Tiedätkö, miten ukrainalainen joulu eroaa suomalaisesta? Ukrainalaiset perinteet ovat osa Porin joulunavausta
Ukrainassa Saint Niklas jakaa joululahjat lapsille tyynyn alle. Jos on oikein kiltti, saa yön nukkua istuen.
Katri Mäenpää
Moni ukrainalainen viettää tulevan joulun täällä Suomessa, joten ukrainalaiset on huomioitu myös monissa tapahtumissa.
Tänä vuonna Porin kaupunkikeskustan Joulunavaus järjestetään huomenna lauantaina 26. marraskuuta yhdessä Porin ukrainalaisten kanssa. Tapahtumassa pääsee tutustumaan ukrainalaisiin jouluperinteisiin.
Viimeisten kymmenen vuoden aikana ukrainalaiset jouluperinteet ovat lähentyneet eurooppalaisten perinteiden kanssa ja monet viettävät joulua samaan aikaan kuin muu maailma. Perinteisesti joulu on Ukrainassa kuitenkin vasta 6. ja 7. tammikuuta.
– Silloin kokoonnumme perheiden kanssa yhteen syömään joulupäivällistä. Aikuiset lapsetkin, joilla on jo omat perheet, kokoontuvat vanhempiensa luo. Ukrainassa nautitaan paljon hyvästä ruuasta, ukrainalainen Inna Kravets naurahtaa.
Koska Ukraina on yhä melko uskonnollinen maa, viettää moni ennen joulua paastoa. Vaikka ukrainalainen joulupöytä koostuu 12 ruokalajista, näkyy paasto herkuissa. Ukrainalaisessa joulupöydässä ei ole lihaa, eikä rasvaa.
– Syömme jouluna kasviksia, leivonnaisia ja kalaa. Perinteinen pääruoka on yleensä tehty vehnästä. Ainekset saattavat vaihdella vähän Ukrainan eri osien välillä, mutta vehnä keitetään ja mukaan laitetaan esimerkiksi rusinoita, pähkinöitä ja hunajaa. Pääruoka on makea ja se edustaa hyvinvointia. Sweet life, happy life.
Suomessa joululahjat ovat usein kuusen alla. Saint Niklas tuo lahjat yöllä tyynyn alle. KUVA: SV ARKISTO/ SANNA JÄÄSKELÄINEN
Ukrainassa joululahjat tuo Saint Niklas, joka on mukana myös Porin kaupunkikeskustan joulunavauksessa. Inna Kravets kertoo, että Saint Niklakseen liittyy legenda. Hän oli tarinan mukaan mies rikkaasta perheestä, mutta hän oli todella sympaattinen ja halusi muistaa köyhiä lapsia lahjoilla.
– Hän halusi kuitenkin pysyä nimettömänä, joten hän oli pukeutunut ja hän toi lahjat yöllä, kun lapset nukkuivat. Vasta myöhemmin Niklaksesta tuli pyhä.
Saint Niklakseen liittyy samanlaisia perinteitä kuin joulupukkiin. Lapset kirjoittavat hänelle kirjeen, jossa esittävät toivomukset.
– Saint Niklas tuo lahjat yöllä tyynyn alle. Olin itse lapsena niin kiltti, että lahjoja tuli paljon. Sain nukkua koko yön lähes istuvassa asennossa. Pyörät ja potkulaudat ovat myös vähän hankalia lahjoja, Inna nauraa.
Joulupukin apulaiset ovat tonttuja, mutta Saint Niklaksella on apunaan enkeleitä. Lisäksi Saint Niklas tuo lahjat jo joulukuun 18. ja 19. päivän välisenä yönä.
– Saint Niklaksesta alkaa Ukrainassa talvinen juhlakausi.
Ukrainassa lauletaan paljon joululauluja. Ukrainan suosituin joululaulu kuullaan huomenna lauantaina Satakieli-lavalla. KUVA: SV ARKISTO
Joululaulut ovat myös suuressa roolissa Ukrainan jouluperinteitä. Kun perheet kokoontuvat yhteen, lauletaan aina myös joululauluja. Lisäksi lapset ja nuoret kiertävät ovelta ovelle laulamassa.
– Tämä perinne muistuttaa karkki- ja kepposteluiltaa. Lapset pyytävät lupaa laulaa ja saavat palkkioksi herkkuja tai rahaa, Inna Kravets sanoo.
Nuoret esittävät usein lyhyen teatteriesityksen, jossa ovat mukana joulun hahmot. Esitys kertoo Jeesuksen syntymästä.
– Teatteriesitysten kanssa kierretään myös ovelta ovelle. Se on viihdyttävää ja nuorille ja lapsille hyvä keino saada taskurahaa joulupyhiä varten.