Promenadikeskus viettää 25-vuotisjuhliaan – kakkukahvit tarjolla katutason aulassa sadalle ensimmäiselle
Porin keskustan kävelykadun varrella sijaitseva kulttuuri- ja tapahtumatalo Promenadikeskus viettää 25-vuotisjuhlaansa tiistaina 19. marraskuuta.
Cafe & Catering Promenadin tarjoilee kakkukahvit Promenadikeskuksen katutason aulatiloissa kello 12 alkaen. Kahvia on tarjolla sadalle ensimmäiselle. Juhlapäivänä Promenadikeskuksen tiloissa voi osallistua myös tuotepalkintojen ja lipputuotteiden arvontaan.
Kaupunginorkesteri Pori Sinfoniettan ensimmäinen konsertti Promenadikeskuksessa pidettiin viides päivä joulukuuta 1999. Orkesteri juhlistaa omaa 25. toimintavuottaan Promenadikeskuksessa kuudentena päivänä joulukuuta Itsenäisyyspäivän Juhlassa, jolloin yleisö saa nauttia musiikista Pori Sinfoniettan ja Porin Filharmonisen kuoron toimesta. Kapellimestarina esityksessä toimii Teemu Honkanen.
Promenadikeskuslaiset haastavat kaikkia kertomaan muistoja mieleen painuneista tai merkittävistä hetkistä, joita on koettu Promenadikeskuksen tiloissa.
Muistoja voi kertoa marraskuun 19. päivä alkaen joko kahvituksessa tapahtuman koordinaattorille Säde Toivoselle tai jättää kirjallisina juhlapäivän aikana Promenadiaulan palautepostilaatikkoon. Palautetta voi jättää myös sähköisesti Promenadisalin kotisivun kautta aina vuoden 2025 marraskuun loppuun asti. Yhteystietonsa mukaan liittäneet osallistuvat automaattisesti juhlavuoden kuukausittaisiin yllätysarvontoihin. Kirjoituksia ja kuvia Promenadisalin kotisivuilla julkaistaan ensi vuoden tammikuusta lähtien.
– Keräämämme kalliit muistotekstit ja -kuvat säilyvät kotisivuillamme myös tulevaisuudessa, lupaa Toivonen.
Ensi tammikuusta alkaen Promenadisalin aulassa voi myös tutustua myös Promenadikeskuksen yritysten henkilökuntien yhdessä koostamaan historiakollaasiin.
– Sain käsiini vanhoja paperisia valokuvia, jotka silloinen teatteripäällikkö Päivi Outakorpi taltioi filmikamerallaan Promenadikeskuksen ja elokuvasalien rakennusvaiheista. Kuvissa Finnkinon salin penkkien kohdilla oli vasta puulevyjä, ja sähköjohdot katossa roikkuivat siellä täällä sojottaen. Päätimme tuolloin promenadilaisten kanssa, että näitä historian kuvia on saatava sähköisesti talteen ja esille, kertoo Finnkino Promenadin teatteripäällikkö Sanna Jaakkola.
Promenadikeskuksen sali kuuluu Porin kaupungille.
– Promenadikeskuksen 25-vuotisjuhlavuosi on paljon muutakin kuin juhlapuheita, kakkua ja kahvia - näitä mitenkään väheksymättä. Tulevan vuoden aikana Promenadikeskuksessa järjestetään useita erilaisia tilaisuuksia sekä kaikille avoimia ja maksuttomia tapahtumia synttärijuhlallisuuksien puitteissa, kertoo kulttuuriyksikön päällikkö Jyri Träskelin.
Uuttakin on luvassa: kaupungin ja koko maakunnan merkittävin konserttisali saa juhlan kunniaksi myös kauan kaivatun päivityksen tapahtuma- ja esitystekniikkaan.
– Syksystä 2025 alkaen Promenadisalissa päästään nauttimaan yhä monipuolisimmista esityksistä uusien, kirkkaampien valojen välkkeessä ja nykyiset vaatimukset täyttävän äänentoistojärjestelmän sykkeessä, Träskelin paljastaa.
Promenadikeskus: kulttuuritalo kaupungin ytimessä
Promenadikeskus oli yksi 1990-luvun odotetuimmista rakennushankkeista Porin keskustassa. Promenadikeskuksen pääurakkasopimus solmittiin Rakennusyhtiö Vuorenpään sekä rakennuttajina toimivien Porin kaupungin ja Rautakirja Oy:n välillä. Urakkasumma oli 27,5 miljoonaa markkaa. Promenadikeskuksen suunnittelijaksi valikoitui Arkkitehtitoimisto Küttner Ky ja talon pääsuunnittelijaksi nimitettiin Markku Haaslahti.
Tehtävä ei ollut niitä helpoimpia, kun tontti oli ahdas ja toimintoja taloon piti saada paljon. Toisaalta idea ydinkeskustaan sijoittuvasta aivan uudenlaisesta rakennuksesta oli kiehtova, rakennuksenhan oli tarkoitus olla samaan aikaan liikekeskus sekä julkinen rakennus. Vanhaan ”laatikkoarkkitehtuuriin” haettiin myös aivan uudenlaista muotokieltä.
Promenadikeskuksen vihkimistilaisuus järjestettiin vuonna 1998 ja tässä perustuskiven muuraustilaisuudessa vieraili kaupungin silmäätekevien ohella myös rumpalina uransa aloittanut Phil Collins, entinen puuvillan vuokraviljelijä, blueskitaristi B.B. King sekä Porin "oma poika", trumpetisti Ted Curson. Poriin nämä maailmanluokan nimet toi tietenkin Jyrki ”Mr Jazz” Kangas, Pori Jazz 66 ry:n toimiessa Promenadikeskuksen salin ensimmäisenä tapahtumamoottorina.
Odotetut avajaiset koittivat vihdoin vuoden 1999 marraskuun 19. päivänä kello 11. Promenadikeskuksen vihkivät virallisesti käyttöön silloiset apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus ja Finnkinon toimitusjohtaja Timo Mänty.
Promenadikeskuksen suunnittelussa ja toteutuksessa otettiin erityisesti huomioon tilojen käyttö Finnkinon elokuvateatterina ja Promenadisalin soveltuvuus erityisesti klassiseen konsertointiin. ”Koska kyseessä on viihdekeskus, en halunnut tehdä talosta liian akateemista”, teknisesti vaikeasta työstä kunnialla selviytynyt suunnittelija Haaslahti kertoi toimittajalle avajaispäivän haastattelussaan.
Promenadisali toimiikin edelleen 1999 marraskuussa Porin Pripolista keskustaan muuttaneen kaupunginorkesteri Pori Sinfoniettan kotilavana, jossa orkesterin jäsenet ja vierailevat tähdet ovat tuottaneet kuulijoille laadukasta kuunneltavaa jo vuosia. Ensimmäinen Pori Sinfoniettan konsertti pidettiin joulukuun viidentenä päivänä, jolloin konsertin avauksena toimi juhlavasti Robert Kajanuksen ”Porilaisten marssi”.
Pori Sinfoniettan omat juuret ulottuvat pitkälle porilaiseen historiaan: Porin Soitannollinen Seura perusti orkesterin Poriin jo vuonna 1877. Viidentoista amatöörisoittajan voimin orkesteri soitti silloin etupäässä viihde- ja tanssimusiikkia. Klassinen musiikki tuli ohjelmistoon vasta vuonna 1902.
Porin kaupunginorkesteri, nykyiseltä nimeltään Pori Sinfonietta, syntyi vuonna 1938, kun Porin amatööriorkesterin ja Porin orkesteriyhdistyksen soittajistot yhdistettiin. Kuitenkin vasta 1970-luvun loppupuolella kaikki soittajat (28) olivat päätoimisia ammattimuusikoita.
Promenadisalissa kaupunginorkesterin konsertoinnin lisäksi järjestetään vuositasolla kaiken kaikkiaan noin sata erilaista esitystä. Tällä hetkellä Promenadisalinvuokrauksesta tapahtumajärjestäjien käyttöön vastaa Porin kaupungin sivistystoimialan kulttuuriyksikkö.