Työterveyshuollon pääpaino on työhyvinvoinnin lisäämisessä
Ennaltaehkäisevä työ on työterveyshuollossa tärkeintä. Terveystalon moniammatillinen tiimi tuo työpaikoille lisää työhyvinvointia, kartoittaa ratkaisuja työn kuormittavuuden vähentämiseen ja takaa nopean hoitoonpääsyn akuuteissa tilanteissa.
Työhyvinvoinnista huolehtiminen on yksi tärkeimmistä tehtävistä, joista työnantajan tulee huolehtia. Siitä puhuttaessa katse kannattaa kääntää työterveyshuoltoon, johon panostaminen on sekä työntekijän että työnantajan etu.
– Koska nykyisin monilla aloilla on pulaa osaajista, toimivasta työterveyshuollosta on tullut rekrytointivaltti. Kun työntekijä tietää pääsevänsä tarvittaessa hoitoon, lisää se kokemusta siitä, että häntä arvostetaan, Terveystalon aluejohtaja Katja Laine sanoo.
Toinen merkittävä tekijä on nopea hoitoonpääsy.
– Kun työntekijä pääsee nopeammin hoitoon, toipuu hän myös nopeammin takaisin työhön. Yhden sairaslomapäivän hinta on laskettu olevan noin 370 euroa. Terveystalossa on laajat aukioloajat. Lääkäriin, laboratorioon ja röntgeniin pääsee joka päivä, juhlapyhinäkin, lääkärikeskuksen vastaava lääkäri Tapani Strander lisää.
Työterveyshuollon pääpainopiste on kuitenkin ennaltaehkäisevässä työssä. Ennen kuin hoitoa tarvitaan, pyritään työpaikoilla paneutumaan työvälineisiin, ergonomiaan ja työn kuormituksen vähentämiseen. Terveystalon työterveyshoitaja on työpaikalle yhteydessä ja sopii käynnistä.
– Meillä on käytössä moniammatillinen tiimi, johon saa helposti ja nopeasti yhteyden työterveyshoitajan kautta. Tarvittaessa työpaikkakäynneille lähtee mukaan työfysioterapeutti, työterveyslääkäri, työterveyspsykologi tai ravitsemusterapeutti, vastaava työterveyshoitaja Virpi Ahola kertoo.
Työpaikkakäynnillä saattaa nousta esiin erilaisia kuormittavuustekijöitä, joiden parantamiseen pyritään yhteistyössä löytämään ratkaisuja.
– Suuri osa työntekijöistä tekee tänä päivänä näyttöpäätetyötä. Silloin ergonomia on tärkein huomioitava asia. Myös työvälineiden tulee olla kunnossa, esimerkiksi paljon klikkailevalle tavallinen hiiri on myrkkyä, Timo Murro, Terveystalon vastaava työfysioterapeutti huomauttaa.
Terveystalolla alkoi työterveyden asiakkaille hiljattain uusi palvelu, suoravastaanotto, joka on tarkoitettu työfysioterapeuttia tarvitsevalle. Akuutissa vammassa tai traumassa työntekijä ei enää tarvitse lääkärin lähetettä.
– Jos esimerkiksi nilkkasi nyrjähtää, voit tulla suoravastaanotolle. Työfysioterapeutti pystyy tarvittaessa myöntämään muutaman päivän sairasloman ja neuvomaan reseptivapaiden tulehduskipulääkkeiden käytössä, Murro neuvoo.
Hänen mukaansa suoravastaanotto on kustannustehokas hoitopolku, koska ylimääräinen lääkärikäynti jää pois.
– Pääsemme heti kiinni akuuttiin vaivaan. Tarvittaessa voimme sen jälkeen ohjata lääkärille tai muulle ammattilaiselle.
Yhtenä merkittävänä osana työhyvinvoinnin kokonaispalettia on ihminen eli työntekijä itse. Terveystalon työterveyden ammattilaiset antavat yksilöllistä neuvontaa osana ennaltaehkäisevää työtä. Ahola, Murro ja Strander kertovat, että ihmisen asenteen muuttaminen on välillä haastava tehtävä.
– Omasta työkunnosta huolehtiminen on viime kädessä ihmisen omalla vastuulla. Elämänlaatua ajatellen siihen liittyvät kaikki asiat fyysisestä kunnosta ja ravinnosta alkaen palautumiseen työstä ja vapaa-ajasta. Tärkein tehtävämme on neuvoa ja siten ennaltaehkäistä akuutteja vaivoja. Mutta jos vaivoja tulee, tarjoamme vastaanotolla apua nopeasti. Näin paraneminen pääsee heti alkuun, Strander kiteyttää.