SDP – SINUN PUOLELLASI
Rohkeasti satakuntalaisen ikäihmisen puolella
Tulevan kevään aikana Satakunnan hyvinvointialue tekee päätöksiä sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkosta. Hyvät palveluverkkosuunnitelmat turvaavat sosiaali- ja terveyspalveluiden tasa-arvoisen kehityksen Satakunnassa. Jotta hyvinvointialue onnistuu tässä, valtion on pidettävä hyvinvointialueiden talous vahvana. Tästä on kysymys tulevissa eduskuntavaaleissa.
Palveluverkkosuunnitelma sisältää periaatteet muun muassa ikäihmisten hoidosta. Ikäihmisten hoito tulee järjestää taloudellisesti ja turvallisesti kuten muutkin sosiaali- ja terveyspalvelut. Tämän hetken suuntaus on, että ikäihminen saa hoidon kotiin. Ajatuksena on, että koti on ihmisen paras paikka. Hyvinvointialueella ja valtiolla on monia keinoja tukea ikäihmisen kotona asumista. Hyvinvointialueen tulee huolehtia, että palvelut ovat monipuoliset ja että ikä-ihmisen mielipidettä kuullaan kotihoidon järjestämisessä. Valtion mahdollisuuksia ovat taloudelliset tuet asumiseen, liikkumiseen ja harrastamiseen. Verotusta ei sovi unohtaa. Pienten eläkkeiden verotuksen keventäminen on hyvä keino tukea ikäihmisten toimeentuloa.
Kotona asumiseen liittyvät turvallisuus ja turvallisuuden tunne. Kotirauha tulee olla myös ikäihmisen kodissa. Tämä on pidettävä mielessä, kun kotihoitoa järjestetään. Vartijoihin turvautuminen yöllä apua tarvitsevan hoidossa ei ole kodinomainen toimenpide. Kameroiden kautta ja digitaalisesti tapahtuvaa valvontaa on käytettävä vain niiden ikä-ihmisten hoidossa, jotka itse sitä haluavat. Lähipiirin, sukulaisten, tuttavien ja naapuruston tuella kotona asumisesta tulee turvallisempaa.
Toinen puoli ikäihmisten ja vammaisten hoitoa on laitoshoito, ympärivuorokautinen asuminen hoitolaitoksessa. Laitospaikka on järjestettävä viipymättä sitä tarvitsevalle vanhukselle tai vammaiselle. Hyvinvointialueen on huolehdittava, että ympärivuorokautisen asumisen laitoksia on riittävästi. Hoitolaitosten henkilökunnan työhyvinvoinnista ja ammatillisesta osaamisesta tulee huolehtia. Tämä on paras tae sille, että hoito on hyvää. Tarvitaan selkeät säännöt hoidosta ja hoidettavan edunvalvonnasta.
Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista sisältää kunnille ja hyvinvointialueille ohjeet, siitä miten ikääntyneiden palveluita järjestetään ja mitä palveluita tulee tuottaa.
Eduskunnassa luodaan taloudelliset puitteet hyville sosiaali- ja terveyspalveluille. Tässä työssä haluan olla mukana.
Sinikka Alenius, sosionomi, Pori
eduskuntavaaliehdokas, äänestysnumero 54
Koulutuksen kunnianpalautus - Satakunnasta osaamismaakunta
Suomi elää viennistä ja Satakunta on vientimaakunta. Tuotamme viennin suhteen kaksinkertaisen määrän vientieuroja per asukas, kuin Suomessa keskimäärin. Energiantuotannossa osuutemme on jopa 40% koko maan energiantuotannosta. Monessa suhteessa Satakunnan asiat ovat kunnossa.
Haasteitakin on. Emme ole korkeakoulutettu maakunta, sillä vain noin neljännes asukkaista on suorittanut korkeakoulututkinnon. Elinkeinoelämän kehittyimisen kannalta tärkeät tutkimus, kehitys ja investointi -panostukset ovat heikot. Satakunnan osuus Suomen TKI-menoista ovat asukaslukuun suhteutettuna vain yksi neljäsosa koko maan keskiarvosta. Nämä tekijät rapaannuttavat osaamispotentiaaliamme.
Kuinka sitten turvaamme vientimaakunnan edellytykset tulevaisuudessa?
Korkeakoulutus ja teollisuuden menestyminen Satakunassa rakentuu kolmen pilarin varaan. Tarvitaan laadukas peruskoulutus, riittävästi korkeakoulupaikkoja ja valoisat työelämän näkymät valmistumisen jälkeen.
Perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen resurssit tulee turvata. Perusopetuksen resurssit ovat se keino, jolla luokkaan saadaan työrauha, oppimiseen tukea ja kouluun enemmän nuoria tukevia ja kuuntelevia ammattilaisia. Riittävästi resursoitu koulu on oppilaalle innostava, kannustava ja turvallinen koulu. Toisen asteen koulutuksen uudistus täytyy hoitaa kunnialla maaliin.
Satakunnan tavoitteena tulee olla oma yliopisto, jossa yhdistyvät monitieteelliset opiskelumahdollisuudet. Porin Yliopistokeskuksen rahoitusta on valtion taholta lisättävä merkittävästi. Yliopistokeskuksen ja Turun yliopiston opettajainkoulutuslaitoksen toimintaa Raumalla tulee kehittää yhteisen yliopiston suuntaan. SAMK:n ja DIAK:n laadukas koulutus tulee myös huomioida ja toimintaa tukea. Tavoitteena tulee olla korkeakoulupaikkojen määrän lisääminen Satakuntaan.
Viimeaikaiset teollisuuden miljardiluokan investoinnit Satakuntaan luovat uskoa valoisaan tulevaisuuteen. Vain korkealla koulutuksella ja laadukkaalla osaamisella luodaan työpaikkoja ja hyvinvointia. Vihreän siirtymän myötä energiaomavaraisessa Satakunnassa on huomattava potentiaali. Yksi esimerkki on Prizztech Oy vetämä Robocoast-hanke, joka on EU:n tasolla kuin huippupisteet saanut kehityshanke teollisuuden digitalisaatioon. Robocoast-hanke osaltaan todistaa että Satakunnassa on osaamista ja tietoa kehittää maakuntaa eteenpäin kohti reilua ja hyvinvoivaa tulevaisuutta. Tartutaan siihen kiinni ja muistetaan, että kurjistamalla ei luoda talouskasvua.
Joonas Ryynänen, opettaja ja yrittäjä, Pori
eduskuntavaaliehdokas, äänestysnumero 61
Turvallisuus on yhteisvastuuta!
Väkivallaton elämä on ihmisoikeuskysymys. Väkivaltaan ja syrjintään tulee olla nollatoleranssi. Olen työskennellyt vankilassa väkivaltarikollisten parissa. Suomen luvut väkivaltatilastoissa eivät imartele. Markkinoimme Suomea turvallisena maana, mikä ei ole koko totuus. Perhe- ja lähisuhdeväkivallan määrä on Suomen sokea piste. Tutkimusten mukaan Suomi on toiseksi väkivaltaisin maa naisille EU:ssa. Koronapandemia ja sosiaalisen kanssakäymisen rajoitukset ovat lisänneet taloudellista epävakautta ja syrjäytymistä. Mikä on siis lääke turvallisen yhteiskunnan luomiseen? Turvallisuuden kokemus syntyy lapsuudessa. Tärkeää on läheinen suhde vanhempaan ja hoivaajaan. Mitä turvallisemman lapsuuden saa, sen paremmin säästyy syrjäytymisen riskiltä. Nuorisorikollisuuteen ajautuminen on useimmiten seuraus turvallisen aikuisen ja välittävän yhteisön puutteesta. Moni nuori voi kokeilla rajojaan, mutta välttyy kuitenkin pitkittyneestä kierteestä. Näköalattomuus ja toivottomuus lisäävät rikoskierteeseen joutumista. Perheille ja vanhemmille tulee tarjota apua riittävän varhain. Korostan yhteiskunnan tukitoimien lisäksi yhteistä vastuuta. Välinpitämättömyys heikommassa asemassa olevaa kohtaan synnyttää marginalisoitumista yhteiskunnasta. Se aika, joka käytetään ylisukupolvisen eriarvoistumisen tuijottamiseen, pitäisi käyttää sosiaalisen osallisuuden kokemuksen vahvistamiseen. Tämä on meidän kaikkien yhteinen tehtävä tarkoittaen käden ojentamista myös heikommalle. Arvostavasti ja kunnioittavasti rinnalla kulkien eikä toisen yläpuolella ollen. Sosiaalidemokraattina ajan hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämistä. Toisista välittäminen näkyy arvovalinnoissa. Tämän hetkisen maailman tilanteen ja uhkakuvien vuoksi meidän tulee kiinnittää huomio lasten ja nuorten turvallisuuden kokemuksiin. Lääkkeenä on puheeksiottamisen taitojen lisääminen ja palvelujen resurssien kohdentaminen juurisyihin eikä pelkästään oireiden hallinnan hoitoon. Vanhemmuuden tuki, tunnetaitojen käytön vahvistaminen sekä riittävien aikuisten määrä varhaiskasvatuksessa ovat investointia tulevaisuuteen. Mielenterveys- ja päihdetyön osaamista tulee lisätä perustason työssä. Hyvinvointialueen yhteistoiminta poliisin ja kuntien sivistyksen kanssa on tärkeää. Tästä esimerkkinä on Ankkuritoimintamalli-pilotti koko Satakunnassa. Meidän tulee lapsistrategian mukaisesti muistaa myös haavoittuvissa olosuhteissa kasvaneet. Emme saa säästää sellaisten ihmisten palveluista, jotka ovat joutuneet kokemaan pitkittynyttä stressiä ja turvattomuutta varhaislapsuudessaan. Heille tulee tarjota riittävän pitkäkestoista ja laadukasta tukea.
Rohkeasti myös heikompien puolella!
Johanna Santanen, sosiaalityöntekijä, YTM, Pori
eduskuntavaaliehdokas, äänestysnumero 62