Kuivalahdella vastustetaan sähkölinjojen vetämistä alueelle
Voimalinjojen maisemavaikutus olisi merkittävä. Myös meri- ja rantanäkymä muuttuisi oleellisesti.
Pauli Uusi-Kilponen
Eurajoen Kuivalahden kylän asukkaat, mökkeilijät ja maanomistajat ovat lähettäneet Varsinais-Suomen ELY-keskukselle useita lausuntoja, joissa vastustetaan voimalinjojen vetämistä lähelle kylän asutusta ja tärkeiden luontoalueiden läpi.
– Mielestämme Eurajoki on jo kantanut vastuunsa maamme sähköntuotannossa Olkiluodon myötä, sanoo Kuivalahdella asuva Sanna-Maria Rantanen.
Rantanen on yksi niistä, joka on kirjoittanut mielipidelausunnon mukaan Wellamo-merituulivoimahankkeen ympäristövaikutustutkimukseen. Tässä ja monessa muussa lausunnossa on mukana useita kymmeniä kyläläisiä, yhdessä adressissa jopa yli 400 allekirjoitusta.
Rantanen kertoo, etteivät useimmat lausujat vastusta tuulivoimaa tai vihreää siirtymää, vaan puolustavat kotejaan ja niitä ympäröivää luontoa, jonka läpi Wellamon sähkösiirtolinjojen olisi määrä kulkea.
– Pahin vaikutus olisi ilmajohdoilla. Maakaapeli olisi parempi vaihtoehto, Rantanen painottaa.
Linjat alkaisivat Pujonkulman ja Pihlauksenmaan rannoilta, joissa ne sijoittuisivat runsaan ranta-asutuksen välittömään läheisyyteen, vain noin 1–2 kilometrin levyisille merenniemille.
Wellamon sähkönsiirrolle suunnitellun linjaston leveys on 83 metriä. Mikäli rinnalle vedetään vielä Navakan sähkölinjat, leveys tuplaantuu.
Näiltä niemiltä voimalinjat etenisivät useiden kilometrien matkan pitkin koko kylän viertä.
– Maisemavaikutus olisi merkittävä. Voimalinjoja olisi jopa aivan etu- ja takapihojen vieressä.
– Myös meri- ja rantanäkymä muuttuisi oleellisesti. Katselemme jo nyt Luvian tuulimyllyjä ja Olkiluodon ydinvoimalaa. Monet toivovat maiseman säilyvän johonkin suuntaan luonnonvaraisena, Rantanen toteaa.
Rantasen mukaan luonto on Kuivalahdella ensisijainen arvo
– Voimalinjastot aiheuttaisivat valtavan metsäkadon sekä häiritsisivät luonnon ja asutuksen yhteensovittamista kylässä, Rantanen muistuttaa.
– Ennen kaikkea pyydämme huomioimaan rauhoitetut, uhanalaiset tai muuten erityiset eläinlajit. Kylän metsissä pesii muun muassa merikotkia. Emme hyväksy, että moninaiselta ja harvinaiselta linnustolta ja muulta eläimistöltä viedään elintilaa.
Lisäksi voimalinjareitti jättäisi alleen tärkeitä ulkoilu-, retkeily- ja virkistysalueita sieni- ja marjametsineen.
– Monet ovat huolissaan myös omaisuutensa arvon alenemisesta sekä ELY-keskuksen ympäristövaikutusohjelmassakin mainituista sähkö- ja magneettikenttien terveysvaikutuksista, kertoo Rantanen.
Mikäli molemmat alueelle suunnitellut sähkölinjat toteutuisivat, jäisi kylä kahden valtavan voimalinjaston puristuksiin. Silloin on kyseessä Kuivalahden elinvoimaisuuden ja pitkän kulttuurihistorian kuolinisku, mainitaan yhdessä lausunnoista.
Eurajoen kolme ydinvoimayksikköä tuottavat noin kolmanneksen Suomen sähköstä. Olkiluodon niemi on kokonaan valjastettu energiantuotannolle.
– Näillä sähkölinjavedoilla vietäisiin kunnalta vielä yksi tai jopa kaksi niemeä energiantuotannolle. Vähiin kävisivät luonnonvaraiset merenniemet ja rannikkoalueet Eurajoelta, harmittelee Rantanen, joka muiden kyläläisten tapaan ei usko suunniteltujen hankkeiden tuovan merkittäviä työllisyysmahdollisuuksia kylän asukkaille.
– Täällä kärsii koko kylä, hyödyt menevät muualle.