Lounasvieraana Pori Jazzin toimitusjohtaja – Yrittäjästä Jazzin ykkösketjuun
Sampsa Jolmalla on kova palo festivaalin kehittämiseen. Musiikin linjauksista vastaa lähitulevaisuudessakin tapahtuma-alan huipputoimija Live Nation.
Kansainvälisen rytmimusiikin kärkeen ankkuroitunut Pori Jazz on jo yli 50 vuotta ollut yksi suomalaisen kulttuurikesän kulmakivistä. Eläkkeelle loppuvuodesta siirtyvän Kristian Vainion seuraajaksi valittu Sampsa Jolma tarttui Pori Jazzin peräsimeen 1. syyskuuta.
Neljännesvuosisadan ajan radiotoimialan sekä median pyörteissä ollut Jolma myöntää, että Jazzin johtajuus on aika ajoin välähtänyt hänen mielessään.
– Vaativa tehtävä on toki aiemminkin kiinnostanut. Vielä tuolloin ajankohta ei ole ollut sopiva. Kun sitten myin yritykseni, asia nousi jälleen esiin. Tavallaan halusin myös löytää sellaisen asian, jonka tekemiseen on palo – samaan tapaan kuin yrittäjällä on palo yrityksen pyörittämiseen.
Millaisen liiderin Pori Jazz sitten Jolmasta saa?
– Minun luonteellani haluan olla vastuussa kaikesta, ja myös vaikuttaa kaikkeen. Ymmärrän ja osaan nähdä ison kokonaisuuden. Haluan aktiivisesti olla mukana jokaisessa palaverissä ja jakaa tarvittaessa myös vastuuta. Yksinkertaisesti: haluan kehittää Porin tunnetuinta tapahtumaa entistä vetovoimaisemmaksi.
Aikoinaan paikallisradioiden verkostoa Suomeen rakentamassa ollut Jolma korostaa, että mikään hyppy tuntemattomaan Jazz-pesti ei suinkaan ole.
– Olen ollut järjestämässä pienimuotoisia tapahtumia, ja porilaisena tietysti käynyt monet kerrat festivaalilla, ollut Jazzin yhteistyökumppanina Radio Porin kautta ja istunut myös Pori Jazz 66 ry:n hallituksessa, kertoo Jolma.
Huiman historian omaava Pori Jazz on yksi rytmimusiikin tunnetuimpia brändejä. Musiikkialallakin kilpailu on kuitenkin entisestään kiristynyt, ja Suomen festivaalikentällä on nykyisin iso joukko merkittäviä toimijoita.
– Valttinamme on, että Pori Jazz on vuosien saatossa onnistunut pitämään kiinni alkuperäisestä ideastaan. Vaikka tukena on pitkä kokemus ja osaava organisaatio, asemien säilyttäminen ja menestymisen jatkaminen vaatii ajan hermolla olemista ja järkevää uudistumista. Vaikka meillä on upea festivaali, hieno historia ja sinällään toimiva konsepti, niin mikään muu ei tässä maailmassa ole yhtä varmaa kuin muutos, painottaa Jolma.
Tähän kesään osui iso muutos. Kiinteästi festivaalin kylkeen liimautunut SuomiAreena löysi uuden ajankohdan kesäkuun lopusta. Huolta aiheuttanut irtiotto kuitenkin onnistui. Kävijöitä riitti kumpaankin suurtapahtumaan.
– Porin yrityselämälle kaksi vilkasta viikkoa oli kaivattu piristysruiske. Ulkotapahtumissa paljon riippuu tietysti aina säästä. Meillä kävi nyt hyvä tuuri. Komean – ja hintavan – artistikattauksen lisäksi onnistuneen festivaalikokonaisuuden takasivat lämpimät kelit. Tulos oli positiivinen, mutta laakereille ei voi jäädä lepäämään.
Pori Jazzin suuruusluokan tapahtuman järjestäminen on mittava ja monisäikeinen urakka. Kaiken keskipisteessä on kuitenkin musiikki. Festivaalin ohjelmistosta vastasi pitkään taiteellinen johtaja Mikkomatti Aro. Aro siirtyi pari vuotta sitten tunnetun tapahtuma-alan yrityksen Live Nationin palkkalistoille.
– Mikkomatti on ohjelman rakentamisessa meille yhä tärkeä lenkki. Kaiken kaikkiaan yhteistyö Live Nationin kanssa on ollut hedelmällistä ja antanut entistä vankemman perustan haastavalle artistihankinnalle. Tällä toimivalla konseptilla jatketaan ainakin lähiajat. Aion silti itsekin pysyä kartalla siitä millaiset trendit puhaltavat festaririntamalla. Tavoitteena onkin vierailla parissa meidän tyylisessä tapahtumassa.
Teija Koivisto ja Jari Santos toivottavat hyvän ruuan ystävät tervetulleiksi Pohjoispuisto 4:ään.
Missä syötiin?
Asia on pihvi. Näin on ainakin jo vuonna 1970 avatussa Ravintola Andaluciassa. Perinteitä Pohjoispuiston tunnelmallisessa miljöössä vaaliva porilaisravintola tarjoaa aitoja makunautintoja. Ilmassa on tänäänkin ripaus espanjalaisuutta.
– Sitä löytyy myös ruokalistalta, sanoo vuodesta 1991 asti Andaluciaa pyörittänyt Teija Koivisto.
Koiviston mukaan pidettyjen klassikkoannosten lisäksi valittavana on useita erinomaisia vaihtoehtoja: herkullisista ja monipuolista alkupaloista railakkaisiin ja ruokaisiin salaatteihin.
– Panostamme kotimaisiin raaka-aineisiin pohjautuviin huipputuotteisiin. Meidät tunnetaan ennen kaikkea korkealaatuisesta lihasta valmistetuista mehukkaista pihveistä. Ne muodostavat myös arkisin tarjottavan, päivittäin tarjottavan lounaan vankan perustan.
Täydellisen ruokailunautinnon kruunaa suosittuna iltaravintolakin tunnetun Andalucian tasokas juomavalikoima.
– Meillä on kattava ja korkeatasoinen viinilista. Sieltä vaativinkin asiakas löytää à la carte -annokseensa täydellisesti sopivan viinivaihtoehdon, vakuuttaa Koivisto.
Vaikka laadukas liha on viikon jokaisena päivänä avoinna olevan Andalucian ruokalistan ehdoton vetonaula, Koivisto korostaa, että ydinkeskustan yli puolivuosisataa palvelleeseen suosikkiravintolaan saapuva löytää monia muitakin loistavia makunautintoja.
– Terveelliset ruokatrendit ovat tätä päivää. Moni haluaakin lautaselleen vaikkapa kalaa tai paellaa. Sitäkin toki löytyy meidän monipuoliselta listaltamme, painottaa Jari Santos Andaluciasta.
Vesa-Pekka Järvelä