Minnalla on Porin torin laidalla luovuuden karkkikauppa
Sanna Jääskeläinen
Kun Minna Sorell eli teini-ikäänsä Porissa, hän haaveili keräävänsä paljon metalliromua ja rakentavansa romusta ison patsaan.
– Sitten aloin miettiä, että mihin sen sitten veisin. Ei minulla ollut mahdollisuutta mennä taidekouluun tai saada suhteilla näyttelylle paikkaa. Patsas olisi jäänyt takapihalle vain itseni ihmeteltäväksi.
Vuosia kului, Minna muutti Helsinkiin ja sitten vielä Yhdysvaltoihin. Nuoruuden haave patsaasta kyti mielen perukoilla. Kun Minna puolisoineen muutti takaisin Poriin, oli aika päästää idea valloilleen.
– Se oli muuttunut ajatukseksi paikasta, jossa voisin toteuttaa omaa luovuuttani ja tarjota saman mahdollisuuden myös muille. Nykyään on edelleen paljon ihmisiä, kädentaitajia ja taiteen tekijöitä, joilla ei ole paikkaa tuoda näytille teoksiaan.
Porin murre näkyy PopUpparissa. Rintamerkit ja magneetit ovat Minna Sorellin itsensä tekemiä ja hän on ammentanut niihin porilaisia sanontoja.
Sanna Jääskeläinen
Niin syntyi PopUppari. Ensin juuri korona-ajan alettua Teljäntorille, josta se muutti torin vierustalle Antinkadulle viime vuoden huhtikuussa. Nyt tila on suurempi ja sinne mahtuvat hyvin esille niin korut, vaatteet kuin muutkin käsityöt. Taiteelle on oma galleriatila, jossa on myös piano. Lisäksi on erillinen, pienempi näyttelytila sekä alakerrassa vuokrattavaa työtilaa. Sorell kertoo, että tilassa on vietetty myös yhdistysten tutustumisiltoja.
– Halusin tarjota mahdollisuuden persoonalliselle myyntikanavalle ja saada näkyvyyttä Porissa antaen näin mahdollisuuden kaikille taitajille, ovat he sitten läheltä tai kaukaa. Liikettäni onkin kutsuttu aarreaitaksi tai luovuuden karkkikaupaksi, Minna hymyilee.
Tällä hetkellä tilassa on noin 40 Taitajan töitä. Minna Sorell kutsuu heitä kaikkia Taitajiksi, koska ei halua erotella tekijöitä esimerkiksi koulutuksen perusteella. Liike toimii välitysmyynnillä eli taitajat maksavat tilavuokraa sekä myydyistä tuotteistaan välityspalkkion PopUpparille.
– Ei tämä mikään perinteinen bisnes tosiaan ole, enemmänkin kuin vanhan ajan kyläkauppa. Olen avoin kaikelle luovuudelle ja liike muotoutuu aina sen mukaan, kenen töitä täällä on, Minna sanoo.