Krämppäkin rohkenee tulla matalan kynnyksen liikuntapaikkaan – sellainen löytyy Ulvilasta
Kyllä krämppäkin voi liikkua – ja krämpän pitääkin liikkua.
Heli Kokko
Krämpän on vain valittava vaivaan sopiva liikuntamuoto.
– Tuki- ja liikuntaelinongelmat ovat usein toiminnallisia, ja niihin voi vaikuttaa. Melkein aina voi jotain tehdä, painottaa ulvilalainen fysioterapeutti ja yrittäjä Sari Wilen KrämppäCenteristä.
– Mitä enemmän on ongelmia, sitä tärkeämpää on miettiä, miten liikutaan ja miten kehoa käytetään.
KrämppäCenter on nimenomaan tuki- ja liikuntaelimistön toimintaan erikoistunut fysioterapiayritys Ulvilan Peltotiellä.
– Autamme liikettä jatkumaan, Sari Wilen kuvaa yrityksensä liikeideaa.
Sari Wilen perusti yrityksensä yli 20 vuotta sitten, mutta fysioterapeuttina hän on työskennellyt jo yli 30 vuotta. Vuosien aikana hän on hankkinut paljon lisäkoulutusta, ja uusin mielenkiinto on kipufysioterapiassa.
Yrityksen nimeä ei kotikonnuilla ole tarvinnut selitellä, mutta muualla joskus kysellään, mitä se tarkoittaa. Krämppä on länsi- ja lounaismurteinen sana, joka tarkoittaa esimerkiksi huonojalkaista ja ontuvaa.
"Puhallamme yhteen hiileen eikä keskinäistä kilpailua ole", Sinimari Riikola ja Sari Wilen sanovat. Kuva: Heli Kokko
Yritys tarjoaa ryhmä- ja yksilöliikuntaa ja -ohjausta ja myös fysioterapiapalveluja. Käytössä on hoito-, laite- ja ryhmätila, jossa on erilaisia välineitä eri liikuntamuotoihin.
– Meillä on ryhmille esimerkiksi pilatesta ja chiballia, joka on taijin, joogan, pilateksen, tanssin, feldenkraisen ja rentoutuksen yhdistelmä. Samoin on kehohuoltoa, kiertoharjoittelua ja keppijumppaa. Vire-Laviksessa liikkeet tehdään lavatanssimusiikin tahdissa joka toinen kappale seisten ja joka toinen istuen. Lisäksi salissa on ilmajoogaliinat.
Ryhmien koko on enimmillään 10 henkilöä, mutta esimerkiksi alkavassa pilatesryhmässä on vain kuusi henkilöä. Tammikuussa on tarkoitus käynnistää starttiryhmä liikuntaa aloitteleville krämpille. Ryhmä suunnitellaan osallistujien toiveiden mukaan.
Mukana toiminnassa on ammatinharjoittajana Sinimari Riikola. Ajanvaraus on yhteinen ja myös yhteistä asiakaskuntaa on jonkin verran.
– Puhallamme yhteen hiileen eikä keskinäistä kilpailua ole, naiset sanovat.
Asiakkaita tulee Ulvilan lisäksi erityisesti Porista mutta myös Nakkilasta, Harjavallasta, Luvialta ja Eurasta.
Kun Sari Wilen perusti yrityksen, tuki- ja liikuntaelinsairaudet olivat iso ongelma työikäisten keskuudessa. Tällainen työ on pitkäjänteistä ja samat asiakkaat pysyvät pitkään. Nyt työ on nopeatahtisempaa.
– Meille on helppo tulla ryhmään krämppineen. Tavalliselle kuntosalille ei ehkä rohkene mennä, mutta me olemme matalan kynnyksen paikka. Helposti sanotaan, että selkä on kipeä, en voi tulla, mutta silloin nimenomaan kannattaa tulla.
Monet työnantajatkin ymmärtävät työntekijöidensä kunnon merkityksen ja tarjoavat näille Smartumin ja E-passin kaltaisia työsuhde-etuja. Aikaisemmin työantaja osti ryhmiä, ja niitä on mahdollisuus ostaa edelleen, mutta nykyisin etuna on usein ladattava liikuntaseteli, jonka voi käyttää miten haluaa.