Matalan kynnyksen GPT-laboratorio avautuu Poriin
Porin yliopistokeskuksen tekoälylaboratorio tarjoaa matalan kynnyksen tutustumismahdollisuuksia tekoälyn maailmaan.
Kuten googlettaminen ja tubettaminen ovat osoittaneet, teknologia muuttaa kaikkien elämää. Nyt käsillä on vielä askelta isompi muutos, kun tekoäly ja erityisesti ChatGPT ovat tulleet kaikkien saataville.
– Aikaisemmin tekoäly on vaikuttanut käyttöliittymien taustalla erilaisin algoritmein. Eri sovellukset esimerkiksi ehdottavat seuraavaa sanaa sen perusteella, mikä on todennäköisin. Mutta vasta ChatGPT on toimijana vuorovaikutuksellisissa tilanteissa, Tampereen yliopiston professori Pekka Abrahamsson kertoo.
Erilaisten kielimallien kehitys on ollut ripeää. Vuonna 2019 ilmeistyi GPT2, kun tänä päivänä uusin on GPT4. Abrahamsson vertaa, että GPT2 oli kuin pikku lapsi, joka osasi juuri ja juuri puhua kokonaisia lauseita.
– Yleisessä käytössä on tällä hetkellä ChatGPT:n ilmainen versio 3,5. Se on kuin innokas lukiolainen, joka uskoo tietävänsä paljon ja tekee kyllä paljon hyviä asioita. Maaliskuussa julkaistu GPT4 on maksullinen ja se osaa jo 10 000 eri ammatin työt. Välillä se vie jopa minua.
Abrahamsson kertoo, että tekoäly on kehittynyt niin paljon, että se pystyy tuottamaan luovaa sisältöä. Tekoälyllä pystyy tuottamaan kuvia, musiikkia ja videoita.
– Paljon on ollut puhetta siitä, että tekoäly vie ihmisten työt. Työn tekemisen tavat kyllä muuttuvat. Erityisesti me luovan alan ammattilaiset joudumme miettimään, miten tekoälyä kannattaa hyödyntää. Sillä ihminen, joka osaa käyttää tekoälyä korvaa sen ketä ei osaa.
Porin yliopistokeskus on luomassa ongelmaan ratkaisun. He avaavat matalan kynnyksen GPT-laboratorion, jossa keskitytään kielimallien soveltamiseen. Toiminta on poikkitieteellistä, siinä on useita Porin yliopiston tieteenaloja mukana.
– Laboratorio suuntaa ulospäin, eli siellä pyritään ratkomaan yhteiskunnallisia ongelmia yhdessä kentän kanssa. Tarjoamme esimerkiksi yrityksille matalan kynnyksen paikkaa ja koulutuksia tulla tutustumaan aiheeseen, Pekka Abrahamsson sanoo.
Tekoäly on parhaimmillaan kuin superassistentti.
– Erityisesti kannattaa tekoälyä hyödyntää automatisoimaan rutiinityöt. Ihminen luo ideat ja tekoäly auttaa. Itse esimerkiksi käytän tekoälyä uusien asioiden opiskelussa. Tekoäly auttaa minua ymmärtämään monimutkaisia konsepteja ja käsitteitä. Tekoälyn kanssa jokainen löytää omat tarpeensa. Tekoäly nopeuttaa töitä, jolloin itse voi keskittyä muuhun.
Tekoälyä voi hyödyntää myös luovan sisällön tuottamiseen. Pekka Abrahamsson loi kuvan Midjourney-sovelluksella.