Teuvo Jalonen vei veistoksensa metsään ja avasi paikan kaikille kiinnostuneille – Nyt Eurajoen metsässä voi kohdata tiikerin
Sanna Jääskeläinen
Tämä metsä kuusineen ja isoine sammaloituneine kivineen on Teuvo Jalosen lapsuudenmaisema. Kotitalo sijaitsi tien toisella puolella ja perheen neljä lasta viettivät aikaa metsässä. Muistoja on paljon.
– Vanhempi veljeni uskotteli minulle kerran, että metsässä on safari ja jos siivoan, hän vie minut sitä katsomaan. Siivosin, mutta safaria ei ollutkaan, Teuvo muistelee.
Hän ei tuolloin voinut aavistaa, että juuri siinä metsässä olisi eräänä päivänä safari, joka olisi hänen omien kättensä työtä. Teuvosta näet kasvoi kädentaitaja ja taiteilija, joka saa suurimman innoituksensa eläimistä. Teokset ovat kasvaneet esikuviensa luonnolliseen kokoon ja nyt niitä voi ihailla Metsäpuistossa eli Teuvon lapsuudenmetsässä Eurajoen Lapijoella Raskintien varrella.
Ilvekset viihtyvät Metsäpuistossa.
Sanna Jääskeläinen
Metsäpuiston katseenvangitsija on tiikeri. Teuvo kertoo, että hänen vaimonsa Marjaana Perttula toivoi 60-vuotislahjaksi tiikeriä. Teuvo päätti räväyttää ja tehdä aidon kokoisen tiikeriveistoksen. Hän oli nähnyt David Attenborough'n luontodokumentin siperiantiikeristä ja juuri sellaisen kauniin jättiläisen hän halusi tehdä rakkaalle vaimolleen.
Tiikeri on oikean siperiantiikerin kokoinen.
Sanna Jääskeläinen
Teuvon vanhemmat olivat ostaneet puolen hehtaarin kokoisen, Kivilinnaksi nimittämänsä tontin 1970-luvun puolivälissä. Nelisen vuotta sitten Porissa asuvat Teuvo ja Marjaana lunastivat tontin perikunnalta.
– Heti ensimmäinen ajatus oli, että tuomme tänne eläinpatsaita. Purimme tontilta homeiset parakit ja siistimme aukion, he kertovat.
Sitten oli aika eläinpatsaiden muuttaa metsään. Ensimmäisinä tulivat kauriit, sitten siperiantiikeri ja ilvekset. Tänä kesänä Teuvo aikoo tehdä supikoiran, mäyrän ja rusakon. Kivilinna on muuttunut Metsäpuistoksi.
– Kun jään noin kolmen vuoden päästä eläkkeelle vuorotyöstä, voin panostaa veistosten tekemiseen vielä enemmän. Puisto voi laajeta polulle ja ison kiven luo, hän hymyilee.
Metsä on Teuvolle tärkeä paikka. Metsässä linnut laulavat, puut humisevat, voi ihailla kukkia ja maistella marjoja. Koska kaikilla ei ole mahdollisuutta omaan metsään, halusivat Teuvo ja Marjaana tehdä Metsäpuistosta paikan, johon kuka tahansa voi tulla nauttimaan luonnosta ja veistoksista. He toivat aukiolle pöydän ja tuolit. Kävijöiden toivotaan vievän omat roskat mukanaan. Paikassa on videovalvonta ilkivallan estämiseksi. Koiratkin voivat tulla vierailulle, mutta veistoksiin ei sovi pissiä.
Teuvo Jalonen kertoo, että Metsäpuistossa voi nähdä myös jälkiä aiemmista sukupolvista, kuten hänen vanhempiensa laittaman lintulaudan.
Sanna Jääskeläinen
Metsäpuisto on mukana valtakunnallisen Art Fair Suomi 2023 -tapahtumaverkostossa ITE-taidekohteena nimellä Teuvo Jalosen puolen hehtaarin metsä. Teuvo pohtii, että muiden ilahduttaminen on ITE-taiteen ydin.
– On ihanaa nähdä, kun ihmiset hymyilevät, hän sanoo.
Metsäpuistoon on kuka tahansa tervetullut viettämään aikaa luonnon ja veistosten parissa.
Sanna Jääskeläinen
Miten mennä Metsäpuistoon?
Raskin risteys on viistosti vastapäätä Olkiluodon risteystä kasitiellä. Valtatieltä ajetaan Raskintietä 1,7 kilometriä. Metsäpuisto on junaradasta varoittavan liikennemerkin jälkeen mäen alla vasemmalla. Jos tulee junaradalle asti, on mennyt ohi. Varsinaista parkkipaikkaa ei ole, mutta pari autoa mahtuu parkkiin Metsäpuiston suulle tai vaihtoehtoisesti jo mäen päälle tien sivuun.