Siitari: Kunta- ja aluevaalit 2025: Demokratian juhlaa ja paikallista vaikuttamista
Vuoden 2025 kunta- ja aluevaalit lähestyvät. Vaalit tarjoavat kansalaisille ainutlaatuisen mahdollisuuden vaikuttaa paikalliseen päätöksentekoon. Nämä vaalit ovat erityisen merkitykselliset, sillä ne yhdistävät ensimmäistä kertaa kuntavaalit ja aluevaalit samaan ajankohtaan, mikä korostaa paikallisen demokratian merkitystä ja monipuolistaa äänestäjien vaikutusmahdollisuuksia. Toivottavasti vaalien yhdistäminen lisää äänestysaktiivisuutta. Yhdistetyt vaalit tarjoavat myös mahdollisuuden tarkastella paikallista päätöksentekoa kokonaisvaltaisemmin, miten eri tasojen päätökset vaikuttavat toisiinsa.
Suomessa on 309 kuntaa ja 21 hyvinvointialuetta. Näissä valtuustoissa istuu opettajia, hoitajia, lääkäreitä, yrittäjiä, poliiseja, kuljettajia, virkahenkilöitä, eläkeläisiä, opiskelijoita – tavallisia ihmisiä, joilla on halu rakentaa parempaa huomista. Me päättäjät yritämme parhaamme tehdä hyvää kaikkien eteen ja haluamme pitää muista huolta. Joskus asioista väännetään kovaakin, ja monesti ollaan eri mieltä. Sitten mennään yhdessä eteenpäin. Ratkaisujen tulee olla ekologisesti, kulttuurisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävällä pohjalla, että emme siirrä käsillä olevia ongelmia tulevien sukupolvien maksettavaksi.
Kunnat ja kaupungit ovat siirtyneet uuteen aikaan. Katse on nyt kohdistettava täysimääräisesti sivistys- ja elinvoimatehtävän toteuttamiseen. Kuntapäättäjien käsissä on satakuntalaisten arki ja tulevaisuus: lapset ja nuoret, varhaiskasvatus ja koulutus, ikäihmiset, lähiympäristön vaaliminen ja uuden elinvoiman rakentaminen Satakuntaan. Tänä päivänä korostuu myös kriisitietoisuus ja Suomen uskottava puolustus.
Yhteiskunnan vahva pilari on sivistys, jolla rakennetaan tulevaisuutta ja Suomen ja Satakunnan menestystä. Kaikilla lapsilla ja nuorilla tulee olla tasavertaiset mahdollisuudet kasvaa, oppia ja näin tavoitella oman näköistä, hyvää elämää.
Rakkaus omaan maakuntaan syntyy yhteisöistä ja ympäristöstä. Kunnan asukkaat ovat asuinalueidensa ja lähialueen kysymyksissä parhaita asiantuntijoita. Kuntalaisten aktiivisuus ja toisista välittäminen ovat lähidemokratiaa, joiden kautta syntyy yhteisöllisyyttä. Näen, että aluepolitiikan ytimessä on luottamus ihmisten ja yritysten haluun rakentaa menestystä omalla toiminnallaan ja omilla vahvuuksillaan, yhdessä.
Vain tekemällä saa aikaan. Kannattaa lähteä ehdolle kunta- ja aluevaaleihin ja kysy myös naapuria, työkaveria tai muuten vaan tutuja mukaan. Tekijöitä tarvitaan, joten ryhdytään hommiin. Yhteisten asioiden hoitaminen tehdään yhdessä.
Johanna Siitari
Kokoomuksen puoluevaltuuston jäsen
Aikuisten palveluiden lautakunnan jäsen
Porin Kokoomuksen 1. varavaltuutettu
Satakunnan kokoomuksen piirihallituksen jäsen
Porin kunnallisjärjestön sihteeri
yhtenäiskoulun rehtori