Lapsen oikeuksien viikkoa juhlistetaan Porissa liputtamalla lasten ja taiteilijoiden suunnittelemilla ainutlaatuisilla taidelipuilla
Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 18.–24. marraskuuta. Lapsiystävällisessä kunnassa Porissa tämän vuoden viikko on erityisen juhlallinen: ensimmäistä kertaa Raatihuoneen lipputankoihin kohoavat koko viikoksi porilaisten lasten ja nuorten itse suunnittelemat liput. Liput ovat saloissa ympärivuorokautisesti. Ainoastaan vakiintuneena liputuspäivänä eli Lapsen oikeuksien päivänä keskiviikkona salkoihin vedetään Suomen liput. Tarkoitus on, että uudet liput nousevat jatkossa vuosittain Lapsen oikeuksien viikon kunniaksi Porin Raatihuoneen lippusalkoihin.
Liput on suunniteltu ja toteutettu lasten luonnosten pohjalta lastenkulttuurikeskus Kruunupään taiteilijoista muodostuvassa työyhteisössä. Mukana ovat olleet kuvataiteilijat Kirsi Jaakkola, Sanna Pajunen, Annukka Puuska, Päivi Setälä, Veijo Setälä ja Merilii Simonen.
– Porilaisten lasten liput nousevat kenties kaupungin juhlallisimpiin lipputankoihin, jonne ne kuuluvatkin. Toivon, että tämä valtakunnallisestikin poikkeuksellinen liputus muistuttaa meitä aikuisia siitä, että lasten ja nuorten oikeudet ovat meidän velvollisuuksiamme, myös teemaviikkojen ulkopuolella, sanoo Porin kaupunginjohtaja Lauri Inna.
Lapset ja nuoret osallistuivat lastenkulttuurikeskus Kruunupään työpajoihin, joissa syntyneiden luonnosten pohjalta muotoiltiin kuuden lipun sarja. Jokainen lippu kertoo omaa tärkeää sanomaansa lapsen oikeuksista, kuten luovuudesta, kielestä ja ajattelunvapaudesta.
Lasten, arjen kuninkaallisten, heittäytyminen leikkiin nostattaa lippuun niin pöksyt kuin kruunun. Kruunu symbolina on osa Porin kaupungin historiaa ja muistuttaa myös lasten erityisyydestä. Pöksyt muistuttavat oikeudesta leikkiin ja vapaa-aikaan.
Porissa puhutaan useaa kieltä ja niistä 43 kielellä toistuu yhdessä lipussa sana elämä. Yksi lippu pohjautuu luonnokseen, jossa lapsi väritti osan lipusta siniseksi ja kirjoitti paperin valkoiseen osaan ”kokonaan sininen alue”, viitaten alueeseen, joka odottaa vielä täyttymistä. Aikuisten määrittämässä maailmassa mahdollisuudet omiin valintoihin jäävät vielä auki, jotain on värittämättä ja sanomatta. ”Anna meidän ajatella” on yhden lipun sanoma.
– Nuorten kirjoittamat viestit lipun tärkeistä ajatuksista olivatkin suuria, pieniä, henkilökohtaisia ja universaaleja. Ajattelunvapaus on demokratian perusta ja myös lapsella on oikeus ilmasta itseään ja ajatuksiaan, kertoo johtaja Päivi Setälä lastenkeskus Kruunupäästä.
Lapsia, nuoria ja heidän aikuisiaan kannustetaan keskustelemaan lippujen tärkeistä teemoista joko käymällä ihastelemassa juhlaliputusta, tai tutustumalla Porin kaupungin verkkosivuilta nähtäviin videoihin. Lipuista ja niiden merkityksistä kertovat kuusi videota julkaistaan kaupungin kanavilla maanantaiaamuna 18. marraskuuta.
Pori on saanut Suomen UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen ensimmäisen kerran vuonna 2018 ja seuraavan kerran vuonna 2020. Myöhempi tunnustus on voimassa neljä vuotta.