Palvelusetelille kannatusta Satakunnan Yrittäjien vaaligallupissa
1. Minkä Satakunnan Yrittäjiien vaalikärjistä koet olevan tärkein juuri Satakunnassa ja miksi? 2. Suomen Yrittäjien vaaliteema on "Mitäs jos ajateltais toisin?”. Miksi hyvinvointialueen päätöksentekoon tarvitaan toisinajattelijoita eli yrittäjiä?
Tiina Huhtala
Tiina Huhtala, Pori, Kristillisdemokraatit
1. Ehkäiseviin palveluihin panostaminen. Tämä vähentää kalliimpien hoitomuotojen tarvetta ja lisää vaikuttavuutta. Hankitaan palvelut markkinoilta ja pidättäydytään perustamasta omia inhouseyhtiöitä. Niitä voidaan perustaa vain, kun vastaavaa palvelua ei ole hankittavissa markkinoilta. Julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto ei selviä ilman kumppanuutta yksityisten palveluntuottajien ja kolmannen sektorin kanssa.
2. Kunnat ja alueet tarvitsevat nyt päättäjiä, jotka näkevät mahdollisuuksia siellä, missä on haasteita. Yrittäjät ovat tottuneet luomaan kasvua ja kehittämään palveluita olosuhteista riippumatta. Yrittäjät näkevät muutoksessa mahdollisuuden, ongelmassa ratkaisun. Koska yrittäjä ajattelee toisin.
Pyry Väre
Pyry Väre, Ulvila, Vihreät
1. Kärkiteemoissa on paljon hyvää ja niistä voisi nostaa useampia ja ne ovat osittain päällekkäisiä. Valitsen kohdan 3 (hyvinvointialue vastaa ensisijaisesti palveluiden järjestämisestä ja palvelut tuottavat ne, joka tuottavat ne laadukkaimmin ja kustannustehokkaimmin.) Aikaa tuhlautuu liikaa ideologiseen keskusteluun, eikä niinkään siihen, kuka tuottaisi palvelut parhaiten. On myös erittäin tärkeää, että tuottajaa pohtiessa otetaan huomioon laatukriteerit, eikä mennä vain kustannukset edellä.
2. Toisinajattelijoita ja erityisesti yrittäjiä tarvitaan, koska kun edessä on haasteita, päättäjinä on hyvä olla sellaisia henkilöitä, jotka ovat myös hieman toisenlaisessa maailmassa tottuneet ottamaan vastuuta ja ideoimaan/luomaan uutta. Uskon, että myös hankintoja tehdessä voi olla suurta hyötyä, että mukana on päättäjiä, jotka osaavat ajatella asiat toisinpäin.
Maarit Viikilä
Maarit Viikilä, Merikarvia, Keskusta
1. Otetaan käyttöön palvelusetelit ja määritellään niiden arvot vastaamaan oman tuotannon kustannuksia. Palvelusetelit ovat keskeinen keino lisätä asiakkaiden valinnanvapautta ja nopeuttaa hoitoon pääsyä. Tällä hetkellä niiden käyttö keskittyy suuriin keskuksiin, mikä asettaa pienempien paikkakuntien asukkaat eriarvoiseen asemaan. Oikein mitoitettu palveluseteli takaa, että asiakkaat voivat aidosti valita eri palveluntuottajien välillä, hyvinvointialueen resurssit jakautuvat tehokkaasti ja palveluiden laatu pysyy korkeana.
2. Hyvinvointialueen päätöksenteossa tarvitaan yrittäjiä, jotka uskaltavat haastaa perinteisiä rakenteita, tuoda uusia näkökulmia, kustannustietoisuutta, asiakaslähtöisyyttä ja innovatiivisuutta. Me yrittäjät ehdotamme tehokkaampia toimintatapoja ja varmistamme, että verorahat käytetään viisaasti.
Lauri Heino
Lauri Heino, Rauma, Kokoomus
1. Hyvinvointialue pitää huolta kestävästä julkisesta taloudesta ja on vastuussa verovarojen tehokkaasta käytöstä. Tämä on kaiken A ja O, kaikki muu sisältyy tämän tavoitteen alle. Verovarojen tehokasta käyttöä on muun muassa palveluiden järjestäminen yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyönä. Otetaan käyttöön palvelusetelit. Ne lisäävät asukkaiden valinnanvapautta, helpottavat palveluiden saantia ja työllistävät yrityksiä.
2. Yrittäjillä on sisäänrakennettuna kyky ajatella asioita uusista näkökulmista, huomioida tehokkuus ja taloudellisuus sekä uskallusta kantaa vastuu omasta tekemisestä. Yrittäjät ovat tottuneet huomioimaan ratkaisuissaan ja toiminnassaan taloudelliset reunaehdot ja toimimaan niiden puitteissa.
Joonas Ryynänen
Joonas Ryynänen, Pori, SDP
1. Tärkeä teema on elinvoima ja erityisesti yritysten kanssa tehtävä yhteistyö. Kuunnellaan paikallisia yrityksiä ja tehdään aitoa yhteistyötä. Hyvin asiansa hoitavat yritykset ovat arvokas yhteistyötaho hyvinvointialueelle ja voivat osaltaan olla mukana hoitamassa suomalaisten hyvinvointia.
2. Toisin ajatteleminen on ainoa keino edetä ja keksiä ratkaisuja. Olen taustaltani julkisen alan työntekijä, opettaja, joten olen hieman outolintu Yrittäjien jäsenenä. Olen kuitenkin ollut useamman vuoden sivutoiminen yrittäjä, joten ymmärrän päätöksenteossa kumpaakin puolta. Päätöksentekoon tarvitaan yhteistyökykyisiä, asioihin perehtyneitä ja yhteistä reiluutta ajavia päättäjiä puolueesta riippumatta.
Joni Lentovaara
Joni Lentovaara, Karvia, perussuomalaiset
1. Paineita on edelleen hyvinvointialueiden yhdistämisiin. Yhteistyöllä sairaaloiden tieto kulkisi luultavasti paremmin ja kuluissa voisi löytää säästöjä. Toimipaikkoja ei sovi lakkauttaa, jos niille on tarvetta ja korvaavaa palvelua ei ole.
2. Karviasta on hankalaa päästä aluevaltuustoon. Tällä kaudella olen kuullut, kuinka valtuustoa on pidetty kumileimasimena ja valtaa ei ole. Äänestämällä molemmissa tulevissa vaaleissa saadaan pientä kaikua eteenpäin.
Gallupin kokosi Maarit Anttila