Suomi tarvitsee ilmastokestävää metsätaloutta – WinNova on mukana toteuttamassa ammattilaisille maksutonta ilmastokestävän metsätalouden koulutusta
Ilona Lahtinen
Suomella on tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, ja tavoitteisiin pääsemisessä metsätaloudella on keskeinen rooli. Metsät ovat tärkeitä hiilinieluja, joten onkin merkityksellistä, miten metsiä hoidetaan ja käytetään.
Suomessa metsänhoidolla on pitkät perinteet, ja metsätalouden parissa työskentelevät ovat osaavia ammattilaisia. On kuitenkin todettu, että vuonna 2022 Suomen ilmastolakiin kirjatut tavoitteet vaativat toimia, joihin lisäosaaminen on tarpeen. Tärkeimmät metsien hiilinieluihin ja metsien monimuotoisuuteen vaikuttavat tekijät ovat sellaisia, joihin voidaan vaikuttaa vahvistamalla alan ammattilaisten ympäristötietoisuutta.
Tämän takia Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus (Jotpa) on päätynyt hankkimaan metsäalalla työskenteleville ilmastokestävän metsätalouden koulutusta. Yhdeksi kouluttajaksi on valittu WinNova.
– Kyseessä on merkittävä panostus metsäalan lisäkoulutukseen, jossa alalla työskentelevät kehittävät osaamistaan ilmastokestävässä metsätaloudessa, kertoo WinNovan MetsäKestävä-projektipäällikkö Elise Hovi.
Hovin mielestä nyt on aika ryhtyä sanoista tekoihin.
– Me tiedämme, mitä kaikkea meidän pitäisi tehdä metsätaloudessa ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Siinä on tavoitetta kerrakseen, mutta meillä on metsäalalla hyvät mahdollisuudet tehdä oma osuutemme.
Tutkittuun tietoon perustuvaa koulutusta
WinNovan toteuttama Hiilinieluihin liittyvä osaaminen metsätaloudessa -koulutuskokonaisuus koostuu neljästä osa-alueesta, jotka on tarkoitettu kahdelle kohderyhmälle eli metsien käyttöä suunnitteleville ja päätöksiä tekeville sekä metsätöitä toteuttaville.
WinNovassa on tarjolla metsätoimihenkilöille koulutusta metsien ja soiden kestävästä ja vastuullisesta käytöstä sekä monimuotoisuuden edistämisestä. Metsäkoneyrittäjät ja -kuljettajat voivat oppia pienentämään työmaiden hiilijalanjälkeä.
Koulutuksen sisältöjen määrittelyssä on konsultoitu laajasti eri organisaatioita, jotta ne palvelisivat mahdollisimman monipuolisesti metsäalaa. Hovin mukaan Jotpa on määritellyt tarkat raamit, joiden pohjalta WinNova tuottaa koulutukset.
– Olemme saaneet ohjeistukset koulutuksen laajuudesta ja kestosta sekä aiheet, joita pitäisi tässä koulutuksessa käsitellä.
Metsäalalla tehdään paljon tutkimusta, ja tietoa metsien kestävästä käytöstä on kertynyt mittavasti. Joskus tutkimustiedon päätyminen osaksi käytännön työtä voi olla pitkän matkan takana, mutta nyt se on tuotu lähelle ammattilaista.
– Tässä koulutuksessa kootaan olemassa olevaa tietoa yhteen pakettiin, josta se on helppo omaksua, Hovi toteaa.
Työn ohella kestävän metsätalouden osaajaksi
Hovi rohkaisee kiireistäkin ammattilaista hakeutumaan koulutukseen, sillä pääosin verkossa toteutettavat kurssit on helppo käydä työn ohessa. Uusia oppeja on tarkoitus soveltaa heti käytäntöön.
– Koulutuksen tehtävät liittyvät läheisesti ammattilaisten päivittäiseen työhön. Suurin osa opiskelusta tapahtuu havainnoimalla omaa työtä ja metsäympäristöä. Näin siis teoriaan, kuten kirjallisiin töihin, menee loppujen lopuksi melko vähän aikaa.
Koulutuksesta on hyötyä monelle, sillä sen sisällöt ovat räätälöitävissä opiskelijan tarpeiden mukaan, eikä kaikkia tarjolla olevia osia tarvitse suorittaa. Opintoja voi olla mahdollista hyödyntää myös osana ammattikorkeakouluopintoja.
Opintojen etenemisessä ovat auttamassa aiheiden asiantuntijat.
– Osa kouluttajista on WinNovan omaa väkeä. Haluamme varmistaa koulutuksen laadun, joten olemme sopineet yhteistyöstä myös alan organisaatioiden, kuten Metsäkeskuksen ja Luken, kanssa.
Haku opintoihin on parhaillaan auki WinNovan verkkosivuilla, ja opintoja voi suorittaa vuoden 2024 loppuun asti.
– Tämä tilaisuus kannattaa ilman muuta nyt hyödyntää, Hovi painottaa.