Kaupallinen yhteistyö: Konkari pääsi kouluttautumalla takaisin töihin
Jarilta loppuivat työt 56-vuotiaana. Puolen vuoden lyhytkoulutus WinNovassa auttoi takaisin työpaikkaan kiinni.
Raumalainen Jari Koskinen sai muutama vuosi sitten pysäyttäviä uutisia. 20 vuoden työura sataman ahtaajana päättyi irtisanomiseen. Samoin kävi 28 työkaverille. Syyt olivat taloudelliset ja tuotannolliset.
Vuoden verran Koskinen otti vain rennosti, mutta sitten oleilu alkoi kyllästyttää. Kokenut konkari alkoi uudestaan työnhakuun.
Koskisella on käytynä monta koulua. Hän on suorittanut suurtalouskeittäjän tutkinnon ja tarjoilija-kurssin. Lisäksi takataskusta löytyvät CNC-sorvaajan paperit.
Koskinen sai huomata, ettei työnhaku ollut enää entisensä. Aluksi oli opeteltava CV:n tekemistä ja sähköistä työnhakua. Uusi tuttavuus olivat myös henkilöstövuokrausfirmat.
– Nuorena vain käveltiin sisään ja kysyttiin, onko töitä, Koskinen päivittelee.
Koska logistiikka-ala oli Koskiselle entuudestaan tuttu, hän aloitti lähestymällä alalla toimivia yrityksiä työhakemuksella. Mutta monta kertaa hän kuitenkin jäi ilman minkäänlaista vastausta. Ainoat paikat, joihin kutsuttiin haastatteluun, olivat henkilöstövuokrausfirmoja.
Lopulta mies pääsi TE-toimiston kautta WinNovan järjestämään VOS-koulutukseen (valtionosuusrahoituksella toteutettava työvoimakoulutus). Koulutus kesti puoli vuotta, ja sen aikana opiskelijat suorittivat logistiikan perustutkinnon, varastonhoitajan osaamisalan kolme tutkinnon osaa.
Koulutuksen käyminen kannatti, sillä työssäoppimispaikka aukesi logistiikkayhtiö Transvalista. Yrityksessä tunnistettiin hyvä työntekijä, ja mies sai heti jäädä töihin.
Anniina Kajasviita Transvalin viestinnästä kertoo, että logistiikan parista löytyy hyvin erilaisia työtehtäviä. Joissain työtehtävissä vaaditaan koulutusta ja osa tehtävistä sopii alalle vasta siirtyville. Työpaikalla annetaan tehtävään perehdytys ja opastus. Siksi alalta löytyy paikka monenlaisista taustoista tuleville ihmisille.
Transvalin näkökulmasta uudessa työntekijässä tärkeintä on, että häneltä löytyy oikea asenne ja motivaatio työntekoa kohtaan. Sama pätee, oli sitten kysymys nuoresta tai kokeneemmasta työnhakijasta.
– Ihmiselle on helppo opettaa tarvittavia taitoja, kun taas asenteen ja motivaation muokkaus vaatii huomattavasti enemmän, Kajasviita sanoo.
Työyhteisön diversiteettiä pidetään Transvallissa rikkautena.
– On tärkeää, että henkilökunnasta löytyy myös erilaisella osaamisella varustettuja ihmisiä, Kajasviita toteaa.
WinNovan lehtori Piia Ristilä toivoo tulevaisuudessa näkevänsä samanlaisia onnistumistarinoita, kuin Jari Koskisen tapauksessa. KUVA: SAMU VAHTERISTO
WinNovan lehtori Piia Ristilä toimii palveluasiantuntijana auto-, merenkulku- ja logistiikka-aloilla. Työssään hän näkee päivittäin, kuinka vaikea työvoimapula monella alalla vallitsee. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Satakunnassa oli elokuussa yli 8200 työtöntä, joista yli 3400 oli yli 50-vuotiaita.
Oppilaitosyhteistyö työ- ja elinkeinotoimiston kanssa, sekä lyhyt- ja täsmäkoulutukset ovat tehokkaita keinoja, jolla tilanteeseen voidaan tehdä muutosta. Ristilä toivoo, että kaikki osapuolet, yritykset, oppilaitokset ja työnhakijat havahtuvat tähän.
– Esimerkiksi työnantajat voivat rohkeasti tuoda koulutusten järjestäjille viestiä siitä, millainen heidän sen hetkinen koulutustarpeensa on, Ristilä kannustaa.
Myös varttuneempia työnhakijoita Ristilä rohkaisee olemaan yhteydessä oppilaitoksiin, ja kysymään lyhytkoulutusmahdollisuuksista.
– Ei kannata kompastua siihen, jos ei uutta työpaikkaa heti löydy. Hyvin monenlaisista taustoista tulevat ihmiset voivat muutamien kuukausien kouluttamisella saada jalkaa työpaikan oven väliin, Ristilä sanoo.
Koulutusvinkkejä osaamisen päivittämiseen:
– Liiketoiminnan erilaiset verkkokoulutukset - Rauma ja Pori
– Yrittäjäpassi-koulutus, verkkototeutus
– Ravintola-alan moniosaaja, Rauma
– Viinitasting-iltakoulutukset Pori 25.11 ja 14.4.
– 3D-tekniikan hyödyntäminen ravintolatuotteissa Pori 5.12
– Eri alojen tutkinto-, osatutkinto- sekä lyhyt- ja korttikoulutukset