Ikääntyvien hoidossa tarvitaan osaamista – varma työpaikka houkuttelee opiskelijoita
Työ ikääntyvien parissa on monipuolista ja palkitsevaa, mutta vaatii tekijältään sekä sydäntä että teoreettista osaamista. Alanvaihtajalle varma työpaikka lisää motivaatiota.
Sosiaali- ja terveysalalla hakijoiden määrä on ollut räjähdysmäisessä kasvussa viimeiset 15 vuotta, mutta vanhustyöhön suuntautuneita on vähemmän. WinNovan lehtori Susanna Alarvo-Messo tietää, että tiedotusvälineissä esille nousseet kohut eivät lisää alan vetovoimaa. Kuitenkin ikääntyneiden parissa työskentely on todella monipuolista ja palkitsevaa.
– Ymmärrän, että kun nuorena lähdetään opiskelemaan, ei vanhustyö vaikuta kovin houkuttelevalta suuntautumisvaihtoehdolta. Päiväkotimaailma tai ensihoito ovat nuorista mielenkiintoisempia. Mutta ikäihmisten parissa työskentely yllättää monet, jos sitä vain uskaltaa kokeilla.
Mielikuvat usein muuttuvat esimerkiksi työssäoppimisjaksolla.
– Ikäihmiset ovat yleensä todella kiitollisia asiakkaita. Lisäksi koko ala on muuttunut viimeisten vuosien aikana valtavasti. Aikaisemmin valtaosa opiskelijoista työllistyi sairaalamaailmaan. Nykyisin palvelukodit ovat suuri työllistäjä, mutta suuri osa opiskelijoista tulee työskentelemään myös kotihoidossa.
Aikuisopiskelijoille ja alanvaihtajille työ ikäihmisten parissa on houkutteleva vaihtoehto jo siitäkin syystä, että alalla on töitä. Elli Nieminen valmistui WinNovasta viime kesänä ja hän työskentelee nyt kotihoidossa. Hänellä on taustallaan hitsaajan tutkinto ja työskentelyä telakalla kymmenen vuotta.
– Oma elämäntilanne oli suurin syy lähteä uudelleen kouluun.
Kuitenkin paluu kouluun vaati rohkeutta. Merkittävää oli, että Elli sai omasta liitostaan tukea, jolla pystyi rahoittamaan opiskelun.
– Perheelliselle aikuiselle toimeentulo on todella tärkeässä roolissa. Pohdin pitkään, uskallanko kouluttautua uudelleen. Mutta onneksi uskalsin. Hoitotyö on todella merkityksellistä ja palkitsevaa. Lisäksi tieto siitä, että alalla on töitä, oli suuri motivaattori.
WinNovassa on sosiaali- ja terveysalalle jatkuva haku. Opiskella voi lähiopetuksessa tai monimuoto-opetuksessa ja suorittaa joko osa- tai koko tutkinnon esimerkiksi oppisopimuksella. Opintopolut ovat tänä päivänä yksilöllisiä.
– Jokainen meille tuleva opiskelija “hoksataan” eli hänelle luodaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma. Jos esimerkiksi opiskelijalla on taustalla aiempi ammatillinen tutkinto, hyödynnetään sitä ja uusi tutkinto suoritetaan nopeammin. Toki alalle vaadittavat taidot pitää olla ajantasaiset, Susanna Alarvo-Messo selittää.
Vanhuspalvelulain mukanaan tuoma hoitajamitoituksen nostaminen lisää työpaikkoja. Alan lehtori on kuitenkin sitä mieltä, että mitoituksen nostamisesta ei ole hyötyä, jos ei ole tekijöitä.
– Alalla tarvitaan osaamista, ei vain käsipareja. Tyypillinen haaste on kiire ja henkilökunnan vähyys, jolloin työ on tulipalojen sammuttamista. Tehokkuus tulee kuitenkin ennakoinnista ja työn organisoinnista. Tämän ymmärtäminen vaatii teoreettista osaamista. Lisäksi työhön kuuluu paljon toimintakyvyn testausta ja elämänlaadun parantamista. Päätelmiä ja ratkaisuja pitää pystyä tekemään itsenäisestikin.
Lisäksi alan työntekijöillä pitää olla sydän paikoillaan.
– Hoitotyö ikäihmisten parissa on kutsumus. Palkkataso ei ole niin hyvä, että se riittäisi houkuttelemaan opiskelijoita, Alarvo-Messo toteaa.
Elli Nieminen kertoo, että erityisesti kotihoidossa työ on itsenäistä.
– Vaikka kollegat ovat vain puhelinsoiton päässä, pitää työssä pystyä tekemään välillä isojakin päätöksiä. Pitää osata pysähtyä ja pohtia ratkaisuja sekä ottaa vastuuta. Mutta vastaavasti tykkään, että työ on tavallaan hidastempoista. Parasta on se, että työpäivän aikana kuulee monia upeita tarinoita.
Löydä oma alasi tai täydennä aiempaa osaamistasi!
Tutustu WinNovan koko koulutustarjontaan winnova.fi