Arto Nurmi: Kasvun polkua etsimässä
Porissa on saatu tottua siihen, että asiat eivät ole aina helppoja. Teollisen murroksen lisäksi on ollut tulipaloja, jotka ovat vieneet tuotantolaitoksia ja työpaikkoja. Olemme myös tottuneet selviämään omin voimin ilman rakennetukimiljoonia. Porin lentoliikenne, joka vasta nyt on pääsemässä monien muiden maakuntakenttien kaltaisesti valtion kilpailutukseen, hoidettiin pitkään kokonaan itse. VR:n hoitama junaliikennekin tuntuu jostain syystä olevan hankalaa juuri tällä suunnalla.
Hyvinvointialueuudistuksen yhteydessä tehty kuntien valtionosuusjärjestelmän muutos on käytännössä leikannut Porin saamat valtionosuudet hyvin pieneksi, käytännössä noin yhtä kunnallisveroprosenttia vastaavaksi summaksi. Emme joudu kuitenkaan maksamaan, kuten joillekin Satakunnan kunnille on käynyt.
Positiivista kehitystä seudulle onkin aika turha odottaa, ellemme kykene asettamaan siihen pyrkiviä tavoitteita ja toimia. Näivettymisen polku tarkoittaa esimerkiksi sitä, että asuntojen hinnat edelleen laskevat, työmahdollisuudet vähenevät ja suurella todennäköisyydellä myös palveluista leikataan todennäköisesti ennemmin kuin myöhemmin.
Maailmalla myllertää, ja haasteita on tällä hetkellä hyvin laajalla rintamalla. Valtiontalouden suuret ongelmat tarkoittavat, ettei kovin paljon rahallisia apuja ole siltä suunnalta odotettavissa. Emme pääse tosiasioita karkuun ja päätöksenteossa tulee valintoja eteen.
Porin kasvusopimusaihiossa esille tuodut toimet korkeakoulutuksen kehittämiseen ja teollisen toiminnan kasvuun ja kaupungin investointeihin varmasti vaikuttaisivat myönteisesti Porin talousalueen kehitykseen. Suurin kysymys on, miten tämä kaikki rahoitettaisiin. Koska aina asioihin liittyy myös riskejä, on päätettävä ovatko ne hyväksyttävällä tasolla.
Politiikan tekeminen on suurelta osin yhteistyötä, jossa on usein haettava kompromissia hyvinkin sitkeästi, jotta päästään eteenpäin. Se on demokraattisen päätöksenteon ominaispiirre. Vaikka valtuustokausi on jo kääntymässä loppua kohti, olisi mahdollisesti tehtävään sopimukseen saatava kirjattua todellisia konkreettisia asioita.
Pari–kolme vuotta sitten Pori päätti hankkia Mäntyluodon telakka-alueen yhtiönsä lukuun ja vuokrata sen edelleen Enersenselle. Nyt näyttäisi, että alueella mennään kohti parempaa tulevaisuutta. Myös Rauman telakka-alueen kehitys kertoo, että siellä tehdyillä päätöksillä on saatu luotua pohjaa myönteiselle kehitykselle, joidenkin mukaan jopa pienelle ihmeelle.
Arto Nurmi
Porin kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen 2. vpj (ps.)