Stubb: Suomi ja Viro ovat pyytäneet Natoa vahvistamaan läsnäoloaan kriittisen infrastruktuurin lähellä
Nina Törnudd / STT
Presidentti Alexander Stubb kertoo, että Suomi ja Viro ovat pyytäneet Natoa vahvistamaan läsnäoloaan maiden lähiympäristössä, erityisesti kriittisen infrastruktuurin ympärillä. Stubb totesi, että pyyntöön on jo vastattu. Naton pääsihteeri Mark Rutte vahvisti asian viestipalvelu X:ssä.
Stubb kommentoi tiedotustilaisuudessa Suomen ja Viron välisen Estlink 2 -sähkökaapelin katkeamista joulupäivänä. Presidentti totesi, että Suomen vaste tuoreimpaan kaapelikatkoon on ollut nopea ja tehokas. Reagointikyky on vahvistunut verrattuna aikaisempiin tapauksiin, hän totesi.
– Vuosi sitten alus pääsi jatkamaan, kuukausi sitten se pysäytettiin, mutta jäi kansainvälisille vesille. Nyt saimme aluksen haltuun muutaman tunnin sisällä tapahtumasta, Stubb sanoi ja kiitti operaatiossa mukana olleita viranomaisia.
Presidentti ei ottanut kantaa siihen, onko kaapelirikossa kyse Venäjän hybridivaikuttamisesta.
– Me emme halua vetää liian nopeita johtopäätöksiä, mutta jos pystymme selkeästi todentamaan, että kyseessä on sabotaasi ja sen taustalla on joku valtiollinen tekijä, niin me tulemme sen aivan varmasti atribuoimaan ja heti. Mutta suomalaiseen toimintakulttuuriin kuuluu se, että ei kannata hötkyillä.
Presidentti kertoi myös, että Suomen aluevesille pysäytetyn Eagle S -öljytankkerin päällystö ja miehistö tekevät hyvää yhteistyötä viranomaisten kanssa.
Stubb kertoi keskustelleensa tilanteesta muun muassa pääsihteeri Rutten sekä Viron presidentti Alar Karisin kanssa.
Tilannetta käsiteltiin tänään myös tp-utvassa, eli tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Tp-utvassa todettiin, että Suomi pitää tärkeänä Naton merellisen läsnäolon lisäämistä Itämerellä vedenalaisen infrastruktuurin turvaamiseksi.
Lisäksi tp-utva linjasi, että Suomi toimii aktiivisesti Itämeren muiden rantavaltioiden kanssa, EU:ssa ja Natossa sen eteen, että Venäjän niin sanotun varjolaivaston toimintaa rajoitetaan entisestään.
Suomen energia- ja tietoliikennetilanne on vakaa, huolimatta sähkökaapelin ja useiden tietoliikennekaapelien katkeamisesta, tp-utva totesi.