Uudet mahdollisuudet avautuvat opintojen edetessä
Sataedussa opiskelijoille avautuvat monipuoliset mahdollisuudet vaikuttaa opintojensa suuntaan. Tutkinnon lisäksi opiskelijan on mahdollisuus saada työpaikka tai jatko-opiskelupaikka korkeakoulusta.
Parhaillaan on käynnissä yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen. Tulevaisuuden uran päättäminen 16-vuotiaana on monelle nuorelle vaikea paikka. Aina ei oma unelmatyö ole vielä selvillä tai opiskelupaikka unelma-alalta ei heti aukea.
Sataedun opinto-ohjaajat Minna Takkunen ja Suvi Hyyrykoski haluavat muistuttaa tulevia opiskelijoita siitä, että oman uran suuntaan voi vaikuttaa opintojen edetessä.
– Meillä Sataedussa on ammattiin opiskeleville tarjolla todella monipuolisia mahdollisuuksia. Ammatillisen tutkinnon suorittamisen lisäksi nuorella on mahdollisuus työskentelyyn oppisopimuksella. Myös jatko-opiskelupaikka korkeakoulusta voidaan saavuttaa jo opintojen aikana, he sanovat.
Saku Koivusalo opiskelee tällä hetkellä toista vuotta sähkö- ja automaatioalaa. Hän on hyvä esimerkki nuoresta, joka aktiivisesti hyödyntää kaikkia oppilaitoksen luomia mahdollisuuksia. Tie unelma-alalle ei ole myöskään ollut suora.
– Peruskoulussa koulu ei oikein jaksanut kiinnostaa. Niinpä keskiarvo ei riittänyt Sataedun sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkintoon. Aloitin opinnot autoalalla, hän kertoo.
Autoala oli Sakulle myös hyvä vaihtoehto, sillä hänellä olisi ollut alalta töitäkin tiedossa. Hän myös harrastaa kotona autoja ja niiden laittamista.
– Jos olisin jatkanut autoalalla, minulla olisi harrastukset, työ ja opinnot kaikki pyörineet saman asian ympärillä. Halusin tehdä myös jotakin muuta.
Saku onnistui vaihtamaan sähkö- ja automaatioalalle jo ensimmäisen syyslukukauden päätteeksi.
– Opiskelijan opintopolkua pystytään tarkastelemaan koko ajan. Tutkinnon voi suorittaa kolmessa vuodessa niin sanotulla peruspolulla, mutta sille löytyy myös vaihtoehtoja, opinto-ohjaaja Minna Takkunen sanoo.
Toisena opiskeluvuotena Saku Koivusalo päätti hakeutua väyläopintoihin. Väyläopinnot suoritetaan Satakunnan ammattikorkeakoulussa ja niihin kuuluu muun muassa matematiikan, viestinnän ja kielten opintoja. Väyläopinnot suoritettuaan opiskelija saa saman alan jatko-opiskelupaikan ammattikorkeakoulusta ilman pääsykokeita.
– Vaikka en ole vielä ihan varma, haluanko lähteä lukemaan insinööriksi, se on hyvä vaihtoehto. Haluan kuitenkin ensin työskennellä asentajana, jotta voin ymmärtää insinöörin työtä, Saku pohtii.
Opinto-ohjaajien mielestä väyläopinnot ovat opiskelijalle hyvä keino tutustua korkeakouluopintoihin.
– Perustutkinnon aikana moni nuori unelmoi korkeakouluopinnoista. Väyläopintojen tai ammattikorkeakoulun tarjoamien kurkistuskurssien avulla opiskelija huomaa, ovatko jatko-opinnot oma juttu, Takkunen ja Hyyrykoski sanovat.
Tällä hetkellä Sakulla on työpaikkakin plakkarissa. Vuoden alussa hän aloitti työt oppisopimuksella.
– Oppisopimus on tullut nyt helpommaksi. Koko tutkintoa ei tarvitse suorittaa oppisopimuksella, vaan sitä voidaan hyödyntää osana tutkintoa. Myös kesätyöt pystytään ottamaan osaksi oppisopimusta, Suvi Hyyrykoski kertoo.
Saku Koivusalo toimii Ulvilan Sataedussa myös tutorina. Tutor-opiskelija on mukana muun muasa yhdeksäsluokkalaisten tutustumispäivässä sekä uusien opiskelijoiden ryhmäytymisessä.
– Omaa opiskeluani helpottaa se, että on vaihtelua. Minun mielestäni kaikkea kannattaa kokeilla!
Yhteishaku 22.3.2022 asti.
Sataedu Ulvilassa haussa seuraavat perustutkinnot:
Ajoneuvoalan perustutkinto
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto
Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto
Rakennusalan perustutkinto
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto
Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto
TUVA (Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus)
Perustutkinnon ohella voi suorittaa ylioppilastutkinnon
(yhteistyössä Ulvilan lukion kanssa) tai Väyläopinnot (SAMK).