotelo on rakennettu kestämään kolareiden lisäksi myös vettä. Tämä on osasyynä, että sähköautoilla on maine vaikeasti sammutettavina kohteina.
Akkupaketin loppuun poltto voi myös olla vaikeaa, ja sen sisään voikin jäädä ehjiä kennoja ja moduuleita, jotka ovat palon jälkeen lämmön ja kaasujen vaurioittamia. Tämä osaltaan selittää, miksi varsinkin suuret akkupaketit voivat syttyä uudelleen tuleen myöhemmin.
Entä mitä sähköauton kuljettajan tulee ottaa huomioon mahdollisessa kolaritilanteessa?
– Tavallisissa peltikolareissa usein riittää, että ajoneuvon kuljettaja varmistaa, että ajoneuvon virrat on katkaistu samalla tavalla kuin normaalistikin arkikäytössä.
Koulutuksessa oli esillä palamaan syttyneitä akkukäyttöisiä laitteita. Kuva: Tiia Jokisalo
Suurimmat ongelmat ja mahdolliset seuraukset akkukäyttöisten laitteiden kanssa syntyy yleensä kuluttajaelektroniikan kanssa, tietää Wennberg kokemuksesta.
– On hyvä muistaa, että pienestäkin laitteesta voi aiheutua isoja seurauksia.
Pääsääntöisesti akkukäyttöiset laitteet ovat kuitenkin Wennbergin mukaan erittäin turvallisia. Kyse on enemmänkin huolimattomuudesta tai ajattelemattomuudesta.
Tärkeää turvallisuuden kannalta on, että laite on ehjä, eikä ole saanut toistuvasti osumia esimerkiksi tippumalla, että laite ei ole liian kylmä tai kuuma ladatessa ja lataus tapahtuisi valvotusti.
– Terveellä perusjärjellä pärjää jo aika pitkälle. Jos akkukäyttöinen laite alkaa turpoamaan, sihisemään tai savuttamaan, niin nopea siirto mahdollisuuksien mukaan ulos tai vaikka tiskialtaaseen juoksevan veden alle on toimiva vaihtoehto.
Erityisen varovainen Wennberg kehottaa olemaan ulkomaisten, niin sanottujen halpaverkkokauppojen suhteen.
– Tarkkana pitää olla, jos näistä menee tilaamaan tuotteita ohi suomalaisten maahantuojien. Tuotteiden testaus ja turvallisuus voi olla lähes mitä tahansa. Itse en ostaisi tällaisista nettikaupoista mitään, mikä kytketään sähköverkkoon. Suosisin mieluummin laadukkaita merkkituotteita, joiden turvastandardit ja vastuullisuuskysymykset ovat kunnossa.