Ammattitutkinto tuo monta etua työmarkkinoille
Suoritettu ammattitutkinto tuo etua kuntien tarjouskilpailuissa, vaikka yrittäjällä olisikin jo työuraa takana. Työntekijälle pätevyys mahdollistaa paremman palkan.
Maarakennusalan työtilanne on hyvä ja alalle kouluttautuu uusia tekijöitä niin nuorista, alanvaihtajista kuin jo pidempään alalla työskentelevienkin joukosta. WinNovan maarakennusalan lehtori Jukka Korpela kertoo, että hyvään tilanteeseen työmarkkinoilla vaikuttavat alan monipuolisuus ja se, että maarakennusala ei ole niin suhdanneherkkä muuhun rakentamiseen verrattuna.
– Kunnat, kaupungit ja esimerkiksi verkkoyhtiöt rakentavat ja korjaavat infraa koko ajan, joten talouden heilahdukset eivät niin helposti pääse vaikuttamaan. Lisäksi ala on täynnä mahdollisuuksia erilaisille tekijöille.
WinNovan Ulvilan toimipisteessä on mahdollisuus opiskella muun muassa rakennusalan perustutkinto, josta valmistuu erilaisten maarakennuskoneiden kuljettajia. Perustutkinto soveltuu nuorille ensimmäistä ammattia opiskeleville sekä aikuisille alaa vaihtaville.
Lisäksi yksikössä on mahdollisuus opiskella maarakennusalan ammattitutkinto, joka on suunnattu jo alalla työskenteleville.
– Tutkinnon suorittaminen kannattaa, koska siitä on kuljettajalle hyötyä. Tutkinnon suorittaneet työntekijät saavat tavallisesti parempaa palkkaa. Kunnat ja kaupungit taas yleensä vaativat yrittäjiltä kouluttautumista.Tarjouskilpailussa huomioidaan työntekijöiden osaaminen ja pätevyys, Korpela perustelee.
Ammattitutkinto suoritetaan oppisopimuskoulutuksella ja tavallisesti opinnot kestävät noin vuoden.
– Oppisopimuksella opiskeleville tarjotaan myös mahdollisuutta osallistua teoriaopetukseen oppilaitoksessa tai verkko-opinnoissa. Verkko-opinnot ovat mahdollistaneet sen, että tutkinnon voi suorittaa mistä päin Suomea tahansa.
Maarakennusalan yksi vahvuus on monipuolisuus. Erityisesti perustutkinnossa pääsee tutustumaan erilaisiin koneisiin ja laitteisiin. Ammattitutkinnon suorittajat ovat jo valmiiksi jonkin tietyn koneen kuljettajia.
– Ala sopii lähes kaikille, jotka voivat toimia kuljettajina. Työ ei tavallisesti ole fyysisesti raskasta, toisinaan voi olla tarve toimia kuljettajan apuna ulkotehtävissä.
Sosiaaliset ihmiset löytävät yleensä paikkansa työyhteisöstä, jossa töitä tehdään yhdessä. Metsätöissä taas, esimerkiksi maanmuokkauksessa, työtä saa tehdä itsenäisesti, Korpela sanoo.