Pori Energian myyntipäätöksellä on pitkä varjo
Päättää Porin kaupunginvaltuusto ensi viikolla myydä tai jättää myymättä Pori Energia Oy:n vähemmistöosuuden, niin molemmissa tapauksissa päätöksen varjo on pitkä, jopa vuosikymmen mittainen.
Porissa muistellaan säännöllisesti, kuinka kaupunkiin ei perustettu 1960-luvulla omaa ylipistoa. Toisin oli esimerkiksi Oulussa ja Tampereella. Niissä oli voimakas alueellinen tahto omaan yliopistoon. Omalla yliopistolla nähtiin olevan voimakas vaikutus aluekehitykseen. Porissa katsottiin, että teollisuus tarvitsi työntekijöitä, ei herroja. Jälkeenpäin on harmiteltu, ettei omaa yliopistoa tavoiteltu voimakkaammin. Oman yliopiston tuolloin saaneet kaupungit ovat kasvaneet ja painivat nyt eri sarjassa kuin Pori.
Porin valtuutetuilla on ensi viikon maanantaina kokous, jossa se päättää, myykö kaupunki vähemmistöosuuden Pori Energia Oy:stä. Ostajataho olisi ruotsalainen Polhem Infra KB, joka on Ruotsin valtiollisten eläkerahastojen omistama sijoitusyhtiö ja kauppahinta Pori Energian 49 prosentin osuudesta olisi noin 360 miljoonaa euroa. On kaupasta, mitä mieltä tahansa, niin on vaikea kuvitella turvallisempaa omistajakumppania ja korkeampaa kauppahintaa.
Valtuutettujen asemaa muutoin ristipaineisessa tilanteessa helpottaa se, että he tietävät kaupan ja osakassopimuksen ehdot ja pystyvät siten punnitsemaan kantaansa oikean ja olennaisen tiedon varassa. Sen verran julkisuuteen on kerrottu, että Porilla on yhtiön hallituspaikoista enemmistö ja puheenjohtajan paikka. Osakassopimukseen on myös kirjattu rajoitteita sähkönjakelun ja kaukolämmön hinnoista sekä osinkopolitiikasta. Lisäksi Porin kaupungilla on osakkeiden lunastusoikeus.
Vaikka kyseessä on päätös yhden yhtiön osakkeiden vähemmistöosuuden myynnistä, siinä on kyse myös siitä, millainen kaupunki Pori taloudellisesti jatkossa on. Lyhyesti sanottuna kyse on siitä, onko Pori jatkossa velkavetoinen kaupunki vai tuottovetoinen kaupunki. 360 miljoonan euron sijoitustuotot olisivat vuodessa enemmän kuin Porin tällä hetkellä saamat valtionosuudet. Kyse on siitä, millaiset palvelut ja investoinnit olisivat mahdollisia. Porin valtuustolla on ensi viikolla edessään päätös, jolla on pitkä varjo riippumatta siitä, mitä valtuusto päättää.
Kim Huovinlahti
Päätoimittaja