Porin valtuustosopimus on syytä päivittää
Porin taloudessa on edessä mittava tasapainottamistyö. Valtuustosopimuksen talouteen liittyvät kirjaukset ovat jo vanhentuneet.
Porin taloudessa, kuntataloudessa yleisemmin ja koko kansantaloudessakin on tapahtunut niin paljon, että lokakuussa 2021 Porin valtuustoryhmien yhdessä allekirjoittama valtuustosopimus vuosille 2021-2025 on jäänyt ajastaan jo jälkeen. Sopimus on syytä päivittää.
Valtuustosopimus on tuttu työkalu monessa kunnassa. Sen on tarkoitus tuoda päätöksentekoon suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä sekä varmistaa, että luottamushenkilöt ja viranhaltijat toimivat samaan suuntaan. Valtuustosopimukseen kirjataan isoja, yhteisesti sovittuja asioita ja osaltaan siinä jalkautetaan kuntastrategiaa.
Porissa valtuustosopimus on osin jo käytännössä kuollutta sanaa. Sopimuksessa muun muassa todetaan, että kaupungin talous tasapainotetaan suunnitelmallisesti valtuustokauden aikana, ettei kaupungin talous ole alijäämäinen valtuustokauden lopussa, ja ettei veroja lähtökohtaisesti nosteta.
Tämän vuoden talousarviossa Pori tavoittelee 15 miljoonan euron alijäämää eli tappiota ja talousarvion yhteydessä hyväksytyssä taloussuunnitelmassa ensi vuonna kaupunki tekisi alijäämää toiset 15 miljoonaa euroa. Tilanne on vakava ja vahvasti ristiriidassa valtuustosopimuksen kirjauksien kanssa.
Porilla on monen muun kunnan tapaan edessään melkoiset talouden tasapainottamistalkoot. Kuntien talousennusteet ovat nyt liki sysimustat. Kuntataloudessa elettiin muutama edellinen vuosi harhassa, kun koronakurimuksessa eläneet kunnat saivat valtiolta ylimääräistä avustusta. Nuo helpon rahan päivät ovat nyt takana. Kunnissa eli myös usko, että kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät hyvinvointialueella, kunnat pystyvät aiempaa paremmin ennustaa omaa talouttaan.
Nyt näyttää siltä, että unelmat kuntatalouden hyvistä ajoista ovat vain muisto. Kuntien valtionosuudet pienenevät, hyvinvointialue vei valtaosan kuntien verotuloista ja valtionosuuksissa palkitaan kuntia, joissa on nuorisoa. Satakunta, jossa on paljon vanhusväestöä, on uudessa mallissa häviäjä. Porin taloutta rasittaa osin sekin, että maakuntakeskuksena se ylläpitää omalla kustannuksellaan palveluita, joista hyötyvät maakunnan muutkin kunnat, mutta ne harvemmin näiden palveluiden kustannuksiin osallistuvat.
Taloustilanne on kääntynyt myös koko viime vuoden lopun yhä vaikeammaksi. Työttömyys on alkanut kasvaa, vaikka samaan aikaan on pulaa työvoimasta. Huoltosuhde heikkenee, kun eläkeläisten määrä kasvaa suhteessa työikäisiin.
Kuntien edessä on melkoinen savotta. Ne joutuvat puntaroimaan esimerkiksi palveluiden karsimista ja palveluiden tehokkaampia tuottamisen tapoja. Edessä on myös valintoja, onko veroja taloustaantumassa järkevää korottaa ja mitä tehdä kuntien realisoitavissa olevien omistuksien kanssa. Porissa valtuusto on jo siunannut sen, että Pori Energialle voidaan hakea uusia omistajia.
Porin talouden tasapainottaminen on iso urakka. Siinä tarvitaan valtuuston laajan rintaman ja viranhaltioiden yhteistä näkemystä. Vanhaksi jääneen valtuustosopimuksen uusiminen ja talouden tasapainottaminen olisi järkevää sitoa yhteen.