Moni mummola etsii uusia asukkaita Porissakin – Kiinteistövälittäjä kertoo, miten vanha talo valmistellaan myyntiä varten
Monessa 70-luvun talossa on ehditty elää kokonainen elämä. Kiinteistövälittäjä kertoo, miten talo valmistellaan myyntiä varten, kun on tullut aika lähteä.
Pauliina Vilpakka
Mielo Hekkala puolisoineen asui Porin Sampolassa sijaitsevassa omakotitalossaan lähes viisikymmentä vuotta. Pariskunta muutti vastavalmistuneeseen taloon vuonna 1973. Siellä he kasvattivat neljä lastaan. Lapsuuttaan talossa viettivät myös kahdeksan lastenlasta.
– Tämä oli mitä parhain koti asua. Rauhallisella, hevosenkengän muotoisella kadulla ei ole läpikulkua. Ja mahdottoman mukavat naapurit, Hekkala kertoo.
Puolisosta aika jätti vuonna 2004. Kolme vuotta sitten Hekkala muutti kerrostaloasuntoon terveydentilansa vuoksi, vaikka muuttaminen tuntui kovin haikealta. Nyt kolmen makuuhuoneen omakotitalo on myynnissä. Hekkala näkisi talon sopivan hyvin lapsiperheen kodiksi tulevaisuudessakin. Mikkolan kauppakeskus ja Itätuulen uusi, hieno koulukin ovat aivan lähellä.
Monesta 70-luvun talosta löytyy tilava piha, joka houkuttelee lapsiperheitä. Kuva: Pauliina Vilpakka
Kiinteistöporin kiinteistövälittäjä LKV Leena Weckströmille 70-luvun talojen kaupanteko on tuttua. Hän neuvoo, että talon valmisteleminen myyntikuntoon on hyvä aloittaa tavaran tyhjennyksestä, sillä vuosikymmenten vieriessä sitä on usein kertynyt. Muutamia huonekaluja kannattaa kuitenkin jättää paikoilleen. Silloin ostajan on helpompi hahmottaa, mitä huoneisiin mahtuu.
Pintaremontin Weckström jättäisi suurimmaksi osaksi ostajalle. Hän ei usko esimerkiksi vanhanaikaisten tapettien karkottavan ostajaa, joka kuitenkin todennäköisesti haluaa tehdä pintaremontin makunsa mukaisesti.
– Jos nyt jostain on aivan kauheasti tapetti repeytynyt tai repsottaa, sitä voi vähän uusia, hän opastaa.
Suurempia remontteja Weckströmin mielestä ei kannata tehdä juuri ennen myyntiä. Esimerkiksi keittiö- ja kylpyhuoneremontit maksavat jo sen verran, ettei ole varmaa, saako omansa pois myyntihinnassa.
Vanhassa talossa ostajaa odottaa usein vähintään pintaremontti. Kuva: Pauliina Vilpakka
Aikakauden taloissa lämmitysmuoto on usein öljy. Muutamia vuosia sitten se saattoi kovasti arveluttaa ostajia, mutta ei enää niinkään. Sen sijaan tällä hetkellä sähkölämmitteisyys on asia, jota ostajat harkitsevat tarkkaan.
Ostajan näkökulmasta yksi 70-luvun talojen vahvuus ovat hienot tontit. Myyntikohteen nurmikkoa kannattaa käydä välillä leikkaamassa, ja yleisilmettä siistimässä. Sekin myyjän on kuitenkin hyvä tiedostaa, etteivät nykyajan nuoret perheet välttämättä kaipaa kovin montaa perennapenkkiä, omenapuuta ja marjapensasta. Päinvastoin niiden paljous voidaan kokea jopa työläänä.
Leena Weckström kertoo, että monesta 70-luvun talosta löytyy vielä aikakaudelle tyypillisesti sinistä ja punaista väritystä. Kuva: Pauliina Vilpakka
Weckström kertoo, että 70-luvun talojen ostajat ovat usein lapsiperheitä, jotka kaipaavat tarpeeksi sisätilaa ja pihaa, jossa lapset voivat temmeltää. Jos varallisuutta ei ole vielä ehtinyt kertyä, vanhan talon matalampi hintataso houkuttelee. Hinnat 70-luvun omakotitaloissa asettuvat usein 40 000 ja 80 000 väliin, riippuen talon kunnosta ja tehdyistä remonteista. Toisaalta hienoksi laitetusta 70-lukulaisesta voi saada jopa yli parisataatuhatta.
Välillä vanhoista taloista tehdään myös tarjouksia, jotka ovat reilusti alle pyyntihinnan. Sellaiseen tarjoukseen voi tarttua esimerkiksi taloa myyvä perikunta, joka haluaa nopeasti eroon kohteesta ja juoksevista kuluista. Joka tapauksessa vanhaa taloa myyvän kannattaa asennoitua olemaan kärsivällinen. Joskus talo on myynnissä yli vuodenkin, ennen kuin ostaja löytyy.
Mitä myytiin Porissa?
Ajanjaksolla 10/2022 – 10/2024 Porissa tehtiin 77 kauppaa taloista, jotka ovat valmistuneet vuosina 1970-1979. Keskimääräinen velaton myyntihinta oli 95 506 euroa (Alhaisin 9500 euroa ja paras 236 000 euroa).
Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu, www.hintaseurantapalvelu.fi, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto, 29.10.2024