Yhä harvempi ruokkii lintuja, kertoo tutkimus – Porilaisen Petteri Mäkelän pihassa käy monenlaista siivekästä ruokailijaa
Petteri Mäkelän mielestä ainakin pitkällä aikavälillä tarkastellessa lintujen talviruokkijoiden väheneminen kuulostaa tutulta. Yksi syy löytynee siitä, että hintakriisin myötä myös linnunruokien hinnat ovat nousseet selvästi.
Pauliina Vilpakka
Yhä harvempi ruokkii lintuja talvella, kertoo Helsingin Yliopiston tutkimus. Kaupunkialueilla yleisin syy lintujen talviruokinnan vähenemiseen on pelko siitä, että rotat saapuvat osingoille. Myös Porin keskustan viheralueilla lintujen ruokinta on kielletty, ja moni taloyhtiökin on tiukentanut sääntöjään. Lintuasiantuntija Petteri Mäkelä Porin Lintutieteellisestä yhdistyksestä ei ole havainnut omassa pihassaan rottia. Hän seuraa lumijälkiä aktiivisesti. Mäkelä ajattelee, ettei lintujen ruokkiminen varsinaisesti lisää rottien määrää, mutta saattaa kyllä tuoda ne esiin piiloistaan.
– Kyllähän rotta on valtavan yleinen Suomen kaupungeissa. Se vaan oleskelee enimmäkseen viemäreissä.
Mäkelän pihassa lintulauta on sijoitettu niin, että sinne on hyvä näkyvyys keittiön ikkunasta, tai terassilta kiikaroiden. Suojaa linnuille antaa suurikokoinen tuija, jonne pikkulinnut heti parvena pyrähtävät, jos näkyvissä on kissa tai varpushaukka. Mäkelä huomauttaa, että ruokinnan kannalta olisikin oleellista, että ruokintapaikan ympärillä olisi suojaa tarjolla.
Mäkelä seuraa aktiivisesti ruokintapaikkansa vierailijoita terassilta kiikaroiden. Kuva: Pauliina Vilpakka
Mäkelän pihan ruokintapaikalla käy muun muassa fasaaneja, pikkuvarpusia, keltasirkkuja, sinitiaisia, talitiaisia, harakoita, viherpeippoja, urpiaisia, tiklejä ja peippoja. Muutaman vähän harvinaisemman nokkavarpusenkin Mäkelä on bongannut pihassaan ruokailemassa.
Siinä missä lintuja on ennen ruokittu vain ihmisten omaksi iloksi, nykyään talviruokinnalle on perusteita myös luontoympäristön heikentymisen myötä. Varsinkin kaupunkiympäristössä luonnollista pinta-alaa on entistä vähemmän. Mäkelä kuvailee, että kaupunkien viheralueilla on usein nurmikkoa, yksittäisiä puita ja istutettuja kasveja. Suomalaista alkuperäistä joutomaakasvustoa, kuten pajuja, takiaisia ja ohdakkeita niissä ei ole. Ne puolestaan tarjoaisivat siemeniä syöville linnuille ravintoa.
– Kehitystä on kuitenkin ehkä alkanut tapahtua vähän parempaan suuntaan. Heti kun esimerkiksi nurmikko päästetään kasvamaan pidemmäksi, se hyödyttää laajaa joukkoa eliöitä. Siellä on myös hyönteisiä, joita linnut kesäaikaan syövät.
Lintujen talviruokinnan tarve vaihtelee lajikohtaisesti. Ruokinta-apua kaipaavat esimerkiksi Suomessa talvehtivat metsätiaiset, kuten hömötiainen, kuusitiainen ja töyhtötiainen, sekä niiden seurassa viihtyvät lajit, kuten hippiäinen ja puukiipijä. Mäkelä kertoo, että ne löytävät parhaiten ravintoa vanhoista metsistä, joita Suomessa on vain vähän. Talviaikaan metsätiaiset syövät vanhan puun ja sen kaarnan välissä talvehtivia hyönteisiä, hyönteisten munia ja hämähäkkejä. Vanhan puun koloihin linnut voivat myös koota talvivarastoa. Talousmetsät kaadetaan nuorena, ennen kuin puista ehtii tulla hyvä elinympäristö hyönteisille.
– Tästä syystä, kun suomalaisessa talvisessa metsässä kävelee, niin ei siellä kyllä ole juurikaan lintuja, Mäkelä huomauttaa.
Mitä monipuolisempaa ruokaa laittaa esille, sitä useampia lintulajeja saa pihaansa vierailulle.
Suuria vaikeuksia on myös niillä linnuilla, jotka etsivät talvella ravintonsa pelloilta. Niitä ovat esimerkiksi peltopyy, tikli, urpiainen, viherpeippo ja keltasirkku. Tehokkaasti viljellyiltä pelloilta ei löydy tarpeeksi talventörröttäjiä ja ojanpiennarkasveja, joiden siemeniä linnut syövät.
– Siinäkin on onneksi ollut nähtävissä vähän positiivista kehitystä. Porin seudulla on näkynyt taas enemmän kesantopeltoja. Niissä on yleensä siemensyöjä-peippolintuja isoja parvia, Mäkelä havainnoi.
Lintujen ruokinnan tuttu nyrkkisääntö on, että kun lintujen talviruokinnan aloittaa, sitä on syytä jatkaa kevääseen, sulan maan aikaan asti. Jos lintuja saa houkuteltua pihapiiriinsä, ja ruokinnan keskeyttää, on niiden selviytyminen sen jälkeen vaikeaa.
Mäkelä itse ruokkii lintuja pihassaan muun muassa kotimaisella kauralla. Siitä hyötyvät esimerkiksi keltasirkut, joiden on vaikeaa löytää ravintoa luonnosta. Keltasirkkukanta on selvästi vähentynyt 2000-luvulla.
– Ennen saattoi nähdä suuria, tuhatpäisiä parvia, nykyään vain harvoin.
Mäkelä tarjoilee linnuille myös siemenseosta ja talipalloja. Mitä monipuolisempaa ruokaa laittaa esille, sitä useampia lintulajeja saa pihaansa vierailulle.
– Leipää en lähtisi antamaan, sillä siinä on suolaa tarpeettoman paljon. Eikä pakkasella tahdo löytyä vettä juotavaksi. Eri asia ovat sinisorsat, jotka talvehtivat aina sulassa vedessä. Niille leivän antaminen ei ole nähdäkseni huono asia, Mäkelä sanoo.