Satakunnan hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtajan Harri Lehtosen mielestä sen luottamushenkilöhallinto vaatii hiomista, koska on liian raskas
Jukka Vilponiemi
Harri Lehtonen istuu Satasairaalan kuudennen kerroksen ankeanoloisessa työhuoneessaan, jonka ainoa väripilkku on vanha keltainen matkakirjoituskone, joka ei tosin ole käytössä.
– Se on vain rekvisiittaa, joka on seurannut minua työpaikasta toiseen, Lehtonen naurahtaa.
Muuta naurettavaa ei olekaan, sillä Lehtosella on vakavaa asiaa. Kolme viikkoa käytännössä toimineen hyvinvointialueen luottamushenkilöorganisaatio on osoittautunut liian hankalaksi.
Satakunnassa on hyvinvointialueiden raskain luottamushallinto. Joillakin alueilla ei ole lautakuntia ollenkaan.
Satakunnan hyvinvointialueen hallituksessa ja kuudessa lautakunnassa on kussakin 16 jäsentä, ja lisäksi niissä on jaostoja. Jäseniä ja jaostoja on Harri Lehtosen mukaan liikaa, ja lautakuntiakin voisi olla vähemmän.
– Kokouksia on niin paljon, etteivät viranhaltijat ehdi ennen pitkää valmistelemaan käsiteltäviä asioita. Lisäksi se on kallista puuhaa. Mielestäni meidän tulee ryhtyä tarkistamaan hallintosääntöä, hän pohtii.
Lehtonen huomauttaa, ettei lautakunnilla ole budjettivaltaa. Lautakunnissa kylläkin haluttaisiin puuttua asiaan jos toiseenkin, mutta niiden tehtävänä tulisi olla enemmänkin lausuntojen antaminen. Sekin on tärkeä tehtävä.
– Eikä tässä ole kyse siitä, että haluaisin hallitukselle lisää valtaa. Sitä on jo nyt riittävästi.
Julkisuudessa on arvosteltu laajaa viranhaltijajohtoa, mutta Lehtosen mukaan se ei ole lopultakaan laaja. Hyvinvointialueella on vähemmän johtajia, kuin heitä oli aiemmin kuntien ja sairaanhoitopiirin sote-hallinnossa.
Tehtävää siis riittää. Pikaisimmin Harri Lehtosella on kuitenkin ratkaistavana kiista nykyisen hallituksen kokoonpanosta.
Kiista syntyi, kun aiemmin perussuomalaisia hallituksessa edustanut Christa Lahto loikkasi Liike nytin riveihin. Perussuomalaiset ovat vaatineet Lahtoa antamaan paikkansa heille, mutta Lahto on kieltäytynyt eroamasta.
– Puolueiden aiemmin tekemän sopimuksen mukaan paikka kuuluu perussuomalaisille. Ja koska Liike nytillä ei ole paikkaa aluevaltuustossa, ei sitä ole hallituksessakaan.
Lehtonen aikookin esittää 6. helmikuuta kokoontuvalle aluehallitukselle, että koko hallitus eroaa ja 13. helmikuuta kokoontuva valtuusto valitsee uuden hallituksen.
– Tämä on ennakkotapaus, ja on tärkeää, että se hoidetaan nopeasti ja oikein.
Satakunnan hyvinvointialueen ensimmäisen toimintavuoden budjetti on 59 miljoonaa euroa alijäämäinen, ja sellaisena se pysyy, ellei valtiovalta myönnä hyvinvointialueille lisärahoitusta.
– Päättäjäkunnan tahto on, että sitä vajetta ryhdytään nyt kuromaan umpeen tavalla tai toisella. Olemme jo käynnistäneet palveluverkkoselvityksen, joka valmistuu kevään aikana.
Lehtonen ei puhu leikkauksista, mutta muutoksia hänen mukaansa tulee.
– Kun hyvinvointialueita perustettiin, oli tarkoitus tietyillä muutoksilla tehostaa toimintaa, pitää palvelurakenne laadukkaana ja jopa parantamaan sitä. Perusasia on se, että ihmiset saavat palvelunsa. Sitä ei pidä muuttaa edelleenkään.
Harri Lehtonen uskoo, että palveluverkkoon tulee muutoksia. Toimipisteitä varmaan säilyy joka kunnassa, mutta eri asia on, mitä palveluja kussakin pisteessä on tarjolla.
– Muutokset pyritään kuitenkin tekemään niin, että ihmisten palvelut säilyvät.