Seniorikin oppii käyttämään älylaitteita, vaikka oppiminen voi olla hitaampaa – Kirjastot antavat ikääntyville digiopastusta
Moni ikääntyvä tulee edelleen vähän anteeksipyytäen kirjastoon hakemaan apua digilaitteen käytössä. Ei tarvitsisi, sillä digiopastus on ihan lakiin kirjattu osa kirjastojen tehtävää.
Sorjo Mäkipää tietää, että vaikka tietokoneen hiirellä kuinka klikkailisi vääristä kohdista, ei tietokonetta rikki saa. Mutta juntturaan sen voi saada, ja niin on Mäkipäälle muutaman kerran käynytkin. Se ei kuitenkaan ole vaarallista. Korkeintaan tietokoneen käyttäjää itseään saattaa kiukuttaa, kun työ jää kesken. Nykyään Mäkipää osaa jo aika hyvin myös palauttaa koneen toimintakykyiseksi.
73-vuotias Sorjo Mäkipää käyttää sujuvasti kannettavaa tietokonetta ja älypuhelinta. Hän hoitaa pankkiasiansa verkkopankissa, ja myy tavaroita tori.fi:ssä ja lukee iltapäivälehtiä puhelimella.
Kevätkaudella Porin pääkirjastossa on tarjolla ryhmämuotoista digiopastusta torstaisin kello 13.00-14.30. Henkilökohtaista opastusta annetaan ajanvarauksella tiistaisin. Kuvassa vasemmalta Elise Nuotio, Sorjo Mäkipää ja Marianne Helander. KUVA: PAULIINA VILPAKKA
Facebookissa Mäkipää kuuluu muun muassa puutarhaharrastajien ja vanhojen tavaroiden keräilijöiden ryhmiin. Mäkipää ihastelee, kuinka ryhmässä ihmiset jakavat toisilleen tietouttaan ihan ilmaiseksi. Lisäksi harrastajien kesken syntyy mielenkiintoisia keskusteluja.
– Olen monesti käynyt jopa hedelmällisempiä keskusteluja Facebookissa, kuin kasvotusten, Mäkipää toteaa.
Hän pohtii, että kaikki yhteisöllisyys on senioreille hyväksi. Facebookissa sitä voivat kokea nekin, jotka eivät muuten pääse kotoaan pois. Omakotitalossa yksin asuvalle Mäkipäälle internet on myös tärkeä tiedonhankkimisen väylä. Reippaana naisena hän on jopa vaihtanut terän sähkösahaan ja suorittanut ruohonleikkurin syyshuollon YouTube-videon ohjeilla. Se on ollut palkitsevaa ja tuonut onnistumisen iloa.
– Ei se mitään avaruustiedettä ole. Ne ovat kaikki ihan hallittavissa olevia asioita, Mäkipää toteaa.
Aina ei Mäkipääkään ole ollut internetissä kuin kala vedessä. Mutta eläkkeelle jäädessään hän hankki kannettavan tietokoneen ja alkoi käydä kirjaston digiopastuksessa. Digitaidot ovat tuoneet uutta piristystä elämään.
Digitaidot ovat tuoneet uutta piristystä Sorjo Mäkipään elämään.KUVA: PAULIINA VILPAKKA
Ikäystävällinen Pori-hanke ja Vanhustyön keskusliitto SeniorSurf pyrkivät tekemään digiopastusmahdollisuuksia ja -palveluita senioreille tutummaksi myös Porissa. Porin kirjastossa digiopastusta on ollut tarjolla internetin keksimisestä lähtien. Digiopastusta voi varata kahden kesken ohjaajan kanssa, tai vaihtoehtoisesti osallistua ryhmämuotoiseen digiopastukseen.
Porin pääkirjastossa digiopastusta antavat Marianne Helander ja Elise Nuotio. He kertovat, että moni seniori tulee digiopastukseen siinä kohtaa, kun on hankkinut uuden laitteen, kuten esimerkiksi tabletin tai älypuhelimen. Digiopastuksessa voidaan yhdessä opetella uuden laitteen käyttöä. Myös esimerkiksi WhatsAppin käyttö ja tietoturva-asiat kiinnostavat senioreita kovasti.
Helander ja Nuotio kertovat, että pitkän kokemuksen vuoksi kirjastossa tunnetaan jo hyvin senioreitten tarpeet. Moni ikääntyvä ajattelee, ettei enää kykene oppimaan mitään uutta ja suhtautuu älylaitteisiin arastellen.
– Lähes 30 vuoden kokemuksella voin sanoa, että kaikki seniorit oppivat niitä käyttämään. Sitä yritän aina vakuuttaa, koska olen sen käytännössä nähnyt näiden vuosien aikana, Nuotio sanoo.
Sorjo Mäkipää on samaa mieltä siitä, ettei digilaitteiden käyttäminen ole senioreillekaan ylivoimaista, mutta hitaampaa oppiminen voi olla. Mäkipää kokee, että kirjaston digiopastuksessa osataan ottaa tämä huomioon.
– Ei yliarvioida, muttei myöskään aliarvioida!
Mäkipää tunnistaa itsessään ja muissa ikääntyvissä ihmisissä yhden asian: motivaation täytyy lähteä omasta itsestä.
– Kun on tarpeeksi iällä, kenenkään on turha tulla käskemään, että sinun on nyt opittava tämä tai tuo asia.
– Onneksi me eläkeläiset olemme siinä mielessä etuoikeutetussa asemassa, että saamme ihan omalla vauhdilla opetella asioita. Ei ole enää sellaista ulkoista painetta niin kuin työelämässä, Mäkipää toteaa.
Pauliina Vilpakka