Jooga on hyvää kehonhuoltoa myös miehille
Miehille suunnattu äijäjooga on kuulunut Hyvinvointicenterin ohjelmaan jo 15 vuotta. Uusi joogakausi käynnistyi viime viikolla.
Hyvinvointicenterin kesä on kääntynyt syksyksi. Puistojoogat on nyt joogattu ja siirrytty joogaamaan sisätiloihin. Mirja Lamberg kertoo, että syksyn ohjelmassa on sekä vanhoja tunteja että jotain ihan uutta.
- 30 vuotta sitten oli vain yksi laji, jooga. Nyt siihen on lisätty vaikka ja mitä spesiaalia, mutta siten, että joogan ydin säilyy. On kyseessä sitten metsäjooga, Yin-jooga tai lämpöjooga, harjoitusta tehdään tietoisina ja läsnäollen.
Pitkään joogaa ohjanneena Lamberg tietää, että aina ei ole helppoa pysyä läsnä.
- Viime vuosina on kuitenkin selvästi näkynyt se, että ihmiset kaipaavat entistä enemmän rauhallisuutta, rentoutta ja pysähtymistä. Meditaatio ja äänimaljarentoutus on suosittua. Toisaalta itselle sopiva joogatyyli voi olla myös elämäntilanteesta kiinni. Toisinaan ihminen kaipaa myös fyysisyyttä.
Joogasalin viikko-ohjelma on monipuolinen. Hidasta ja rauhallista joogatyyliä edustaa esimerkiksi Yin-jooga.
- Pysähtyminen, tietoinen läsnäolo ja rauhallisuus vaativat paljon mieleltä, mutta samalla se tuo hyvinvointia kiireisen arjen keskelle, Mirja Lamberg sanoo.
Uutena ohjelmassa on LYT-jooga, joka puolestaan tarjoaa fyysisempää harjoitusta.
- LYT-jooga on nopea ja fyysinen tunti, jossa korostuu mielen ja kehon yhteys. Laji kehittää liikkuvuutta ja tasapainoa sekä kasvattaa voimaa.
Hyvinvointicenterin ikisuosikeiksi ovat kasvaneet erilaiset lämpöjoogatunnit.
- Lämpö lisää lihasten rentoutta ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Lämpöjoogan aloittaneet kokevat yleensä jo parin tunnin jälkeen, että kehon notkeus on lisääntynyt.
Hyvinvointicenterin joogatunnit sopivat kaikille, sukupuoleen katsomatta. Kuitenkin jo 15 vuoden ajan salin viikko-ohjelmaan on kuulunut pelkästään miehille suunnattu tunti, Äijäjooga. Mirja Lamberg on huomannut, että miesten on helpompi tulla vain miehille suunnattuun ryhmään.
- Miehet ovat usein suorituskeskeisiä ja heillä on kilpailuviettiä. Äijäjoogassa keskitytään siihen, että aina ei tarvitse suorittaa, vaan välillä voi vain olla ja tehdä sen verran, mikä tuntuu hyvältä. Vaikka joogassa ei olekaan notkeudesta kyse, usein miehet ovat kuitenkin jäykempiä kuin naiset. Erityisesti miesten takareidet ovat helposti jumissa.
Äijäjooga yhdistääkin kehonhuollon ja pysähtymisen.
- Sanotaan, että liike on lääke, kunhan se annostellaan oikein. Joogassa ajatuksena on, että kehoa ei tarvitse aina viedä äärirajoille, vaan keskitytään laadukkaaseen ja tietoiseen tekemiseen. Jooga tuo kehoon venyvyyttä ja notkeutta, jonka vuoksi muun muassa Ässien pelaajat käyvät joogassa.