Elämää estrogeeneissä: Sinikka Sokka on yksi siskoista
Porin Teatterin musikaali on saanut näyttelijän pohtimaan myös omaa ikääntymistä.
Maarit Anttila
Millaista on elää naisena? Siihen antaa vastauksia Porin Teatterin Kysy siskoilta -musikaali, jonka yksi esiintyjistä on suomalaisten hyvin tuntema näyttelijä ja laulaja Sinikka Sokka.
Sokka sanoo ymmärtävänsä hyvin, miksi musikaali on ollut niin suosittu aiemmilla esityspaikkakunnilla. Se puhuu hänen mukaansa suoraan naisena olemisesta, mutta myös ihmisyydestä yleensä.
Taustalla ovat naisten omat kokemukset hormonitoiminnan vaikutuksesta eri ikävaiheisiin: synnytykseen, synnytyksen jälkeiseen elämään, vaihdevuosiin ja vanhenemiseen.
Sokka ei pidä esitystä yksinomaan naisille suunnattuna. Hän suosittelee sitä lämpimästi myös miehille, sillä esitys voi olla tilaisuus kuulla asioista, joista mies ei kenties ole voinut tai saanut tilaisuutta keskustella puolisonsa kanssa.
Toisaalta näyttämölle tuodaan myös uusi musikaali.
– Musiikkia ei voi sukupuolittaa. Kyllä miehenkin on kiva katsoa, kun seitsemän kaunista naista laulaa hyvin lavalla.
Kysy siskoilta –musikaalissa vieraileva Sinikka Sokka vierailee Porin Teatterissa ensimmäistä kertaa. Christian Lindroosin ohjaama esitys saa ensi-iltansa 29.1. Kuva: Maarit Anttila
Sokka puhuu esityksessä oman ikäisensä naisen suulla. Näyttelijä täyttää tänä vuonna 77 vuotta.
– Puhun siitä, mikä on minulle hyvin tuttu vaihe. Osuuteni näytelmässä on tavallaan tilintekoa vääjäämätöntä luopumista ja loppua kohden.
Näyttelijä myöntää, että esitys on saanut pohtimaan myös omaa ikääntymistä.
– Sitä on turha surra etukäteen, kun se tulee kohdalle joka tapauksessa. Olen kiitollinen siitä, että saan edelleen olla työelämässä ja pohtia näitä asioita työni kautta eri-ikäisten ihmisten kanssa.
Sinikka Sokka on tehnyt huikean uran, joka alkoi jo lapsena radioteatterille tehdystä Pikku Heidi -kuunnelmasta ja jatkui teatterikoulusta ammattilaisestradeille. Viime vuonna tuli kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun hän valmistui näyttelijäksi.
– Kaikenlaista on uran varrella ollut, mutta enimmäkseen omaa itseä kehittävää, mieltä avartavaa ja maailmankuvaa ruokkivaa, hän summaa.
Viime vuosien produktioihin kuuluvat muun muassa Cabaret-musikaali Turussa ja Anastasia Tampereella.
Tahtia on silti iän karttuessa pitänyt höllätä. Viime vuonna Sokka jätti kesäteatterin välistä pois lääkärin kehotuksesta.
– Teatterin työtahti on kova ja palautuminen jää lyhyeksi. Olen nytkin ollut melkoisen poikki työviikkojen jälkeen.
Hän sanoo ymmärtävänsä hyvin ikääntyvien näyttelijöiden toiveita pidempään harjoituskauteen. Harjoitusperiodi on kokonaisvaltaista eikä aikaa ole muuhun kuin näyttämöteoksen materiaalin omaksumiseen.
– Tässäkin esityksessä on paljon tekstiä ja valtavasti stemmalauluja. Mieltä kuormittaa materiaalin runsaus.
Pitkän uran tehneiltä kysytään usein, mikä on sen salaisuus. Siihen näyttelijällä ei ole suoraa vastausta. Iso merkitys on ollut sillä, että työ on aina ollut suuri intohimo ja työminä vahva minuuden muoto.
– Vitsikkäästi voisi myös todeta, että kyllä minua vielä voi rahasta näyttää. Ellei minulle olisi tarjottu töitä, olisin niitä kyllä hakenut.
Vuosi 2025 näyttää hänen mukaansa töiden suhteen sopivalta, “työntäyteiseltä, mutta ei jumalattoman hektiseltä”.
Sokka valmistelee parhaillaan yhdessä Timo Torikan ja Miiko Nousiaisen kanssa Didier Eribonin Paluu Reimsiin -romaanin dramatisointia. Teatteri Metamorfoosin ja TTT:n yhteisproduktio tulee ensi-iltaan vuonna 2026.
Pitkällä urallaan Sinikka Sokka on kokenut eläneensä suhteellisen kulttuurimyönteisessä ilmapiirissä. Paitsi nyt. Se surettaa ja raivostuttaa
– Suomi on aikanaan pitkälti rakennettu kansallisen kulttuurin pohjalle. Kun me itsenäistyimme, meillä oli vahva kulttuuritahto. Nyt meillä on vain räikeää brutalismia.
Teatteria hän kuvaa sielun ravinnoksi.
– Parhaimmillaan se antaa ajattelemisen aihetta, ideoita ja voimaa elämän paremmaksi tekemiseen.
Vastapainoa omalle teatterityölle tuo kulttuurin harrastaminen. Sinikka Sokka nauttii taiteesta, musiikista, kirjallisuudesta – ja hyvästä ruuasta.
– Tapaan myös ystäviäni, sillä sekin on itsestä huolehtimista.