Kolumni: Kyykkyyn, vaikka väkisin
Orpon-Purran hallitus on ideologisessa sokeudessaan viemässä Suomea kuilun partaalle. Hallituksen ja työnantajapuolen muodostama liitto on lähdössä hävityssotaan, josta tulee kärsimään koko Suomen kansa.
Olen valtaosan työhistoriastani toiminut erilaisissa luottamustehtävissä. Työehtosopimuksia koskevia neuvotteluja on tullut seurattua sen verran usein, että koen olevani oikeutettu niitä arvostelemaan.
Hallituksen ja työnantajien työntekijäpuoleen kohdistamat hyökkäykset näyttäytyvät minulle hämmentävinä ja arkijärjen vastaisina toimina. Samoin minun on vaikea ymmärtää toimeentulotuella eläviin ja opiskelijoihin kohdistettua väheksymistä ja suoranaista halveksuntaa, jota tulee erityisesti perussuomalaisten riveistä.
Samaan aikaan, kun hallitus on keskittänyt voimansa ja huomionsa hyvinvointivaltion alasajoon, se ei tunnu kantavan huolta esimerkiksi rakennusteollisuudesta tai rakentajien työpaikoista. Rakennusalan yrityksiä kaatuu kuin heinää ja huhutaan jopa yli 25 prosentin työttömyysaallosta.
Yleissitovilla sopimuksilla Suomen kilpailukykyä on parannettu, ja ne ovat kansainväliseen tasoon ja inflaatioon peilattuna olleet erittäin maltillisia. Työntekijät ovat tehneet sopimuksia, joilla on parannettu vientiä, autettu yritysten kasvua ja vahvistettu suomalaisten ostovoimaa. Ei helppo yhtälö.
Hallitus runnoo ennennäkemättömällä tahdilla asioitaan läpi ja pyrkii sulkemaan työtätekevän kansanosan suut poistamalla heiltä lakko-oikeuden. Lakko-oikeus on paitsi työntekijöiden ainoa keino torjua kohtuuttomuutta, myös koko Suomen hyvinvoinnin perusta. On täysin selvää, että tuosta oikeudesta tullaan taistelemaan.
Nyt on syytä sisäistää, että tavallisten suomalaisten ostovoimaa ei nosteta pörssiyhtiöiden osingoilla ja verokikkailulla. Hallituksen ja työnantajapuolen leikkauslista on täysin kohtuuton, eikä sillä vaikuteta työllisyyteen.
Suomi on aiemmin ollut kiinnostava investointikohde, jonka vahvuus on perustunut osaavaan työvoimaan ja vakaisiin yhteiskuntaoloihin. Leikkaukset uhkaavat nyt suomalaista yhteiskuntarauhaa, joka tulee varmuudella näkymään vähentyneinä investointeina. Samoin myös Suomen työvoimapula tulee synkkenemään entisestään. Nämä ovat faktoja, jotka jonkun on nyt sanottava ääneen.
Sipilän hallituksen leikkauksista ei olla vieläkään toivuttu. Työtä tekevä kansanosa on tähän asti kantanut määräänsä suuremman osan suomalaisesta kilpailukyvystä.
Olisiko jo meidän aikamme vaatia jotakin?
Eero Rantala
Varapääluottamusmies, Nakkilan Vasemmiston puheenjohtaja