Harjavallan sairaala-alueen kunnostustyöt aloitettu – Suojellun päärakennuksen korjaamiseen tarvitaan kuitenkin lisää rahaa
Maarit Anttila
Vuosi sitten liki tyhjilleen jääneellä Harjavallan sairaalan alueella ovat käynnissä kunnostus- ja muutostyöt. Parhaillaan saneerataan tutkimus- ja toimenpiderakennusta, jonka korjaus etenee kahdessa eri osassa. Toinen valmistuu jo jouluksi, toinen ensi keväänä. Rakennuksessa toimii edelleen psykiatrian poliklinikka.
Toinen parhaillaan peruskorjattava rakennus on päärakennuksen takana sijaitseva, vuonna 1929 valmistunut askartelu- ja terapiarakennus. Se on sairaalan päärakennuksen tavoin suojeltu.
Molempiin rakennuksiin sijoitetaan hyvinvointialueen toimintoja, kuten mielenterveys- ja päihdepalvelujen kuntoutustiloja.
Satakunnan hyvinvointialueelle siirtynyt sairaalarakennuskompleksi koostuu yhdeksästästoista rakennuksesta. Kaikkia ei ole tarkoitus ottaa käyttöön.
– Esimerkiksi vuonna 1962 rakennettu asuintalo puretaan, hyvinvointialueen rakennuttajajohtaja Jari Syystö kertoo.
Peruskorjausta sen sijaan odottaa viime vuosisadan alussa rakennettu päärakennus, jota on vuosien saatossa korotettu kolme kertaa. Nykyisen klassistisen ulkoasunsa se sai vuonna 1928. Piirustukset teki arkkitehti Axel Mörne. Tilaa rakennuksessa on yli 4 000 neliötä.
– Rakennukseen on tehty kuntokartoitus ja seuraavaksi haetaan lisälainaa ensi syksynä kaavailtuja korjaustöitä varten, Syystö kertoo.
Lisämäärärahaa tarvitaan hyvinvointialueen projektinjohtaja Kalevi Mäkipään mukaan muun muassa siksi, että päärakennuksessa on ennakoitua enemmän korjattavaa.
– Kerrosten välipohjan laatoituksessa on lahoavaa materiaalia, joka pitää piikata pois.
Muutoin yli satavuotias kivirakennus on hänen mukaansa ryhdikkäässä kunnossa.
Päärakennukseen on suunniteltu muun muassa kuntouttavaa päivätoimintaa ja ikäkeskus. Korjaustöihin tarvitaan lisärahaa 10 miljoonaa. Alun perin niille osoitettiin viisi miljoonaa kuluvalle ja ensi vuodelle. Päärakennuksen muutostöiden on Mäkipään mukaan määrä valmistua vuoden 2026 lopussa, jos tarvittava rahoitus saadaan.
Sairaala tyhjeni viime vuonna, kun psykiatrian toiminnot siirtyvät Satasairaalan S-rakennukseen. Sairaala-aluetta yritettiin tuloksetta myydä useiden vuosien ajan.
Päärakennuksen muutostöiden on määrä valmistua vuoden 2026 lopussa, jos tarvittava rahoitus saadaan.
Maarit Anttila
INFO:
Harjavallan piirimielisairaala
– Perustettiin vuonna 1903.
– Ensimmäinen kunnallinen mielisairaala. Sitä pidettiin edelläkävijänä psykiatrisessa hoidossa.
– Potilaita oli aluksi 32, huippuvuosi oli 1970, jolloin sairaalassa oli 600 potilasta. Eniten heitä oli kuitenkin sotavuosina sairaalan toimiessa sotasairaalana.
– Vuonna 2023 toiminnot siirtyivät Satasairaalaan S-rakennukseen Poriin. Samana vuonna sairaala täytti 120 vuotta.
– Satakunnan Museo tekee parhaillaan sairaala-alueen rakennusinventointia. Aluetta pidetään kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvaltaan arvokkaana kokonaisuutena.
Sairaalan museo esittelee psykiatrisen sairaalan elämää 120 vuoden ajalta. Museota ylläpitää sairaalan perinneyhdistys Josefiina. Mauri Nordberg oli sairaalan johtava ylihoitaja.
Aikamatka psykiatrisen hoidon historiaan
Harjavallan sairaalan perinneyhdistys Josefiina ylläpitää päärakennuksen takana sijaitsevassa liikunta- ja koulurakennuksessa sairaalamuseota, joka on avoinna vain tilauksesta. Ovensa museo avasi 1980-luvun lopulla. Sitä ennen oli jo kerätty talteen käytöstä poistettuja esineitä, joita museon kokoelmissa on 900. Kompaktin kokoisessa museossa on esillä muun muassa vanhoja valokuvia, hoitovälineitä, potilaiden tekemiä puhdetöitä sekä heidän ja henkilökunnan vaatetusta.
Sairaalan entinen johtava ylihoitaja Mauri Nordberg esittelee kauniskuosista, tikattua “repijän” mekkoa, joka puettiin naispuoliselle potilaalle, kun hänet eristettiin. Mekkoa käytettiin, jos potilas raapi itseään ja repi vaatteitaan. Potilaan rauhoittamiseen käytettiin myös pakkopaitaa ja sitomista ja annettiin peräruiskeita.
Sairaalaan hankittiin laite sähköshokkihoitoja varten 1940-luvulla. Rauhallisempia hoitotapoja olivat kylpy- ja käärehoidot, joita käytettiin 1900-luvun alkupuolella. Lääkehoidon ja hoitokäytäntöjen kehittyessä pakkotoimien määrä väheni.
Harjavallassa sairaalalla oli myös oma hammaslääkäri, sillä psykiatrina työskennellyt Eino Piipari oli myös hammaslääkäri.
Potilaita kannustettiin osallistumaan erilaisiin työtehtäviin sairaalan alueella. Nordberg kertoo, että vielä 1970-luvulla heitä palkittiin aktiivisuudestaan tupakalla.