Vapaaehtoistyö lisää merkityksellisyyttä omaan elämään
Oletko joskus ollut huolissasi läheisesi, ystäväsi tai vaikka työkaverisi mielenterveydestä? Jos vastaus on kyllä, sinulla on omakohtaista kokemusta ja voit olla tukena muille.
Monen yhdistyksen toiminta perustuu vapaaehtoisten työpanokseen. Uusia vapaaehtoisia vain on välillä haastavaa löytää toimintaan mukaan. Mielenterveysomaisten yhdistyksen FinFami Satakunta ry:n vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Nina Fiskin mukaan vapaaehtoistyön pitää olla merkityksellistä, jotta ihminen antaa sille oman panoksensa. Lisäksi toimintaan mukaan lähtemiseen pitää olla riittävän matala kynnys.
- Meillä FinFamissa vapaaehtoiset toimivat esimerkiksi verrtaistukena muille ihmisille, joiden läheisillä on mielenterveyden kanssa haasteita. Läheisellä ei tarvitse olla diagnoosia, vaan riittää, että sinulla on huoli ystävän, perheenjäsenen tai vaikka työkaverin mielenterveydestä. Jo huoli tarkoittaa, että sinulla on omakohtaista kokemusta ja voit toimia vaikka vertaistukitoiminnan ohjaajana tai osallistua muuten ryhmän toimintaan.
Mielenterveydestä ja siihen liittyvistä aiheista puhutaan tänä päivänä paljon. Vaikka aihe on tuttu, läheisen oireilu tai sairastuminen on raskasta. Omaiselle tilanne on kuormittava ja siihen liittyy paljon erilaisia tunteita, kuten häpeää.
- Usein ihmistä auttaa eniten se, että hän voi keskustella vapaasti omista tunteistaan ja kokemuksistaan ilman, että hänen tarvitsee selittää. Vertaistukiryhmässä omainen huomaa, että hän ei ole kokemustensa ja tunteidensa kanssa yksin, Fisk sanoo.
Vertaistukiryhmään osallistuminen on osaltaan myös ennaltaehkäisevää työtä.
- Omaisen jaksaminen on todella tärkeää. Vertaistukiryhmässä on mahdollisuus pitää huolta omasta mielen hyvinvoinnista.
Vapaaehtoistyö FinFamissa on monipuolista. Vertaistukiryhmän vetäjän lisäksi vapaaehtoinen voi toimia esimerkiksi somelähettiläänä tai toiminnan esittelijänä. Myös verkossa on mahdollista tehdä vapaaehtoistyötä; esimerkiksi chatissa vapaaehtoiset vetävät keskusteluja.
- Vapaaehtoistyötä voi tehdä pitkään tai auttaa satunnaisesti. Jokaisen vapaaehtoisen kohdalla mietitään hänen omia vahvuuksiaan sekä sitä, millaisia juttuja hän haluaa tehdä ja kuinka paljon käyttää aikaa vapaaehtoistyöhön. Riittää, että on kiinnostunut mielenterveydestä, me kyllä huolehdimme koulutuksesta ja perehdytyksestä tehtävään, Nina Fisk sanoo.
Kun Nina on kysellyt vapaaehtoisilta, mikä vapaaehtoistyössä on parasta, on vastaus lähes aina sama. Toiminnassa saa uusia samoista asioista kiinnostuneita ystäviä ja mukana olevat tuntevat kuuluvansa yhteisöön.
- Mukana on aivan tavallisia ihmisiä, joita yhdistää se, että vapaaehtoisuus on heille sydämen asia.