Viikon sana: Jokaisella teolla on väliä
Ajamme syksyisessä maisemassa lapseni kanssa. Alkaa satamaan vettä ja liikenne tuntuu matelevan. Huomaan, että tahtomattani alan vilkuilla kelloa yhä useammin ja hermostoni kiihtyy. Meillä on hieman kiire ja poikkean kadulta kiellettyyn ajosuuntaan oikaistakseni. Lapseni huomaa asian. ”Äiti! Ei tästä saisi ajaa autolla.”
Ilahdun salaa siitä, että lapsi on tunnistanut liikennemerkin ja on tiedostanut rikkomukseni. Kuitenkin tunnen piston sydämessäni siitä, että toimin vastoin liikennesääntöjä. Asia on pieni, mutta eikös pienilläkin teoilla ole merkityksensä?
Viime sunnuntain Evankeliumiteksti kehottaa meitä muistamaan, että olemme kahden maan kansalaisia.
Kun he saapuivat Kapernaumiin, tuli Pietarin luo temppeliveron kantajia, jotka sanoivat: ”Kai teidän opettajanne maksaa temppeliveroa?” ”Maksaa kyllä”, hän vastasi. Kun hän meni sisälle taloon, Jeesus ehätti kysymään: ”Mitä mieltä olet, Simon? Keiltä tämän maailman kuninkaat perivät tullia ja veroa, omilta lapsiltaan vai vierailta?” ”Vierailta”, vastasi Pietari. Silloin Jeesus sanoi hänelle: ”Lapset ovat siis vapaat. Mutta miksi suotta suututtaisimme heidät? Mene järvelle ja heitä onki veteen. Ota ensimmäinen kala, jonka vedät ylös, ja avaa sen suu. Siellä on hopearaha. Ota se ja maksa heille sekä minun että itsesi puolesta.”
Kristittyinä olemme vastuussa esimerkiksi siitä, että viemme sanomaa Jeesuksesta eteenpäin ja kerromme Hänen teostaan meidän vuoksemme. Meidän tulee myös muistaa velvollisuutemme lähimmäistä kohtaan. Kuitenkin yhteiskunnassa vallitsevat lait tulee muistaa, emmekä saa väheksyä vastuutamme maanpäällä. Jeesuskin toivoo meidän pyrkivän tasavertaisuuteen kaikessa. Samat lait ja säännöt koskettavat Kristittyjä ja myös niitä, jotka eivät vielä tunne Häntä. Oikeastaan Kristittyinä meidän tulisikin ajatella, että olemme esimerkkinä muille. Välillä esimerkkinä eläminen on raskasta, jos näkee ympärillään pelkkää sääntöjen rikkomista. Kiusaus hiipii myös omaan mieleen, miksi minun pitäisi tehdä, jos kukaan muukaan ei välitä. Lumipalloefektin lailla sääntöjen rikkominen leviää. Jos ajattelemme näin esimerkiksi jätteiden hävittämisen suhteen, voivat seuraukset olla katastrofaalisia maapallomme kannalta. Jokaisen tulisi sydämessään muistaa olla vastuullinen, myös maallisissa asioissa.
Suomessa tapahtuneet yhteiskunnalliset muutokset ovat puhuttaneet meitä viime aikoina. Hallituksen suorittamat leikkaukset sosiaaliturvasta ovat heikentäneet jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevia. Nämäkin muutokset voivat heikentää yhteiskunnallista kuria, koska vaikeudet ajavat ihmisiä epätoivoon. Näissä tilanteissa tulee kuitenkin muistaa, että Taivaallinen Isämme huolehtii meistä muutoksista huolimatta. Meidän tulee ääritilanteissakin muistaa, että tähän lupaukseen voimme aina ja ikuisesti luottaa. Voimme myös rukoilla, että Jumala vaikuttaisi päättäjissämme niin, että saisimme vielä vakaampaa taloutta erityisesti niille, jotka talouden kanssa kamppailevat.
”Rakas Taivaallinen Isämme. Pyydämme sinulta johdatustasi kaikessa mitä elämässämme on. Ole nyt erityisesti lähellä heitä, joilla on taloudellista ahdinkoa ja jokainen päivä tuntuu olevan taistelua. Lohduta ja vahvista heitä sekä anna toivoa tulevaisuuteen. Rakas Isä vaikuta myös Suomen päättäjissä ja anna hallitukselle viisautta nähdä suomalaisten hätä. Johdata heitä hyviin ja kannattaviin ratkaisuihin, jotta kalliisti rakennettu Isänmaamme säilyisi turvallisena, myös taloudellisessa mielessä. Kiitos siitä kaikesta Armosta mitä annat meille joka päivä. Poikasi Jeesuksen nimessä, Aamen.”
Jeesus ei tee rajaa asioiden suuruudella, Hänen silmissään jokaisella hyvällä teolla ja sääntöjen noudattamisella on väliä. Voimme myös pyytää rikkomuksiamme anteeksi ja pyrkiä toimimaan jatkossa eri tavalla. Voisitko sinä ajatella, että muuttaisit omassa elämässäsi jotain asiaa niin, että se vieläkin paremmin noudattaisi yhteiskunnallisia tai taivaallisia lakeja?
Veera Nurmi
Diakonissa ja kolmen tytön äiti Porin Teljän seurakunnasta
Veera Nurmi