Viikon sana: Välähdys Öljymäeltä
Vähän aikaa sitten tuli kuluneeksi 40 vuotta, kun ensi kerran sain käydä Raamatun maassa, Israelissa. Matka ei vastannut odotuksia – vaan ylitti ne moninkertaisesti! Ilman muuta yksi tähänastisen elämäni kohokohdista.
Yksi mieltä koskettanut elämys sattui Öljymäellä, tuolla vuorenkukkulalla Jerusalemin itäpuolella, joka niin vahvasti liittyy Jeesuksen elämän ratkaiseviin kohtiin. Siellä hän perimätiedon mukaan muun muassa opetti opetuslapsilleen Isä meidän -rukouksen, ja paikalla on pieni kirkko, jonka seinälaatoilla tuo kaiketi maailman kuuluisin rukous on yli 40 kielellä, suomeksikin. Ei kuitenkaan Japanin kielellä. Joukossamme oli yksi tuossa maassa lähetystyössä ollut, ja hänen silmänsä sen keksivät: joku oli omin käsin raapustanut rukouksen japaniksi kirkon kiviseen nurkkaukseen. Ehkä vain muistuttaakseen, että hänen äidinkielensä, tärkeä kieli, oli tullut sivuutetuksi tärkeällä paikalla.
Mutta kaiketi kaukaisen idän uskonystävä oli hänkin tavoittanut Herran rukouksen syvimmän kohdan: ”Anna meille meidän syntimme anteeksi, niinkuin mekin anteeksi annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet.” Alkuhan kyllä tuntuisi kelpaavan monelle, mutta entä tuo ”niinkuin”? Tarkoittaako se sittenkin sitä, että Isä taivaassa kyllä antaa anteeksi, kunhan me vain vastavuoroisesti annamme anteeksi toinen toisillemme? Ei! Mitä meidän kristillisyydestämme silloin tulisi? Pyydänkin sinua, joka tätä luet, ottamaan kädestäni kiinni ja yhdessä kanssani sopertamaan sinne ylöspäin: ”Anna meille meidän syntimme anteeksi – sekin synti, että meidän on niin työläs antaa anteeksi tälle yhdelle meitä vastaan rikkoneelle, vielä vaikeampaa tuolle toiselle ja lähes ylivoimaista sille kolmannelle.” Näihin huokauksiin, usein hyvin kipeistä tunnoista nousseille, vastaa se mahtava kaiku, jota kutsutaan armon evankeliumiksi: ”Poikani, tyttäreni, ole turvallisella mielellä, sinun syntisi annetaan sinulle anteeksi.”
Ja sillä armahduksella on paalupaikka. Jatkuihan matka tuolta samalta Öljymäeltä sinne, missä Opettajasta tuli Vapahtaja, ”joka meitä rakastaa ja on päästänyt meidät synneistämme verellänsä”.
Missä tämä todella saadaan elää todeksi, kyllä siellä aina jotain oikeansuuntaista nytkähtää myös ihmisten välisissä suhteissa.
Miika Vuola
Israelin Ystävät