Kan­sain­vä­li­sen ryt­mi­mu­sii­kin kär­keen ank­ku­roi­tu­nut Pori Jazz on jo yli 50 vuot­ta ol­lut yk­si suo­ma­lai­sen kult­tuu­ri­ke­sän kul­ma­ki­vis­tä. Eläk­keel­le lop­pu­vuo­des­ta siir­ty­vän Kris­ti­an Vai­ni­on seu­raa­jak­si va­lit­tu Samp­sa Jol­ma tart­tui Pori Jaz­zin pe­rä­si­meen 1. syys­kuu­ta.

Nel­jän­nes­vuo­si­sa­dan ajan ra­di­o­toi­mi­a­lan sekä me­di­an pyör­teis­sä ol­lut Jol­ma myön­tää, et­tä Jaz­zin joh­ta­juus on ai­ka ajoin vä­läh­tä­nyt hä­nen mie­les­sään.

– Vaa­ti­va teh­tä­vä on toki ai­em­min­kin kiin­nos­ta­nut. Vie­lä tuol­loin ajan­koh­ta ei ole ol­lut so­pi­va. Kun sit­ten myin yri­tyk­se­ni, asia nou­si jäl­leen esiin. Ta­val­laan ha­lu­sin myös löy­tää sel­lai­sen asi­an, jon­ka te­ke­mi­seen on palo – sa­maan ta­paan kuin yrit­tä­jäl­lä on palo yri­tyk­sen pyö­rit­tä­mi­seen.

Mil­lai­sen lii­de­rin Pori Jazz sit­ten Jol­mas­ta saa?

– Mi­nun luon­teel­la­ni ha­lu­an ol­la vas­tuus­sa kai­kes­ta, ja myös vai­kut­taa kaik­keen. Ym­mär­rän ja osaan näh­dä ison ko­ko­nai­suu­den. Ha­lu­an ak­tii­vi­ses­ti ol­la mu­ka­na jo­kai­ses­sa pa­la­ve­ris­sä ja ja­kaa tar­vit­ta­es­sa myös vas­tuu­ta. Yk­sin­ker­tai­ses­ti: ha­lu­an ke­hit­tää Po­rin tun­ne­tuin­ta ta­pah­tu­maa en­tis­tä ve­to­voi­mai­sem­mak­si.

Ai­koi­naan pai­kal­lis­ra­di­oi­den ver­kos­toa Suo­meen ra­ken­ta­mas­sa ol­lut Jol­ma ko­ros­taa, et­tä mi­kään hyp­py tun­te­mat­to­maan Jazz-pes­ti ei suin­kaan ole.

– Olen ol­lut jär­jes­tä­mäs­sä pie­ni­muo­toi­sia ta­pah­tu­mia, ja po­ri­lai­se­na tie­tys­ti käy­nyt mo­net ker­rat fes­ti­vaa­lil­la, ol­lut Jaz­zin yh­teis­työ­kump­pa­ni­na Ra­dio Po­rin kaut­ta ja is­tu­nut myös Pori Jazz 66 ry:n hal­li­tuk­ses­sa, ker­too Jol­ma.

Hui­man his­to­ri­an omaa­va Pori Jazz on yk­si ryt­mi­mu­sii­kin tun­ne­tuim­pia brän­de­jä. Mu­siik­ki­a­lal­la­kin kil­pai­lu on kui­ten­kin en­ti­ses­tään ki­ris­ty­nyt, ja Suo­men fes­ti­vaa­li­ken­täl­lä on ny­kyi­sin iso jouk­ko mer­kit­tä­viä toi­mi­joi­ta.

– Valt­ti­nam­me on, et­tä Pori Jazz on vuo­sien saa­tos­sa on­nis­tu­nut pi­tä­mään kiin­ni al­ku­pe­räi­ses­tä ide­as­taan. Vaik­ka tu­ke­na on pit­kä ko­ke­mus ja osaa­va or­ga­ni­saa­tio, ase­mien säi­lyt­tä­mi­nen ja me­nes­ty­mi­sen jat­ka­mi­nen vaa­tii ajan her­mol­la ole­mis­ta ja jär­ke­vää uu­dis­tu­mis­ta. Vaik­ka meil­lä on upea fes­ti­vaa­li, hie­no his­to­ria ja si­näl­lään toi­mi­va kon­sep­ti, niin mi­kään muu ei täs­sä maa­il­mas­sa ole yh­tä var­maa kuin muu­tos, pai­not­taa Jol­ma.

Tä­hän ke­sään osui iso muu­tos. Kiin­te­äs­ti fes­ti­vaa­lin kyl­keen lii­mau­tu­nut Suo­mi­A­ree­na löy­si uu­den ajan­koh­dan ke­sä­kuun lo­pus­ta. Huol­ta ai­heut­ta­nut ir­ti­ot­to kui­ten­kin on­nis­tui. Kä­vi­jöi­tä riit­ti kum­paan­kin suur­ta­pah­tu­maan.

– Po­rin yri­ty­se­lä­mäl­le kak­si vil­kas­ta viik­koa oli kai­vat­tu pi­ris­tys­ruis­ke. Ul­ko­ta­pah­tu­mis­sa pal­jon riip­puu tie­tys­ti ai­na sääs­tä. Meil­lä kävi nyt hyvä tuu­ri. Ko­me­an – ja hin­ta­van – ar­tis­ti­kat­tauk­sen li­säk­si on­nis­tu­neen fes­ti­vaa­li­ko­ko­nai­suu­den ta­ka­si­vat läm­pi­mät ke­lit. Tu­los oli po­si­tii­vi­nen, mut­ta laa­ke­reil­le ei voi jää­dä le­pää­mään.

Pori Jaz­zin suu­ruus­luo­kan ta­pah­tu­man jär­jes­tä­mi­nen on mit­ta­va ja mo­ni­säi­kei­nen urak­ka. Kai­ken kes­ki­pis­tees­sä on kui­ten­kin mu­siik­ki. Fes­ti­vaa­lin oh­jel­mis­tos­ta vas­ta­si pit­kään tai­teel­li­nen joh­ta­ja Mik­ko­mat­ti Aro. Aro siir­tyi pari vuot­ta sit­ten tun­ne­tun ta­pah­tu­ma-alan yri­tyk­sen Live Na­ti­o­nin palk­ka­lis­toil­le.

– Mik­ko­mat­ti on oh­jel­man ra­ken­ta­mi­ses­sa meil­le yhä tär­keä lenk­ki. Kai­ken kaik­ki­aan yh­teis­työ Live Na­ti­o­nin kans­sa on ol­lut he­del­mäl­lis­tä ja an­ta­nut en­tis­tä van­kem­man pe­rus­tan haas­ta­val­le ar­tis­ti­han­kin­nal­le. Täl­lä toi­mi­val­la kon­sep­til­la jat­ke­taan ai­na­kin lä­hi­a­jat. Ai­on sil­ti it­se­kin py­syä kar­tal­la sii­tä mil­lai­set tren­dit pu­hal­ta­vat fes­ta­ri­rin­ta­mal­la. Ta­voit­tee­na on­kin vie­rail­la pa­ris­sa mei­dän tyy­li­ses­sä ta­pah­tu­mas­sa.

Teija Koivisto ja Jari Santos toivottavat hyvän ruuan ystävät tervetulleiksi Pohjoispuisto 4:ään.

Teija Koivisto ja Jari Santos toivottavat hyvän ruuan ystävät tervetulleiksi Pohjoispuisto 4:ään.

Mis­sä syö­tiin?

Asia on pih­vi. Näin on ai­na­kin jo vuon­na 1970 ava­tus­sa Ra­vin­to­la An­da­lu­ci­as­sa. Pe­rin­tei­tä Poh­jois­puis­ton tun­nel­mal­li­ses­sa mil­jöös­sä vaa­li­va po­ri­lais­ra­vin­to­la tar­jo­aa ai­to­ja ma­ku­nau­tin­to­ja. Il­mas­sa on tä­nään­kin ri­paus es­pan­ja­lai­suut­ta.

– Sitä löy­tyy myös ruo­ka­lis­tal­ta, sa­noo vuo­des­ta 1991 as­ti An­da­lu­ci­aa pyö­rit­tä­nyt Tei­ja Koi­vis­to.

Koi­vis­ton mu­kaan pi­det­ty­jen klas­sik­ko­an­nos­ten li­säk­si va­lit­ta­va­na on usei­ta eri­no­mai­sia vaih­to­eh­to­ja: her­kul­li­sis­ta ja mo­ni­puo­lis­ta al­ku­pa­lois­ta rai­lak­kai­siin ja ruo­kai­siin sa­laat­tei­hin.

– Pa­nos­tam­me ko­ti­mai­siin raa­ka-ai­nei­siin poh­jau­tu­viin huip­pu­tuot­tei­siin. Mei­dät tun­ne­taan en­nen kaik­kea kor­ke­a­laa­tui­ses­ta li­has­ta val­mis­te­tuis­ta me­huk­kais­ta pih­veis­tä. Ne muo­dos­ta­vat myös ar­ki­sin tar­jot­ta­van, päi­vit­täin tar­jot­ta­van lou­naan van­kan pe­rus­tan.

Täy­del­li­sen ruo­kai­lu­nau­tin­non kruu­naa suo­sit­tu­na il­ta­ra­vin­to­la­kin tun­ne­tun An­da­lu­ci­an ta­so­kas juo­ma­va­li­koi­ma.

– Meil­lä on kat­ta­va ja kor­ke­a­ta­soi­nen vii­ni­lis­ta. Siel­tä vaa­ti­vin­kin asi­a­kas löy­tää à la car­te -an­nok­seen­sa täy­del­li­ses­ti so­pi­van vii­ni­vaih­to­eh­don, va­kuut­taa Koi­vis­to.

Vaik­ka laa­du­kas liha on vii­kon jo­kai­se­na päi­vä­nä avoin­na ole­van An­da­lu­ci­an ruo­ka­lis­tan eh­do­ton ve­to­nau­la, Koi­vis­to ko­ros­taa, et­tä ydin­kes­kus­tan yli puo­li­vuo­si­sa­taa pal­vel­lee­seen suo­sik­ki­ra­vin­to­laan saa­pu­va löy­tää mo­nia mui­ta­kin lois­ta­via ma­ku­nau­tin­to­ja.

– Ter­veel­li­set ruo­kat­ren­dit ovat tätä päi­vää. Moni ha­lu­aa­kin lau­ta­sel­leen vaik­ka­pa ka­laa tai pa­el­laa. Si­tä­kin toki löy­tyy mei­dän mo­ni­puo­li­sel­ta lis­tal­tam­me, pai­not­taa Jari San­tos An­da­lu­ci­as­ta.

Vesa-Pek­ka Jär­ve­lä