Maa­rit Ant­ti­la

Vuo­si sit­ten liki tyh­jil­leen jää­neel­lä Har­ja­val­lan sai­raa­lan alu­eel­la ovat käyn­nis­sä kun­nos­tus- ja muu­tos­työt. Par­hail­laan sa­nee­ra­taan tut­ki­mus- ja toi­men­pi­de­ra­ken­nus­ta, jon­ka kor­jaus ete­nee kah­des­sa eri osas­sa. Toi­nen val­mis­tuu jo jou­luk­si, toi­nen en­si ke­vää­nä. Ra­ken­nuk­ses­sa toi­mii edel­leen psy­ki­at­ri­an po­lik­li­nik­ka.

Toi­nen par­hail­laan pe­rus­kor­jat­ta­va ra­ken­nus on pää­ra­ken­nuk­sen ta­ka­na si­jait­se­va, vuon­na 1929 val­mis­tu­nut as­kar­te­lu- ja te­ra­pi­a­ra­ken­nus. Se on sai­raa­lan pää­ra­ken­nuk­sen ta­voin suo­jel­tu.

Mo­lem­piin ra­ken­nuk­siin si­joi­te­taan hy­vin­voin­ti­a­lu­een toi­min­to­ja, ku­ten mie­len­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­lu­jen kun­tou­tus­ti­lo­ja.

Sa­ta­kun­nan hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­le siir­ty­nyt sai­raa­la­ra­ken­nus­komp­lek­si koos­tuu yh­dek­säs­täs­tois­ta ra­ken­nuk­ses­ta. Kaik­kia ei ole tar­koi­tus ot­taa käyt­töön.

– Esi­mer­kik­si vuon­na 1962 ra­ken­net­tu asuin­ta­lo pu­re­taan, hy­vin­voin­ti­a­lu­een ra­ken­nut­ta­ja­joh­ta­ja Jari Syys­tö ker­too.

Pe­rus­kor­jaus­ta sen si­jaan odot­taa vii­me vuo­si­sa­dan alus­sa ra­ken­net­tu pää­ra­ken­nus, jota on vuo­sien saa­tos­sa ko­ro­tet­tu kol­me ker­taa. Ny­kyi­sen klas­sis­ti­sen ul­ko­a­sun­sa se sai vuon­na 1928. Pii­rus­tuk­set teki ark­ki­teh­ti Axel Mör­ne. Ti­laa ra­ken­nuk­ses­sa on yli 4 000 ne­li­ö­tä.

– Ra­ken­nuk­seen on teh­ty kun­to­kar­toi­tus ja seu­raa­vak­si ha­e­taan li­sä­lai­naa en­si syk­sy­nä kaa­vail­tu­ja kor­jaus­töi­tä var­ten, Syys­tö ker­too.

Li­sä­mää­rä­ra­haa tar­vi­taan hy­vin­voin­ti­a­lu­een pro­jek­tin­joh­ta­ja Ka­le­vi Mä­ki­pään mu­kaan muun mu­as­sa sik­si, et­tä pää­ra­ken­nuk­ses­sa on en­na­koi­tua enem­män kor­jat­ta­vaa.

– Ker­ros­ten vä­li­poh­jan laa­toi­tuk­ses­sa on la­ho­a­vaa ma­te­ri­aa­lia, joka pi­tää pii­ka­ta pois.

Muu­toin yli sa­ta­vuo­ti­as ki­vi­ra­ken­nus on hä­nen mu­kaan­sa ryh­dik­kääs­sä kun­nos­sa.

Pää­ra­ken­nuk­seen on suun­ni­tel­tu muun mu­as­sa kun­tout­ta­vaa päi­vä­toi­min­taa ja ikä­kes­kus. Kor­jaus­töi­hin tar­vi­taan li­sä­ra­haa 10 mil­joo­naa. Alun pe­rin niil­le osoi­tet­tiin vii­si mil­joo­naa ku­lu­val­le ja en­si vuo­del­le. Pää­ra­ken­nuk­sen muu­tos­töi­den on Mä­ki­pään mu­kaan mää­rä val­mis­tua vuo­den 2026 lo­pus­sa, jos tar­vit­ta­va ra­hoi­tus saa­daan.

Sai­raa­la tyh­je­ni vii­me vuon­na, kun psy­ki­at­ri­an toi­min­not siir­ty­vät Sa­ta­sai­raa­lan S-ra­ken­nuk­seen. Sai­raa­la-alu­et­ta yri­tet­tiin tu­lok­set­ta myy­dä usei­den vuo­sien ajan.

Päärakennuksen muutostöiden on määrä valmistua vuoden 2026 lopussa, jos tarvittava rahoitus saadaan.

Päärakennuksen muutostöiden on määrä valmistua vuoden 2026 lopussa, jos tarvittava rahoitus saadaan.

Maarit Anttila

IN­FO:
Har­ja­val­lan pii­ri­mie­li­sai­raa­la

– Pe­rus­tet­tiin vuon­na 1903.

– En­sim­mäi­nen kun­nal­li­nen mie­li­sai­raa­la. Sitä pi­det­tiin edel­lä­kä­vi­jä­nä psy­ki­at­ri­ses­sa hoi­dos­sa.

– Po­ti­lai­ta oli aluk­si 32, huip­pu­vuo­si oli 1970, jol­loin sai­raa­las­sa oli 600 po­ti­las­ta. Eni­ten hei­tä oli kui­ten­kin so­ta­vuo­si­na sai­raa­lan toi­mies­sa so­ta­sai­raa­la­na.

– Vuon­na 2023 toi­min­not siir­tyi­vät Sa­ta­sai­raa­laan S-ra­ken­nuk­seen Po­riin. Sa­ma­na vuon­na sai­raa­la täyt­ti 120 vuot­ta.

– Sa­ta­kun­nan Mu­seo te­kee par­hail­laan sai­raa­la-alu­een ra­ken­nu­sin­ven­toin­tia. Alu­et­ta pi­de­tään kult­tuu­ri­his­to­ri­al­li­ses­ti ja kau­pun­ki­ku­val­taan ar­vok­kaa­na ko­ko­nai­suu­te­na.

Sairaalan museo esittelee psykiatrisen sairaalan elämää 120 vuoden ajalta. Museota ylläpitää sairaalan perinneyhdistys Josefiina. Mauri Nordberg oli sairaalan johtava ylihoitaja.

Sairaalan museo esittelee psykiatrisen sairaalan elämää 120 vuoden ajalta. Museota ylläpitää sairaalan perinneyhdistys Josefiina. Mauri Nordberg oli sairaalan johtava ylihoitaja.

Ai­ka­mat­ka psy­ki­at­ri­sen hoi­don his­to­ri­aan

Har­ja­val­lan sai­raa­lan pe­rin­neyh­dis­tys Jo­se­fii­na yl­lä­pi­tää pää­ra­ken­nuk­sen ta­ka­na si­jait­se­vas­sa lii­kun­ta- ja kou­lu­ra­ken­nuk­ses­sa sai­raa­la­mu­se­o­ta, joka on avoin­na vain ti­lauk­ses­ta. Oven­sa mu­seo ava­si 1980-lu­vun lo­pul­la. Sitä en­nen oli jo ke­rät­ty tal­teen käy­tös­tä pois­tet­tu­ja esi­nei­tä, joi­ta mu­se­on ko­ko­el­mis­sa on 900. Kom­pak­tin ko­koi­ses­sa mu­se­os­sa on esil­lä muun mu­as­sa van­ho­ja va­lo­ku­via, hoi­to­vä­li­nei­tä, po­ti­lai­den te­ke­miä puh­de­töi­tä sekä hei­dän ja hen­ki­lö­kun­nan vaa­te­tus­ta.

Sai­raa­lan en­ti­nen joh­ta­va yli­hoi­ta­ja Mau­ri Nord­berg esit­te­lee kau­nis­kuo­sis­ta, ti­kat­tua “re­pi­jän” mek­koa, joka pu­et­tiin nais­puo­li­sel­le po­ti­laal­le, kun hä­net eris­tet­tiin. Mek­koa käy­tet­tiin, jos po­ti­las raa­pi it­se­ään ja repi vaat­tei­taan. Po­ti­laan rau­hoit­ta­mi­seen käy­tet­tiin myös pak­ko­pai­taa ja si­to­mis­ta ja an­net­tiin pe­rä­ruis­kei­ta.

Sai­raa­laan han­kit­tiin lai­te säh­kös­hok­ki­hoi­to­ja var­ten 1940-lu­vul­la. Rau­hal­li­sem­pia hoi­to­ta­po­ja oli­vat kyl­py- ja kää­re­hoi­dot, joi­ta käy­tet­tiin 1900-lu­vun al­ku­puo­lel­la. Lää­ke­hoi­don ja hoi­to­käy­tän­tö­jen ke­hit­ty­es­sä pak­ko­toi­mien mää­rä vä­he­ni.

Har­ja­val­las­sa sai­raa­lal­la oli myös oma ham­mas­lää­kä­ri, sil­lä psy­ki­at­ri­na työs­ken­nel­lyt Ei­no Pii­pa­ri oli myös ham­mas­lää­kä­ri.

Po­ti­lai­ta kan­nus­tet­tiin osal­lis­tu­maan eri­lai­siin työ­teh­tä­viin sai­raa­lan alu­eel­la. Nord­berg ker­too, et­tä vie­lä 1970-lu­vul­la hei­tä pal­kit­tiin ak­tii­vi­suu­des­taan tu­pa­kal­la.